Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.01.1972

III. Jugoslovanska alpinistična odprava v Hindukuš, ki se je lansko leto pod vodstvom dr. Iva Valiča povzpela na Istor-o-Nal, je našla sedaj prostor tudi v Alpinismusu. Članek - mimogrede povedano doslej največji, kar jih je bilo v tej reviji posvečenih našemu ekspedicionizmu - je napisal prof. Oskar Dyhrenfurth, priobčena pa je tudi fotografija vrha z včrtano smerjo vzpona.

Razvoj Dolfisporta
Poročali smo že, da je Dolfi Rotovnik, ki sedaj živi v neposredni bližini Kopenhagna na Danskem, prevzel zastopstvo tovarne plezalnih vrvi Edelweis. Toda ni se ustavil le pri tem, temveč je stalno širil asortiman in je trenutno že najbolje založen prodajalec alpinistične opreme na Danskem. Prodaja skoraj vso plezalno opremo: Joanny-Renne Desmaison Cr-Mo kline, vse vrste vponk, čelade Joe Brown, Interalp kladiva in cepine, vestone in spalne vreče Petra Hutchinsona, aluminijaste zagozde Troll, nahrbtnike, dereze itd. Izbira torej, kakršno si pri nas še zamisliti ne moremo, čeprav so si prodajni pogoji in velikost trga precej podobni.

Turisti tudi na Antarktiko
Številnim turističnim izletom v Himalajo, Ande, v afriške gore in drugi gorski svet, bodo Norvežani sedaj dodali še izlet na sedmi kontinent. Turisti bodo potovali z ladjo, ki bo poskušala doseči zaliv Erebus, obiskali pa bodo tudi nekaj polarnih postaj.

Huascaran
Huascaran andski vrh, ki je postal znan po tragični usodi češkoslovaške odprave leta 1970, je cilj letošnje nemške odprave »Prijateljev prirode«.

Zimski tabor
Komisija za alpinizem PZS je, sklenila, da bo letošnji zimski tabor v Kamniški Bistrici. Od 18 do 27. februarja bo na voljo ležišče, vodja tabora - to bo Danilo Cedilnik - pa bo uredil vse potrebne formalnosti, dajal napotke in podatke ter skrbel za povezavo z navezami. Kot nadomestile za stroške bodo udeleženci dobili po 25 din na dan.
Na tabor lahko pridejo alpinisti in pripravniki, toda vsi morajo imeti popolno zimsko plezalsko opremo. Še posebej opozarjamo da bosta koči na Kokrskem in Kamniškem sedlu še naprej zaprti, tako da bo višje mogoče prenočevati le v zimskih sobah ali bivakirati na prostem. Potrebno je opozoriti tudi na to, da se morajo udeleženci, pravočasno dogovoriti za sodelovanje v navezah, ker jih vodja tabora ne bo razporejal. Potrebno pa bi bilo tudi, da se vsi pravočasno pozanimajo, katere smeri so bile pozimi že preplezane in katere še ne, kod vodijo zimski dostopi in podobno.

Kjer je volja, tam je pot
Stari rek ima v alpinizmu še posebno veljavo. To sta preteklo soboto dokazala tudi Metod Humar in Tone Škarja v Južnem razu Turske gore. Čeprav že od začetka leta nihče ni zašel v stene sta po kratkem bivaku na gozdni meji vstopila. Razmere so se ves čas menjavale in čeprav imata oba za seboj že lepo število vzponov v zimskih razmerah, sta povedala, da takih še nista imela. Trd in zmrznjen sneg se je menjaval s kopno skalo, ta s poledenelo in sipkim ali južnim snegom in tako naprej. Toda nista obupala in po sedmih urah sta stala na temenu Turske gore.

Prve žrtve
Iz skoraj vseh alpskih dežel poročajo, da so njihove gore žal že terjale prve smrtne žrtve. Najpogostejši vzrok je še vedno zdrs ali kaka druga plezalska napaka, toda kaj kmalu bodo žalostno prvenstvo prevzeli plazovi. Tudi pri nas v gorah že preži »bela smrt« in prav bi bilo, da se tega zavedo vsi, ki načrtujejo plezalne ture.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti