Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.05.1972

Delo, Šport: ... Nesrečna »Paklenica 72«

V Kanjonu Velike Paklenice se je tudi letos zbralo mnogo plezalcev iz Hrvatske, Slovenije in Avstrije. Razšli bi se veseli in zadovoljni saj je bila alpinistična bera več kot dobra, ko ne bi v nedeljo prišlo do hude nesreče.
Miha Robnik in Lojze Pristovnik (AO TAM) sta prišla do vstopa v »Mosoračko smer«, ko je iz stene Arnič kuka priletela skala, se nad njima raztreščila in ju poškropila s kamnitim dežjem. Robniku ni pomagala niti čelada, niti hitra pomoč, udarec kamenja na tilnik mu je pretrgal nit življenja, Pristovnik pa je dobil k sreči lažje poškodbe, tako da so ga kmalu odpustili iz bolnice v Zadru.

Pregled vzponov
V Paklenici je bilo med prvomajskimi prazniki po nepopolnih podatkih 66 plezalcev iz naše republike (Ljubljana, Kranj, Kamnik, Jesenice, Maribor in Slovenj Gradec). Izreden obisk je doživel »Klin« v Anič kuku, še do nedavna najtežja smer, ki so jo ponavljali z enim pa tudi več bivaki. Ponovile so ga kar štiri naveze (Srečnik - Manfreda, Rožič - Anderle, Bence - Srečnik in Hauser -Nikron) v času od osem in pol, do deset ur. Velebitaško smer sta ponovila Rebula in Zaplotnik, Ljubljansko Zaplotnik in Šter, Marjan Manfreda pa je soliral Brahmovo in Splitsko smer. Janez Gradišar je v navezi z Janezom Dornikom (spodnji del) oziroma Zdenko Dolinar (zgornji del) preplezal prvenstveno »Slovensko smer« v Manita peči. Smer poteka levo od stebra, ki ga je pred kratkim preplezal Peter Ščetinin in je ocenjena s V-VI, 200 m, 15 ur ter ima tri nihajne prečnice.

Številni pristopi
V drugih ostenjih naših gora med prvomajskimi prazniki ni bilo pomembnejših vzponov. Alpinisti in planinci so sicer opravili lepo število pristopov na zasnežene vrhove, tudi turni smučarji so bili marljivi, plezali pa so menda le v Koglu in Slemenu (nad Tamarjem). Nekaj poskusov je bilo še v Brani in Planjavi ter po vrhovih Špikove skupine.

Prečenje Faragaša
Da so tudi v bližnjih gorah še »veliki alpinistični problemi«, so letošnjo zimo dokazali češkoslovaški plezalci. S sodelovanjem z domačini so opravili velikopotezno grebensko prečenje (od 7. do 19. februarja) grebena Faragaš v Romuniji, kjer se doslej v celoti ni posrečilo niti poleti. Greben, ki
kulminira v najvišjem vrhu Romunije, 2543 m visokem Moldoveanulu, so prečili Širl, Pulpan, Lukeš, Šrab, I. Dieška in G. Ginzel (vodja), odpravo pa je organizirala TJ Olimpia iz Prage.

Sestanek v Beogradu
V soboto bo v Beogradu zasedal glavni odbor PZ Jugoslavije, ki bo sklepal o letošnjih zveznih akcijah in o delu v prihodnje, še posebno natančno pa bo moral proučiti problem nadaljnjega finansiranja PZJ. V nedeljo se bo sestala še komisija za alpinizem PZJ, ki bo analizirala razmere v našem alpinizmu in pripravila predloge za izboljšanje organiziranega dela.

Nesreča dr. Stojanoviča
V petek je v bližini Zagreba v avtomobilski nesreči izgubil življenje dr. Rastko Stojanovič, dolgoletni načelnik komisije za alpinizem PZ Srbije in odličen poznavalec gora Jugoslavije. 25 let je bil aktiven alpinist in čeprav je bil v zadnjem času kot univerzitetni profesor preobremenjen s strokovnim delom je vseeno še našel dovolj časa za vzgojo alpinističnega naraščaja.

Kilimandžaro - Mawenzi
Organizatorji alpinistične odprave PD Kranj v Afriko, ki je posvečena 25-letnici AO in GRS, so si naposled zagotovili tudi prevoz in s tem rešili zadnji večji problem. Pri tem so jim bili v veliko pomoč člani UO PD Kranj na čelu s predsednikom Cirilom Hudovernikom, ki je bil prvi načelnik AO.
Za vodjo odprave je izbran France Ekar, člane (15) pa bodo izbrali kasneje izmed 28 kandidatov, ki se že dalj časa vestno pripravljajo. Cilja odprave sta dve najvišji skupini v Afriki, Kilimandžaro z najvišjim vrhom Kibo (5875 m) in Mawenzi z najvišjim vrhom Hansa Mayerja (5355 m). Med tem, ko imajo na področju Kilimandjara v načrtu predvsem smeri v ledu (naklonina do 60 stopinj in mestoma celo več), bodo v okoli 10 km oddaljenem razdrapanem grebenu Mawenzija prišle v poštev le smeri v kopni skali, čeprav je bilo na najvišjem vrhu Afrike doslej že več naših planincev, se s plezalnimi smermi doslej še nihče ni preizkusil. Prav zato bo kranjska odprava, ki bo odšla na pot že letos septembra in se bo tam mudila skoraj tri tedne, toliko bolj zanimiva. Organizatorji so obljubili, da nas bodo sproti obveščali o vseh novostih, ko pa bodo dobili najnovejši plezalni vodnik založbe West Col Production, pa tudi podrobneje o načrtih.

  04.05.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti