Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.08.1971

Delo, Šport: ... Dvojni uspeh

Člani ene izmed skupin ameriških planincev, ki se mudijo v naših gorah, so imeli v Kamniških planinah manjšo nesrečo. Pod Konjem se je poškodovala Sonya Edward, in sicer v nožnem členku, tako da ni mogla nadaljevati poti. Reševalec Janez Bratina ji je takoj nudil prvo pomoč, nato pa jo je v sedemurni nošnji sam spravil v dolino, s čimer ji je prihranil neprijetnosti bivakiranja. Toda reševanja s tem še ni bilo konec! Z osebnim avtomobilom jo je prepeljal v ljubljansko bolnišnico, kjer pa se je zataknilo pri plačilu. Ponesrečenka namreč ni imela gotovine, le čeke, te pa niso sprejeli. Janez Bratina je rešil tudi to situacijo, skočil je domov po denar, plačal in rešenko pospremil še v hotel. In še epilog - ponesrečenka je izjavila, da se bo prihodnje leto vrnila v naše gore.

Allainov steber
Naveza Mitja Košir - Marjan Manfreda je 26. in 27. julija preplezala severno steno Druja po Alainovi smeri. Plezala sta v slabem vremenu, to jima je tudi onemogočilo druge vzpone. To je prva naša naveza, ki je ponovila to težko kombinirano smer.

Tržaška odprava v Pakistan
Tržaški alpinisti (XXX. Ottobre-CAI), med katerimi je tudi Slovenec Sinigoj, je pred dnevi odpotovala v pakistanski Hindukuš, kjer imajo zelo ambiciozne načrte. Razen plezalnih vzponov, nameravajo opraviti tudi razna geološka raziskovanja, zaradi česar jih je deloma finansirala tudi geološka fakulteta tržaške univerze.

Lahova smer v Vežici
Janez Kosec in Bojan Pollak sta v Vežici spet preplezala novo smer, po njuni izjavi doslej najtežjo. Spodnji del smeri sta plezala 4. julija in bivakirala na gredini (vstop je med »Akademsko« in »Stebrom«), naslednjega dne pa sta se zaradi slabega vremena morala spustiti nazaj pod steno. 22. julija sta ponovno vstopila (po Akademski smeri) in smer končala na vrhu Vežice. V steni je ostalo prek 60 klinov, saj ji številni previsi dajejo najvišjo oceno (VI, A2 in A3).
Za ponavljalce, teh pa je prav v steni Vežice žal izredno malo, je važno, da je dostop pod steno (prek Skoka) sedaj opremljen z varovalnimi klini, ki sta jih zabila Kosec in Pollak.

Povratek z Lofotov
Prva naša alpinistična odprava na Lofote (Norveška) se je vrnila domov že v petek popoldne. Z obiskom teh malo poznanih gora so člani odprave zadovoljni, kljub temu, da jim je deževno vreme dopuščalo le dva dni plezanja. Opravili so pet prvenstvenih smeri, več o odpravi pa bo objavljeno v samostojnem članku.

Šola pod Grossglocknerjem
S srečanja mladih alpinistov (UIAA) v ledeniški šoli pod Grossglocknerjem, sta se vrnila naša predstavnika Stane Belak in Roman Robas. Povedala sta, da deloma zaradi slabega vremena, delno pa tudi zaradi nerazumevanja vodstva, težjih vzponov (razen severne stene Wiesbachorna) nista mogla opravljati. Srečanje je temeljilo predvsem na vzgoji, sestav udeležencev pa je bil izredno heterogen - tako po kvaliteti, kot po starosti.

Korošci v Visokih Turah
Konec julija je KAO organiziral osemdnevni alpinistični tabor v Visokih Turah. Iz baze v Hoffmans Hütte so ponovili Meletzkigrat v Grossglocknerju, Fuscherkarkof - severno steno, Pallavicinijev žleb, Pillwaxweg in Richterweg v Johannisbergu ter vzhodno in severno steno Hohe Rocka.

Delo kranjskih alpinistov
Naveza Stane Bergant - Marjan Ručigaj je 22. julija v severnem stebru Grintavca preplezala še eno prvenstveno smer. Imenovala sta je po Kašuri, načelniku reškega AO, ki se je smrtno ponesrečil v Dolški Škrbini, ocenila pa s III-IV, 350 m, 3 ure.
Istega dne so člani AO Kranj opravili v ostenju nad Vrati ponovitev Bohinjske smeri in Nejc Zaplotnik solo vzpon ( 3 ure in pol) po Prusik-Szalayevi smeri. Dva dni za tem je sledil solo vzpon Nejca Zaplotnika (3 ure) po Dibonovi smeri v Špiku, dan za tem pa so organizirali skupno turo v Krnico, kjer sta Franci Šter in Nejc Zaplotnik plezala »Švicarsko smer« (25. 7., 11 ur le do rdeče zajede, potem pa po njej, zaradi napake na fotografiji v novem plezalnem vodniku), ostali pa steber Rogljice in Aleksičevo smer.

Nesreča v perujskih Andih
V začetku julija sta Bepi Loss m Carlo Marchiodi, dobro znana v italijanskih alpinističnih krogih, sestopala s 6025 m visokega vrha Nevado Caraz v Peruju. Toda zagrabil ju je plaz in kljub takojšnji intervenciji tovarišev zanju ni bilo več rešitve. Oba ponesrečenca sta bila člana odprave »Trento 1971«, ki jo je organizirala istoimenska sekcija CAI.

Cortinske veverice
Člani kluba »Cortinske veverice« so konec julija začrtali v jugovzhodni raz vrha Fanis novo smer, ki so jo imenovali po tovarišu Leopoldu Gaspariju, ki se je leta 1968 smrtno ponesrečil v Cervinii med tekmovanjem v bobu. Smer je visoka 200 m, ocenili pa so jo s VI, VI+.

Jeseničani v Zahodnih Alpah
Skupina 16 članov jeseniškega AO se je vrnila iz Zahodnih Alp. Vsi skupaj so prečili Mt. Blanc, 10 članov pa je opravilo tudi vzpon na Matterhorn. To je bil ognjeni krst mlade jeseniške generacije, ki bo kot vse kaže, hitro napredovala.

Poljaki v Andih
Poljska alpinistična odprava je opravila vzpon na 6768 m visoki Huascaran v peruanskih Andih. Vrh je postal znan po nesreči češkoslovaške odprave, ki jo je lansko leto 31. maja v celoti zasulo med potresom.

  05.08.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti