Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.04.1972

Delo, Šport: ... Jutri sestanek načelnikov

Jutri ob 16. uri se bo v domu slovenskih planincev Zlatorog v Ljubljani pričel redni sestanek načelnikov alpinističnih odsekov iz vse Slovenije, čeprav komisija ni razposlala dnevnega reda, je nekaj točk znanih. Pregledati in sprejeti bo potrebno popravljeni pravilnik, zastavljeno bo vprašanje novega načelnika komisije in ne nazadnje tudi o uspešnosti komisije v obliki, kakršno ima sedaj.

Koroški veleslalom
Koroški alpinistični odsek bo v nedeljo na Grohatu pripravil tradicionalni koroški veleslalom. Ker zavetišče na Grohatu za sedaj še ne more sprejeti večjega števila obiskovalcev, tudi letos vabijo le alpiniste iz Slovenj gradca, Šoštanja in Maribora. Ko bo urejen novi dom, pa upajo, da se bo tudi to tekmovanje uvrstilo v okvir dosedanjih treh, ki se štejejo za prvenstvo alpinistov.

Veleslalom na Kamniškem sedlu
AO Kamnik obvešča vse PD in AO, da bo letošnji veleslalom za memorial Alberta Štuparja v nedeljo 16. aprila na Kamniškem sedlu s pričetkom ob 9. uri. Prijave sprejema pisarna PD, udeleženci pa se bodo lahko prijavili tudi še na predvečer tekmovanja do 19. uri v koči na Kamniškem sedlu.

Srečanje RHM 72
Letošnje srečanje alpinistk, včlanjenih v Rendez-vous Hautes Montagnes bo v slovaških Visokih Tatrah. Udeleženke se bodo zbrale 12. avgusta v Štrbskem plesu, srečanje pa bo končano 22. avgusta v Pragi. Zaradi sorazmerne bližine in zanimivosti Tater, pa tudi zato, da naš alpinizem ne izgubi stikov s to grupacijo, bi bilo vsekakor prav, da bi se jim naše plezalke priključile.

Alpinistična šola AAO
Drevi ob 20. uri bo v prostorih Akademskega PD - Trg revolucije 1 (soba 56) predaval dr. Stane Jurca o varovanju in plezalnih vozlih. Predavanje spada v okvir alpinistične šole, praktične vaje pa imajo vsak torek popoldan na Turncu pod Grmado.

Koroški AO
Pred 11 leti so se alpinisti Mežiške doline - od Črne do Dravograda - združili v skupni alpinistični odsek ali na kratko v KAO, za sedež pa so si izbrali Mežico. Dobro so zastavili in verjetno bi lahko še bolje, če bi imeli več pomoči. Začetna obljuba UO planinskih društev, katerih člani so in drugih družbenopolitičnih organizacij je namreč skoraj povsem presahnila. Toda 40 članski kolektiv, ki ga bo odslej vodil Berti Vravnik iz Raven, upa, da bo s prizadevnim delom rešil tudi ta problem in zato so si za letos začrtali bogat program. Predvsem bi želeli realizirati odpravo v Wališike Alpe, kjer bi se izvežbali tudi za obisk tujih visokih gora, maja in junija bodo imeli redno alpinistično šolo na Raduhi in v Žerjavu, obnoviti pa nameravajo tudi alpinistično opremo.

Ponovno na Everest
Karl Herrligkoffer, ki je kljub nasprotovanju znanih alpinistov (oporekajo mu sposobnosti vodje na alpinističnih odpravah) v zadnjih letih organiziral številne velike odprave, ki so uspele, je ponovno v Himalaji. To pot načeljuje 23 članski mednarodni ekipi nemških, švicarskih, angleških, italijanskih, španskih in celo iranskih alpinistov, ki bodo poskušali preplezati jugozahodno steno Mt. Everesta. Dr. Herrligkoffer je trdno prepričan, da jim v primeru lepega vremena bo uspelo to, kar doslej ni ne Japoncem (1970) ne mednarodni odpravi (1971) pod vodstvom Dihrenfurtha.

So še nepreplezani osemtisočaki?
To vprašanje si vedno pogosteje zastavljajo alpinisti po vsem svetu. Odkar je človek stopil na vseh 14 »uradnih« osemtisočakov, se vse pogosteje slišijo glasovi, da zaslužijo enako pozornost tudi njih stranski vrhovi. In kateri od teh še niso bili preplezani? Zahodni (8500 m), Srednji (8420 m) in Vzhodni (8473 m) vrh Kančendzönge, Srednji vrh Lhotseja (8400 m), Vzhodni vrh Makaluja (8010 m), Srednji (8000 m) in Vzhodni (8000 m) vrh Anapurne in Severni vrh Broad Peacka (8007 m). Tako piše v zadnji izdaji bolgarskega tednika Eho.

Akcija AO Jesenice
Alpinistični odsek PD Jesenice posveča posebno skrb množičnim akcijam v zimski sezoni. Razen turnega smuka od Vogla v Vrata, imajo v načrtu 22. in 23. aprila skupinski vzpon na Oltar, in sicer iz Krnice, Martuljka in Vrat. 13. in 14. maja bo na programu tradicionalna triglavska štafeta, združena z množičnim obiskom triglavskih postojank, 27. in 28. maja pa bodo pripravili grebensko prečenje Mojstrovk, Travnika in Šit. Na vse, te akcije vabi AO Jesenice tudi člane drugih PD, AO pa poziva, da se priključijo s svojimi skupinami. Seveda morajo biti vsi udeleženci primerno opremljeni in kondicijsko dovolj pripravljeni.

Koliko energije porabi alpinist?
Angleški, fiziolog Pugh je zapisal, da alpinist porabi na uro 80 kalorij med spanjem, na pohodu 510 kalorij, med počitkom 100 kalorij, v koči ali taboru 150 kalorij in med plezanjem 540 kalorij. Med plezalnim vzponom, ki ga lahko povsem upravičeno štejemo med največje fizične napore, torej plezalec porabi po 4000 do 6000 kalorij, pa tudi več in s tem bi morali plezalci, posebno mladi in tisti z manjšimi izkušnjami, računati.

  06.04.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti