Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.01.1975

Delo, Šport: ... Tudi januarja 

Že dolgo časa ni bila zimska sezona tako naklonjena alpinistom in planincem (ne pa tudi smučarjem) kot letošnja. Tako rekoč po kopnem se da pripeljati z avtom do konca ceste v Krmo, stene so ponekod že povsem kopne in zato v njih ter na vrhovih ne manjka obiskovalcev.

Sam po grebenih
Stane Belak-Šrauf je uresničil svoj davni sen, prečil je grebene nad Martuljkom in to celo sam. Na Novega leta dan ga je tovariš zapeljal do slapa Peričnik in prespal je pod Čerlovcem. V četrtek se je povzpel na Kukovo špico in nadaljeval do Bivaka 2, kjer je prvič prenočil. Potem je nadaljeval po grebenih prek Oltarja in Ponce, se po južni steni povzpel še na Malo Ponco in noč ga je zatekla pod vrhom Špikovega grabna. V soboto se je prek vzhodne stene Lipance (poledeneli skoki) in Špika povzpel še na Frdamane police in Ruso peč (težak sestop) ter Rušico in nato pod vrhom Rigljice še zadnjič bivakiral. Z Rigljice je sestopil po Čopovi smeri (mestoma IV) v Pod Srce in turo končal v nedeljo 5. t. m. okoli poldne. Pripomniti je potrebno, da je na to turo računalo še nekaj drugih navez (med Veliko in Malo Ponco je našel celo depo s hrano), da so nekateri tudi že poskušali, da pa je bila bistveno daljša in težja, kot je računal.
V nedeljo 22. decembra je Stane Belak opravil tudi prvi spust na smučeh s Pihavca do Luknje.

Centralni steber Rzenika
2. in 3. januarja sta Zoran Bešlin in Viki Grošelj (oba Matica) v 12 urah in pol opravila drugo zimsko ponovitev smeri Dular-Juvan po Centralnem stebru Rzenika. Stena je bila brez snega (nekaj ga je bilo le v zgornjem delu stane), prvega dne pa ju je močno oviral mraz in hud veter. Bivakirala sta pod streho. Prvo zimsko ponovitev sta na začetku zimske sezone 1972/73 opravila Erjavec in Rebula, smer pa je doslej doživela vsega skupaj le sedem ponovitev (izredna krušljivost).

Kot poleti
29. decembra so Lojze Budkovič in Joža Mihelič ter brata Franci ter Janko Arh v osmih urah prvič pozimi preplezali zahodni steber Tosca (smer 126). Plezali so 8 ur in led ter, sneg so imeli le mestoma.
V petek 3. t. m. pa so Franci Arh, Lojze Budkovič, Andrej Žmitek (vsi Boh. Bistrica) ter Joža Mihelič (AAO) prvič pozimi ponovila še kombinacijo smeri 708 in 709 v Mali Tičarici. Vstopili so po srednjem stebru, sredi stene pa so prešli v Ceklinovo smer. Razmere so bile povsem poletne, plezali pa so 4 ure.

Prečenje Loške stene
V soboto in nedeljo so Danilo Cedilnik, Viki Grošelj in Boris Krivic (vsi Matica) prečili Loško steno, in sicer od Vrha Krnice do Plešivca. Plezali so skupno 16 ur. Spodaj je bilo skoraj brez snega, zgoraj pa ga je bilo precej in na severnih straneh je bil precej suh. Tudi to smer so alpinisti že dolgo ogledovali in tudi poskušali preplezati (celo v tej sezoni).

V Savinjskih Alpah
Franc Čanžek in Rafko Vodišek sta 29. decembra opravila tretjo zimsko ponovitev smeri »Skozi okno« v Križu. Tega dne so plezali tudi Tschadovo smer v Turski gori in Hudi prask. Na Novega leta dan sta Franci Knez in Andrej Palir opravila prvo ponovitev (smer je bila preplezana šele lani 22. decembra) Južnega stebra v Turski gori (6 ur). V soboto pa sta Franci Čanžek in Silvo Jošt ponovila Šarino poč, Tone Planinšek in Rafko Vodišek pa Levo smer v Dedcu. Vsi so člani AO Celje.
29. decembra so se na Korošici mudili tudi alpinisti iz Zagreba. Darko Berljak (Velebit) in Zoran Kralj (Željezničar) sta ponovila Šarino poč (o zimskih ponovitvah te smeri žal nimamo podatkov). Istega dne sta Jure Senegačnik (Matica) in Jure Ulčar (Črnuče) ponovila tudi Pintarjevo smer v Dedcu.

V Kamniških Alpah
29. decembra so Lojze Jerman, Cene Kramar (oba Kamnik) in Stane Klemenc (Domžale) ter alpinist iz Nemčije v skoraj letnih razmerah ponovili (3 ure) Centralno smer v Planjavi (V, A1). 3. januarja sta isto smer ponovila še Srečo Podbevšek (Kamnik) in Franc Vrankar (Mengeš).
4. t. m. sta brata Janez in Miro Šušteršič (Mengeš) opravita prvo zimsko ponovitev smeri Geršak-Grčar (V) v Vežici. Stena je bila suha, plezala sta 9 ur. Istega dne so Lojze Jerman, Bojan Pollak (Kamnik) in Stane Klemenc (Domžale) opravili še prvo zimsko ponovitev »Dimnikarske« v vzhodni steni Brane. Spodaj (I-II) so imeli sneg, v srednjem delu (V) suho, zgoraj pa je bila snežna vesina. Plezali so le šest ur in pol.

Med Poncama
Zvone Andrejčič (Matica) in Tine Černe (Radovljica) sta na Novega leta dan preplezala »Uroševo grapo« v Srednji Ponci (smer 562). Grapa je bila večinoma ledena.

Novice iz AO Kranj
Potem ko so 22. decembra štiri naveze preplezale SZ greben Kočne in sta Gselman in Šter opravila prvo zimsko ponovitev v Zvohu, se je v njihovi knjigi vzponov nabralo še lepo število vpisov. Jani Bele, Matjaž Dolenc in
Drago Šegregur so 28. in 29. decembra prvič pozimi preplezali SZ raz (1000 m) Koroške Babe. 29. in 30. decembra so Bernard Cuder, Alojz Fon, Damjan in Boris Mlekuž (vsi SAAS) ter Franci Šter opravili prvenstveno zimsko prečenje Lopa-Črnelski vršič-Črnela-Mala Črnela (bivak v Kaverni)-Ribežni-Rombon (mestoma IV, 13 ur). Od 3. do 5. januarja so Dušan Moštrokol, Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik opravili prečenje Vrtaška planina-Sleme- Mužiči-Kukova špica-Gulce-Škrnatarica-Dovški križ-Bivak II. Iz bivaka so se nato povzpeli še na Oltar ter prečili Visoki in Srednji Rokav. Od 4. do 6. t. m. sta prečila grebene Koroška Baba-Križ-Kranjska Rinka-Konj-Skuta-Štruca- Dolgi hrbet-Grintavec-Kočna, Marjan Ručigaj in Drago Šegregur.

Soška akademska AS
Razen prečenja od Lope do Rombona, ki so ga člani SAAS opravil v družbi s tovarišem iz Kranja so 1. t. m. Darjo Durjava, Igor Marka ter Gorazd in Damjan Mlekuž preplezali še prvenstveno smer v Migovcu (4 ure, IV+, 200 m) nad planino Razor. V steni so imeli povsem kopne razmere.

Jeseniški AO
23. in 24. decembra sta Milan Fülle in Janez Stojan opravila prečenje Debela peč-Mali in Veliki Draški vrh-Tosc-Bohinjska vratca. 22. decembra pa sta Alojz Javorski in Boris Pervanja preplezala Špikov graben.
1. januarja pa so odšli Martin Bervar, Milan Fülle, Alojz Javorski in Boris Pervanja iz B III mimo »Treh mecesnov« in skozi Jugovo grapo na B II, kjer so prenočili. V četrtek so se prek Grla povzpeli na Visoki Oltar in nadaljevali na Kačji jezik in v B I, kjer so drugič prespali. Tretji dan so preplezali severno steno Škrlatice (plezali niso po klasični smeri temveč v škrbino med Rokavi in Škrlatico, kjer so bivakirali) in četrti dan so prek vrha Škrlatice sestopili še v B IV. Lepa in nadvse, zanimiva tura, ki jo je prvi (poleti in v enem dnevu), opravil Uroš Župančič.

Kavkaz 75
Iz Moskve je prišlo sporočilo, da letos poleti pričakujejo 15 naših izbranih alpinistov v taboru Elbrus. V Kavkazu bodo med 13. julijem in 1. avgustom. O organizaciji in razpisu bo razpravljata v torek še komisija za alpinizem PZS.

Preložitev odhoda v Ande
II. Hrvatska alpinistična odprava pod vodstvom Jerka Kirigina je morala za teden dni odložiti svoj odhod v Ande, ker jim ambasada Argentine ni pravočasno izdala vizumov.

  08.01.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novi8ce
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti