Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.11.1977

Delo, Šport: ... Potrjene priprave na »Everest 79«

Minuli četrtek je predsedstvo PZJ brez bistvenih sprememb potrdilo shemo priprav odprave »Everest 79«, ki jo je pripravila komisija za odprave v tuja gorstva PZS in poprej že potrdila koordinacijska komisija za alpinizem ter tudi zbor ekspedicionistov.
Odpravo bodo pripravljale tri delovne skupine, izbor selekcij in članov odprave pa bo opravila posebna selekcijska komisija na osnovi kriterijev, ki bodo v kratkem razposlani vsem AO v Jugoslaviji. Potrdili so tudi predlog kategorizacije alpinistov.
Že prihodnjo spomlad naj bi pod Everest odpotovala skupina 4-5 alpinistov, ki bo proučila možnosti transporta prek Ledenega slapu in proti grebenu, sklenila dogovor s Šerpami, ki jih vsako leto bolj primanjkuje in uredila še druge formalnosti v Nepalu. Vsi kandidati za odpravo pa se bodo morali čim prej lotiti reševanja številnih vprašanj. Na novo bo potrebno pripraviti vso opremo, saj je stara (največ jo je še iz leta 1965) že povsem dotrajana ali celo uničena, oziroma ne ustreza več sedanjim zahtevam. Za kandidate pa bo pripravljena tudi serija predavanj ter treningov, kasneje pa tudi medicinskih testov in preskusov telesne zmogljivosti. Če bo šlo vse po sreči, bo morda v kratkem stekel tudi program za šolo gorskih vodnikov v Nepalu (Lukla), in sicer v sodelovanju z zavodom za mednarodno tehnično sodelovanje.

Zbor ekspedicionistov
V sredo, 2. t. m., je bil na filozofski fakulteti v Ljubljani zbor ekspedicionistov, ki se ga je udeležilo več ko 30 alpinistov in udeležencev dosedanjih odprav iz vse Slovenije, prišli pa so tudi zastopniki hrvaških alpinistov. Razpravljali so o programa »Everest 79« in se obenem dogovorili, da bo čez teden dni ponoven zbor, ki naj bi opravil strokovne analize letošnjih odprav, izvolil KOTG in kot posebno točko obravnaval problematiko delitve naveze.

Ponovljeno vabilo iz ZDA
American Alpine Club je prek urednika njihovega glasila Adamsa Carterja ponovil predlog za izmenjavo ene ali dveh kvalitetnih navez v prihodnjem letu. Znano je tudi že, da bi ameriško zastopstvo vodil Henry Barber, ki je ta čas eden vodilnih severnoameriških plezalcev. Podobna menjava med ameriškimi in sovjetskimi plezalci lani je po svetu vzbudila veliko zanimanje.
Sicer pa pride A. Carter decembra v Evropo in bo obiskal tudi Slovenijo. Angleški alpinistični klub ga je povabil kot slavnostnega predavatelja na njihovo letno konferenco. S predavanjem o lanskoletni uspešni odpravi na Nanda Devi in filmom o isti gori iz leta 1936 (obeh odprav se je namreč tudi sam udeležil) pa bo razveselil tudi naše občinstvo, in sicer 8. decembra.

O nesrečah in taboru v Paklenici
Zbor načelnikov alpinističnih odsekov bo v sredo, 23. t. m., ob 16. uri v prostorih doma slovenskih planincev »Zlatorog« v Ljubljani, Dvoržakova 9/I. Poleg pregleda poročil se bodo morali zastopniki odsekov posebej posvetiti vprašanju alpinističnih nesreč in prvomajskemu taboru v Paklenici, ki je številčno že presegel vse meje.
Za izpite, ki bodo od 8. do 10. decembra v Kamniški Bistrici pa so vprašanja že pripravljena. Na 46 straneh A 4 formata so zbrana vsa osnovna vprašanja iz devetih tem s podnaslovi, navedeni pa so tudi najpomembnejši viri za
pripravo in način opravljanja izpita. Omenimo naj še, da se je KA odločila, da bo prijave sprejemala še do konca tega meseca in da bodo izpite sicer opravljali vsi hkrati, da pa bodo za gorske vodnike veljali nekoliko strožji kriteriji kot za inštruktorje. V času izpitov bo KA v Kamniški Bistrici priredila tudi okroglo mizo o novostih iz ENSA.

Zbor alpinistov v Štuhecovem domu
V soboto, 19. t. m., bo v Štuhecovem domu pri Treh kraljih zbor koroških in štajerskih alpinistov, ki ga letos prireja AO »Impol« iz Slovenske Bistrice. Zbor se bo pričel ob 17. uri, prihod pa je možen kadarkoli, saj je dom stalno odprt. Organizatorji pa se priporočajo za prijave, da bodo lahko pripravili večerjo in prenočišča.

Smer v Dovškem Gamsovcu
Marjan Manfreda (Matica) je 1. t. m. sam preplezal novo smer, katere vstop je kakih sto metrov desno od jugozahodne v Gamsovcu. Ocena je II-III, spodaj dobra skala, višina 400 m, plezal pa je 2 uri.

Radovljičani v Karavankah
V četrtek se je v Radovljici začela letošnja alpinistična šola s predavanjem Lojzeta Budkoviča. Predavanja bodo vsak četrtek ob 18. uri v klubski sobi (Graščina, 2. nadstropje). Konec meseca pa so plezali v Karavankah. Zvone Andrejčič je v nedeljo, 30. oktobra z Mirkom Pogačarjem preplezal novo smer (Traktorsko, 250 m, III-IV) v zahodnem vrhu Begunjščice, v ponedeljek z PP Božičem raz Horeschovskega v Celovški špici, v torek pa z Božičem in Andrejem Metercem še S raz zahodnega vrha. Pogačar in Polda Pristov sta (1. t. m.) opravila prvo ponovitev vzhodne grape.

Izpiti v Škofji Loki
V nedeljo, 30. oktobra sta Hiršenfelder in Tončka Kržišnik opravila 1. ponovitev »Požeruhove smeri« v V. Babi (5 ur). Naslednji dan pa sta Kekec in Vidic kot prva ponovila še smer pastirja Jozla v Nad Šitom glavi (5 ur). V soboto pa bo AO priredil izpite za tečajnike in pripravnike.

Vrsta smeri Tržičanov
Sredi oktobra so Tržičani imeli delovno akcijo v storžičevem bivaku in v njem tudi namestili plinski kuhalnik. 22. oktobra sta Bergant in Srečnik ponovila zajedo spominov v Stenarju (7 ur). Naslednji dan sta navezi Frantar - Markič in Meglič - Rozman opravili 3. ponovitev Jernejevega stebra v Dolgem hrbtu (menijo, da skala ni tako dobra, kot je omenjeno v vodniku, 7 ur), Koželj in Zrim pa sta ponovila Jubilejno smer v isti steni. 25. oktobra je (Željko Perko preplezal novo (Mošeniško, II-III, 250 m) smer v SZ steni Velikega vrha in še Južni kamin ter JV grapo v sosednji Babi. 31. oktobra je Frantar sam opravil 2. ponovitev Stebra zahajajočega sonca v S steni Velikega vrha. Filip Bence pa je od povratka iz Karakoruma sam preplezal vrsto prvenstvenih smeri (III-V stopnje) v S steni Begunjščice in opravil tudi več prvih ponovitev. 22. novembra pa je sam preplezal Steno. Za Dolgo nemško smer je od vznožja do vrha Triglava (po smeri desno od grebena) je potreboval le dve uri in pol.

Ponovitve
Zlatko Gantar to Leo Svetličič (oba Idrija) sta 28. oktobra v šestih urah in pol ponovila smer JLA v Šitah. Se-stopila sta po smeri Jesih - Lipovec.
Milan Kolar, Stanko Mihev in Franc Pušnik so konec oktobra plezali v Treh Cinah 23. oktobra so ponovili Halversenovo smer (IV) v S steni Male Cine, naslednji dan pa še Comicijevo direttissimo v J steni Punta Fride (300 m, VI).
Dorči Kofler (Mojstrana) je 1. t. m. sam ponovil (3 ure) smer Jesih - Potočnik v Debeli peči.
Ivč Kotnik in Ivo Avberšek sta 31. oktobra ponovila smer Modec - Režek v Štajerski Rinki in nato še Igličevo smer v Mali Rinki.

Franček Knez - letos 109 smeri
Za alpinistično šolo v Celju se je prijavilo 15 mladih. K temu so prav gotovo prispevali tudi izredni uspehi zadnjih let, o katerih sta pretekli teden kar pol ure govorila načelnik odseka Jože Zupan in Ciril Debeljak na oddaji »v živo« celjskega radia. V soboto pa so v Logarski dolini med člane AO sprejeli 3 pripravnike in pet začetnikov.
Franček Knez nadaljuje s plezanjem. Letos je preplezal že 109 smeri, tako da mu v dosedanji slovenski alpinistični zgodovini ne najdemo para. 29. oktobra sta z Zupanom, kljub sneženju ponovila Skalaško smer v Špiku in sestopila skozi graben, čez dva dni je z Borenškom ponovil Direktno v Štruci, nato pa je sam preplezal še smer Iglič - Verbič ter Pibernik - Črnivec v Štruci ter Šolar - Zajec v Koglu s soplezalcem iz AO Črnuče. V torek, 1.1. m., je v Koglu, desno od Zelene zajede preplezal novo smer (Črne plati, III-IV, vstop A1, 5 ur) v navezi s Črnučanoma Pavlom Polakom in Gorazdom Osolnikom. Zadnjo nedeljo pa je opravil spet tri solo vzpone: Modec - Režek v Škarjah, prečenje Ojstrice in sestop po Z grapi.

 

 10.11.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti