Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.09.1971

Delo, Šport: ... 30 minut Grenlanda

V nedeljo, 30 minut po 13. uri je zagrebška televizija v svoji športni oddaji prenašala za vso Jugoslavijo 30-minutni film, ki ga je posnela I. hrvatska alpinistična odprava na Grenland. Snemalec inž. Hrvoje Lukatela je dokazal, da je bil vreden zaupanja, saj je bil prikaz ves čas tekoč in dovolj razumljiv tudi običajnemu gledalcu televizije. Škoda le, da je bila oddaja v neprimernem času za planince v - nedeljo opoldne.

Vrh zmage
Poleti je Pik Pobede (7439 m) v Tien Šanu, ki je drugi najvišji vrh SSSR, obiskalo kar sedem odprav. Osemčlanska odprava pod vodstvom alpinistke je preplezala prvenstveno smer po severnem grebenu. To so kasneje ponovili še Moskovčani in Leningrajčani. Najtežji vzpon pa so vsekakor opravili alpinisti iz Moskve pod vodstvom Ivanova, ki so najprej preplezali severno steno, nato pa opravili še celotno grebensko prečenje skupine. V enajstdnevnem pohodu so prečili kar 6 vrhov.

Mala tržaška odprava
Iz Afganistana se je vrnila štiričlanska alpinistična odprava, ki je delovala v afganistanskem Hindukušu. Valter Mejak, Fabio Benedetti in alpinistki Bianca di Beaco ter Florjana Tarlao so se povzpeli na neimenovani vrh visok 6164 m in še dva nižja (5896 in 6861 m).

Zahodni greben Makaluja
Francoska alpinistična odprava pod vodstvom Roberta Paragota, ki je maja letos opravila vzpon na Makalu (8470 m), peti najvišji vrh sveta, poroča, da prvenstveni vzpon po zahodnem grebenu ni bil posebno težak. Vrh sta dosegla Seigneur in Mellet, medtem ko ju je Jean Paul Paris, ki je bil brez kisikovih bomb, spremljal le do vršnega grebena. Na težave so naleteli le v skalnatem pragu na višini okoli 8300 m.

Dve prvenstveni
Jože Hočevar in Vanja Matijevec, ki sta letos opravila že prvenstveni vzpon v Srebrnjaku (med 644 a in 645) sta opravila še dva v dolini Krme. V severozahodni steni Velikega Draškega vrha sta 19. t. m. plezala (V/VI, 7 ur) med smerema 117 in 118, v Malem Draškem vrhu pa dva tedna pred tem (IV, 6 ur).
Zanimivo je, da sta v steni Velikega Draškega vrha našla zabita dva stara klina, za katera pa menita, da so ju neznani plezalci zabili pri spuščanju in ne med napredovanjem. V zadnjem delu smeri sta se zaradi padajočega kamenja morala umakniti po polici levo.

Letošnje poljske odprave
Razen že omenjene poljske alpinistične odprave v Karakorum, ki se je povzpela na Khiangyabg Kish (7852 m) so letos organizirali še tri druge. Januarja in februarja je bila v Centralnem Atlasu (Maroko) osemčlanska II. zimska odprava Kluba Wysokogorskega, ki so jo sestavljali alpinisti iz Bydgoszczy. Opravili so številne zimske prvenstvene vzpone v masivih Aiui, Timrazin-Astif in Kutšer.
O rezultatih drugih dveh odprav, ki se bosta vrnili šele konec oktobra, še ni točnih podatkov. Desetčlanska odprava v peruanske Ande (Gliwice, vodja Henryk Furmanik) je odpotovala že konec aprila z ladjo. Tretja poljska odprava bo delovala v skupinah Cordillera Blanca, Cordillera de Vilcnaota, Cordillera Vilacamamba in Cordillera de Carabaya. Razen 3 tone hrane (5-6 mesecev) in 2 toni opreme so vzeli s seboj tudi kamion in osemsedežni »gazik«.
Šesto poljsko odpravo v Hindukuš je organiziral KW iz Krakova. Prtljago so odpeljali z osem tonskim kamionom, 21 članov pod vodstvom Stanislawa Biela (tretjič v Hindukušu) pa je odpotovalo avgusta z letalom. Njihov cilj je najmanj poznani - vzhodni del Wahana, kjer je menda še sedem neosvojenih šesttisočakov.

Jesenska tabora
Tabor v Zahodnih Julijskih Alpah zaradi slabega vremena ni dosegel namena. Edino brata Rožič sta ponovita smer Comici - Fabion v Mrzli gori, kjer jima je zaradi snega največ težav povzročal zgornji del (lažji) ter sestop. Sneg je v sredo padel celo do šotorov in je povsem onemogočil vse načrte.
Vreme med taborom v Krmi je bilo mnogo boljše in tudi ostanki snega niso več posebno motili plezanja. Udeleženci, ki so imeli v taboru 53 nočitev, so opravili skupno 38 plezalnih vzponov. Razen prvenstvenega vzpona Hočevarja in Matijevca sta prvenstveni vzpon opravila (23. t. m.) tudi Nejc Zaplotnik in Igor Bele, in sicer v severni steni Malega Draškega vrha (med Direktno in Desno smerjo, IV-V, 8 ur). Krivic in Manfreda sta opravila drugo ponovitev Sekločine smeri v Debeli peči, Krivic in Rebula sta ponovila smer Kilar - Levstek v Velikem Draškem vrhu, Jože Duhovnik in Kalan pa Direktno v Malem Draškem vrhu.

V. konferenca o plazovih
Komisija za GRS pri PZS organizira letos peto konferenco o plazovih, združeno z zasedanjem mednarodne reševalne organizacije IKAR. Konferenca bo od 12. do 15. novembra na Bledu, kjer bo tudi posebna razstava, posvečena 60-letnici slovenske GRS (1972).

Sam v Point Walkerju
Mladi pariški plezalec Jean Atanasijev, ki ima letos za seboj številne kvalitetne vzpone v Zahodnih Alpah, je sam preplezal tudi znano Cassinovo smer v Point Walker (Grandes Jorasses).

Srečanje alpinistov
Uredništvo znane nemške revije »Alpinismus«, ki ga vodi Toni Hieberel, je že leta 1968 organiziralo prvo jesensko srečanje alpinistov (Alpinismus-Herbsttreffen), in sicer v Schwäbischen Alp. Drugo srečanje, na katerem je dr. France Avčin demonstriral svojevrsten pouk dinamičnega varovanja z avtomobilom, je bilo v Fränkischen Schweiz, letos od 15. do 17. oktobra pa bo tretje (Drachenfels). Srečanja so posvečena predvsem varovanju v gorah in na njih obravnavajo najnovejše dosežke na tem področju.

Šampionat v plezanju
Na Krimu, blizu Jalte bo od 2. do 8. oktobra letos peti šampionat v plezanju. Ob tej priložnosti je njihova federacija alpinistov povabila opazovalce skoraj vseh evropskih planinskih organizacij, saj drugod skoraj ne prirejajo tekmovanj v hitrostnem plezanju. Našo organizacijo bosta zastopala Franci Savenc in Pavle Šegula.

  30.09.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti