Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.11.1977

Delo, Šport: ... Prijave »Everest 79«

Komisija za odprave PZJ je prek slovenske komisije že pred dnevi razposlala vsem AO v Jugoslaviji razpis za prijavo vseh, ki sodijo, da izpolnjujejo pogoje za odpravo »Everest 79«. Prijaviti se morajo vsi, tudi tisti, ki so to opravili že za prvo selekcijo!
Razen prijave morajo kandidati poslati še osebne podatke (s sliko), pregled celotne alpinistične aktivnosti (prijavljenci za I. selekcijo le za čas od 1. januarja letos) in še posebej pregled prvenstvenih vzponov ter prvih ponovitev in pregled vzponov v tujih gorah. Vse to morajo izpolniti na posebnih formularjih in kopijo poslati v verifikacijo še republiški KA. Pregled vzponov v zadnjih petih letih mora biti na posebnem obrazcu za kategorizacijo.
Za izbor kandidatov bodo veljali vsi kriteriji kot za prvega. Pet let alpinističnega (ne pripravniškega!) staža, najmanj 100 opravljenih vzponov, od tega najmanj 40 v zadnjih 3 letih, najmanj petkrat prekoračena višina 4000 m, izpolnjevati pa morajo tudi splošne kriterije (Al ali vsaj pripravnik GRS). Razen tega pa morajo imeti kandidati v letošnjem letu (do 30. oktobra) najmanj 20 vzponov vseh težavnostnih stopenj (število odtehtajo le izjemni dosežki na odpravah), morali so biti aktivni vse mesece (vsaj en vzpon na mesec) in krivulja vzponov zadnjih petih let mora biti vsaj linearna, od letošnjih vzponov pa jih je moralo biti vsaj 10 četrte ali višje težavnostne stopnje. In ne nazadnje, pridobiti si bodo morali tudi izvid športne ambulante, da so sposobni za izjemne napore. Selekcijska komisija bo upoštevala razen tega še točkovanje vzponov in najboljše dosežke, obenem pa tudi karakteristike z dosedanjih odprav ter profesionalna znanja, koristna za odpravo.
Za tretjo selekcijo, iz katere bodo izbrani udeleženci odprave, pa bodo veljali kriteriji za prvi dve. Kandidati bodo morali opraviti (od 30. oktobra 1977 do 31. maja 1978) najmanj 20 vzponov vseh težavnostnih stopenj (najmanj po 2 na mesec), krivulja kvalitete vzponov bo morala biti spet vsaj linearna, upoštevala bodo točkovanje ter kvalitetne dosežke, pozitivno pa bodo morali opraviti tudi preskus znanja iz angleščine ter fizični test.

V sredo zbor načelnikov
Komisija za alpinizem PZS obvešča, da bo v sredo, 23. t. m., ob 16. uri v prostorih PZS, Dvoržakova 9, zbor načelnikov AO in AS. Po poročilu načelnika in podkomisij bo diskusija, nato pa obravnava alpinističnih nesreč, priprav na prvomajski alpinistični tabor »Paklenica 78« in prihodnjih nalog. Načelniki, ki se zbora ne morejo udeležiti, naj pošljejo svojega zastopnika.

Prireditve v Gradcu
V avstrijskem Gradcu bo konec tedna serija izredno zanimivih predavanj in razprav o alpinizmu in ekspedicionizmu. V četrtek ob 15. uri bo prof. Fritz Moravec vodil razpravo, na kateri bo sodelovalo še šest vidnih alpinistov, med njimi Aleš Kunaver, Reinhold Messner, Erich Lackner, Marcus Schmuck itd. Obravnavali bodo kriterije ekstremnega alpinizma in ekspedicionizma. Ob 17.30 bodo predvajali serijo petih alpinističnih filmov, ob 20. uri pa bosta predavala Homberger in Kunaver (vrednotenje planinstva v športu).
V petek bodo obravnavali družbenopolitične in vzgojne plati planinstva, štajerski GV in alpinisti pa bodo prikazali svojo aktivnost v zadnjem času. V soboto bo dopoldne obravnava varnosti in preračunanega tveganja v alpinizmu. Popoldne bodo spet prikazovali filme, zvečer pa bosta Herrlikkofer in Tichi govorila o mejnikih ekstremnega alpinizma. Zadnji dan srečanj (v nedeljo) pa bodo Gogna, Messner, Schmuck in Vanis spregovorili o temi »Planinstvo včeraj in danes«. Pripomnimo naj še, da je Aleš Kunaver pred dnevi v Gradcu že predaval o naši alpinistični od pravi na Makalu.

Ostrejši kriteriji
AO Ljubljana matica je organiziral v soboto na Turncu pod Grmado izpite za alpiniste. Izmed šestih kandidatov so se jih udeležili le štirje, le dva pa sta uspešno opravila praktični in teoretični preskus. Vzporedno so uspešno opravili preizkus še en član AS Vipava ter dva iz Nove Gorice. Uraden sprejem novih članov bo v četrtek, 24. t. m., v društvenih prostorih, Trdinova 8, kjer bo drevi tudi predavanje Nejca Zaplotnika o odpravi »Karakorum 77«.

Ponovitve
Stane Belak in Marjan Manfreda (Matica) sta v soboto ponovila (4 ure) Skalaški steber v Škrlatici.
Kotnik in Avberšek ter Čulk z Lihtenegerjem so v soboto ponovili Plate v Raduhi. V nedeljo pa so Svetina, Kaučnik in Grudnik plezali smer ZZ, Knez in Cerjak ter Lihteneeger in Lekš originalno, Vovk in Strozak Plate, Avberšek in Kotnik pa smer DD s prvenstveno izstopno varianto. Vse te smeri so v ostenju Raduhe, vsi plezalci pa so člani ŠAO Ob tej priložnosti so imeli tudi skupno turo AŠ na Grohat, kjer se bodo ponovno zbrali med prazniki konec meseca.
Člana AAO Rudi Kotnik in Rok Kovač sta v soboto ponovila smer JLA v Šitah. 30. oktobra sta Čanžek in Meta Meh ponovila Direktno smer v Mrzli gori, dan za tem pa sta Čanžek in Petelnilk plezala smer Modec-Režek v Štajerski Rinki, Dolžan in Volaušek pa Dušanov steber v Mali Rinki (vsi člani AO Celje).

Predstavitev odprave »Hindukuš 77«
V četrtek ob 20. uri se je v dvorani kluba delegatov, Puharjeva 7, uradno predstavila letošnja alpinistična od-prava PD Ljubljana-matica. Pred številnimi gosti in zastopniki tistih, ki so odpravo omogočili, so udeleženci z barvnimi diapozitivi prikazali gore daljnega Hindukuša in opisali vzpone ter doživetja na poti.

Obračun PD akademikov
Na tradicionalnem sprejemu novih članov, ki je bil v soboto 5. t. m. v Tamarju, se je število alpinistov AAO povečalo za šest. Dogovorili pa so se tudi, da bodo letošnjo alpinistično šolo pričeli sredi decembra, redni letni občni zbor društva pa bo v četrtek 8. decembra ob 20. uri v sejni dvorani na Trgu osvoboditve 1/II. Omenimo naj še, da je nekaj več kot 50 aktivnih članov (od tega 30 pripravnikov) v letošnji sezoni opravilo že več ko 770 vzponov tretjina, od teh pa je težja od IV. stopnje.

Iz poročil AO Domžale in Kamnik
Udeležencu kamniške AŠ so v nedeljo 30. oktobra plezali južni greben Ojstrice ter JV steber Babe. Orehek in Cerar sta plezala Levo smer v Dedcu, Mihela Možek in Pollak pa sta ponovila isto smer z Arnškovim vstopom. V ponedeljek sta Ažman in Berlec ponovila Gregorinov steber ter Centralno smer v Kalški gori, Humar in Orehek sta plezala Mengeško smer v Vršičih. Klemenc in Pollak pa smer Geršak-Grčar ter SZ raz v Vežici. Dan pred tem - sta Benkovič in Vetorac ponovila tudi Centralno smer v Planjavi. V soboto pa sta Cerar in Grad v 6 urah ponovila smer Srakar-Češnovar v Koglu.

 

 17.11.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti