Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.12.2013

Ob zaključku leta

Pregled dogajanja v tem letu bi prinesel tudi oceno. Vendar je ocenjevanje in s tem povezano vrednotenje bolj primerno za športne dosežke, ki pa jih v prvotnem, še idiličnem alpinizmu, ni bilo. Skozi razvoj dejavnosti so se izoblikovala določena merila, ki naj bi kazala uspešnost v določenem letu ali obdobju. Ker pa so uspehi in neuspehi tesno povezani z družbenim dogajanjem, so dobri dosežki pogosto obstali na ramenih posameznikov. 
Pogosto vprašanje, ki se porodi med pogovori, je, zakaj nista dva odlična plezalca združila svojih moči in idej ter skupaj izpeljala podvige. Odgovorov je, tako kot vedno, več. Ker smo ljudje po značaju, hvala bogu, različni, se je izoblikovala tudi tekmovalnost. In ta tekmovalnost med ljudmi je privedla do novih in novih dosežkov. Skozi čas in razvoj v alpinizmu lahko sledimo različnim zvrstem te tekmovalnosti. Začetek je seveda v preživetveni obliki. Po razvoju pa so si sledila obdobja med posamičnimi in organiziranimi tekmovalnostmi. 
Temu razvoju v dejavnosti, ki jo obravnavamo, so sledili tudi poročevalci. Ker je njihovo delo pomembno, sledimo in vnašamo njihove zapise tudi na splet in tako je sedaj na voljo za branje že kar lep arhiv s 1501 Alpinističnimi novicami (stanje na dan 31. december 2013). Velika vrednost teh zapisov je tudi v tem, da se so skozi časovna obdobja v njih pojavljali tudi precej nepristranski ljudje, ki so znali povedati, kaj naj bi bilo drugače.
Za primer npr. poiščite zapise, pod katerimi je podpisan Matej Šurc in ...

Led v Mali Mojstrovki ...
Ledni slap, ki so ga 22. decembra 2013  preplezali hrvaški plezalci Rene Lisac (AO Željezničar, Zagreb), Dario Majetić (AO Bršljan, Osijek) in Marko Petrunić (Zagreb) v ostenju Male Mojstrovke, 200 metrov desno od sedla ob Slemenovi špici je sedaj dobil tudi ime Mali mojster (4, 120 m).

Severna stran Mežakle
Dogajanje na alpinističnem področju je v minulem tednu krojilo vreme. Nad 1400 metri je v gorah snežilo in to v velikih količninah. Pozornost je tako veljala nižjim stenam. Pozabljeno strmo skalno območje, ki ga je od Jesenic odrezala hitra cesta, je zašlo v pozabo. Jeseniški alpinist Benjamin Ravnik, ki je prebral povzet zapis o smrtni nesreči študenta Stanka Narada (1932), se je lotil ponovnega raziskovanja tega, sicer na videz nezanimivega predela. Ob spoznavanju terena se je ponovno srečal in na novo spoznal tudi nekaj zanimivih ljudi. Vse skupaj preko njega spoznavamo tudi mi. 28. decembra je sicer v zelo razmočenih razmerah ponovil Klasičen prehod preko severne strani Mežakle, ki so ga verjetno pred drugo svetovno vojno Skalaši kar pridno obiskovali.

Še v Lanežu
Igor Radovič je za konec leta, 28. decembra, splezal še Butalsko v Lanežu. Ujel je zadnji lep dan in se vzpel po splazeni grapi v kateri so bili skoki zaliti. Sestopil je po grapi za katero je ime rajši prihranil. Zapisal je: »Če zopet navedem njeno ime, utegne kdo pomisliti, da sem se slaba tri leta pred penzijo specializiral in tam gori začel preganjati skorumpirane alpiniste.« Več na spletni strani AK Črna.

Zgodovina slovenskega alpinizma v knjigi
V založbi Friko - Mikša in partnerji je izšla monografija, ki opisuje razvoj in potek slovenskega alpinizma. Zagotovo je pisanje vredno branja tudi za alpiniste, ki so sooblikovali ta čas, in posledično tudi opozarjanja na morebitne razlike in odstopanja od dejanskih dogodkov. 

Napovedi
Anapurna: (pred)premiera zadnjega filma iz serije Velikani Himalaje bo v petek, 3. januarja 2014

V Himalaji
Nanga Parbat
je v središču pozornosti (kot že tolikokrat doslej). Poskusi alpinistov, da bi kot prvi v zimskem času stopili na vrh osemtisočaka, se kar vrstijo. O tem, kdo vse je pod steno smo že pisali. Kljub resnosti teh podvigov se ob gledanju spremljevalcev, ki stražijo alpinistične tabore, spomnimo, da so se tudi pod našimi gorami odvijali neprijetni oboroženi dogodki povezani s prvenstvi ali pa boji med domačini in »tujci«. Razlaga je tako lažja.

Denis Urubko je za pomlad napovedal odpravo, ki bo poskušala splezati novo smer v severni steni Kangčendzenge. Gora, ki je dobro znana tudi slovenskim alpinistom, je kot kaže dovolj velik motiv za renomirane alpiniste in nihove sponzorje. Nekoč slavna naveza, Urubko - Moro, ki je združevala odlične lastnosti za skupne uspehe, se je dokončno razšla. Kot smo zapisali v uvodu, kjer smo se vprašali o združevanju v navezo, je takšen razhod tisti, ki tudi prinaša tekmovalnost. Plezalca sta si poiskala nove tovariše in z novimi močmi bosta poskušala nove stvari. Urubkovi sopotniki na odpravi bodo: Boris Dedeško, Adam Bielecki in Alex Txikon.

Severna stena Kangčendzenge
Leta 1979 so SZ greben splezali Britanci: Doug Scott, Peter Boardman in Joe Tasker (foto).
Leta 1982 so severno steno s prehodom na severni greben splezali: Reinhold Messner, Friedl Mutschelecher in Šerpa Ang Dorje.
Leta 1985 so bili v severni steni Slovenci. Borut Bergant in Tomo Česen sta splezala na Jalung Kang (8505 m - nesreča).
Leta 1988 so britansko različico v severni steni plezali: Peter Habeler, Buhler in Martin Zabeleta.
Leta 1989 je ameriška odprava splezala novo smer s prehodom na severni greben.

Novo leto
Kot vsako leto se bodo po polnoči kazalci premaknili in prinesli nove številke, nove Alpinistične novice ...

  Srečno in varno na novih poteh, v novih smereh ...  

Uredništvo G-L

1 komentarjev na članku "AN - 31.12.2013"

Tone Škarja,

Zanimivo, kako "zahodnjaki" vedno podcenjujemo "vzhodnjake" (do pred kratkim in morda še vedno smo to tudi mi). Drugi vzpon na Kanč so opravili Indijci po Vzhodnem rebru (poskus Bauerjeve predvojne odprave) in od približno 7800 m naprej po severnem grebenu. Torej so Scottovi 1979 svojo smer njihovi le priključili. To najdete tudi v naši literaturi. Ali razhod pomeni tudi višjo kakovost, pa Slovenci še nismo dognali. Ne v alpinizmu in ne sicer.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti