Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pavla Jesihova o svoji nesreči na Jalovcu

Slovenski narod (1934): Ima zdrobljeno koleno ter malenkostne praske po glavi in hrbtu.
Neumestno pretiravanje

Ljubljana, 20. avgusta.
Menda je nekaterim ljudem že prirojeno, da radi pretiravajo. Na vsak način hočejo senzacijo, pri tem pa niti malo ne pomislijo, da s svojimi fantastičnimi govoricami po nepotrebnem zavajajo ljudi, prizadetim pa povzročajo težke skrbi.
Iz planinske nesreče, ki je na Jalovcu, v steni Travnika dotetela v soboto dopoldne našo znano plezalko gdč. Pavlo Jesihovo, je nekdo napravil strašno tragedijo, ki je povzročila, da je v »soboto zvečer vsa Ljubljana govorila, da se je Pavja Jesihova smrtno ponesrečila. Seveda so zvedeli to tudi svojci Jesihove. ki so bili v nemalih skrbeh na hčerko. Pavlin brat se je v soboto zvečer oglasil v našem uredništvu, da bi dobil točne vesti. Pozno zvečer smo dobili točne podatke, ki pa so bili v velikem nasprotju z govoricami, ki so se širile po mestu. Jesihova je res po čudnem naključju pri plezanju padla in obležala na polici v steni. Zlomila si je nogo v kolenu. Ta poškodba pa ni bila tako težka, da bi izgubila zavest še manj pa, da bi bilo v nevarnosti njeno življenje. Navzlic temu se je Pavlin oče z vlakom takoj odpeljal v Kranjsko goro, ker je mislil, da mu prikrivajo resnico. Tam so mu povedali resnico in je takoj naročil svojemu sinu, naj se vrne v Ljubljano in potolaži mater.

Pavlo Jesihovo so z avtomobilom prepeljali iz Kranjske gore naravnost v Leonišče. Davi je odšel v Leonišče naš poročevalec, ki ga pa Jesihova ni hotela takoj sprejeti. Da pa prepreči nadaljnje širjenje neresničnih vesti, je končno vendarle pristala na kratek razgovor.
— Ne delajte, vas prosim, takšnih senzacij. Silno mi je mučno, da se o tej stvari toliko po nepotrebnem govori. Bila je to povsem običajna planinska nesreča, ki se je že neštetokrat pripetila in ni na nji prav nič senzacijonalnega. Prav rada bi poznala dotične turiste, ki so te vesti razširili in vas zato prosim, da napišete tako, kakor se je v resnici zgodilo.

Plezala sem s svojim tovarišem Lipovcem v steni. Bilo je okoli 10. dopoldne. Jaz sem plezala prva, pod menoj pa Lipovec. Zabila sem dva klina, Lipovec pa me je spodaj zavaroval. Povsem nerazumljivo mi je, kako sta se mogla oba klina odkrušiti, najprej eden, nato še drugi. Padla sem v loku okoli 30 m globoko. Med padcem sem z glavo zadela ob skalo in sem si pri tem še mislila: Oh, nič ne bo hudega. Moglo pa bi biti hujše. Obležala sem na polici. V desnem kolenu me je skelelo, drugih poškodb nisem čutila. Lipovec, ki je menda z vrvjo omilil padec, je takoj splezal do mene. Kmalu je priplezal tudi mlad Dunajčan, Walter po imenu, ki je na počitnicah pri svoji teti na Jesenicah. Slučajno je tudi on istočasno plezal v steni. Ko se je Lipovec prepričal, da me lahko pusti samo z Dunajčanom, je splezal po steni navzdol in odhitel v Tamar. Tam je našel Gregorca in ga naprosil, da gre v Rateče telefonirat na Jesenice po rešilno ekspedicijo.

Tako je bilo in nič drugače, je zatrjevala Jesihova. Ves ta čas je ostal Walter pri meni, in nisem niti za trenutek izgubila zavesti. Reči moram, da v boljši oskrbi ne bi mogla biti. Lipovec se je kmalu vrnil in prinesel s seboj dve odeji, v kateri sta me zavila. Ponoči nas je sicer malo zeblo, vendar smo plezalci takšnih reči vajeni. Bivakirali smo v steni. Zjutraj je prišla rešilna ekspedicija jeseniških Skalašev, med njimi stari prijatelji Miha Potočnik, Joža Čop, Matevž Frelih in drugi. Z obvezami, ki jih je dala na razpolago železniška postaja v Ratečah, so me obvezali, nato pa spravili najprej na sleme, dalje na Vršič, odkoder me je avto pripeljal v Leonišče. Imam zdrobljeno koleno, malenkostne praske na glavi in hrbtu. Zdaj čakam, da napravijo röntgensko sliko. Morda bo potrebna operacija. Pojdem najbrž v Gradec.
Tako je pripovedovala Jesihova in še enkrat prosila, da naj napišemo samo to in ničesar ne pristavimo, ker ji je poročanje listov zelo mučno.

Slovenski narod, 20. avgust 1934

 

 20.08.1934

dLi.si


Za G-L priredil France Malešič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti