Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.07.1971

Delo, Šport: ... Vesti z Lofotov

Naša prva alpinistična odprava na Lofote je krenila na pot 2. t. m. v polno naloženem VW kombiju. Potovali so skozi Hamburg in prek Danske ter Švedske do Skutvika na norveški obali, kamor so prispeli 7. t. m. Še isti dan so se s trajektom prepeljali v Svolvaer, ki je glavno mesto otočja. Tu so se srečali z Magnan Petersonom, ki jim je kot odličen poznavalec gora na otočju svetoval manjšo spremembo načrtov. Po njegovem nasvetu so se odločili za področje Kirkefjord na otoku Moskenesoy, ki je po zadnjih podatkih alpinistično še najmanj obdelano.
Da ne bi zgubili preveč dragocenega časa, so se takoj odpeljali v Reine, naslednjega dne pa z lokalno ladjo v Kirkefjord, kjer so postavili bazno taborišče. V petek in soboto so, razdeljeni v tri skupine, pregledali področja Brasrastinden, Segltinden in Helvedes in ugotovili, da so stene izredno zanimive, gladke in da jih večino pada direktno v morje. Pripravili so si tudi načrt vzponov - toda izredno deževno vreme preprečuje vsak poskus.
Področje, za katerega so se odločili naši alpinisti, so doslej v grobem obdelali že Angleži leta 1969 in 1970, kljub temu pa je ostalo nerešenih veliko problemov. To najlepše dokazuje tudi zadnja vest, ki pravi, da je kmalu za njimi na isto področje pripotovala tudi manjša angleška odprava s podobnimi načrti.
Sedemčlansko odpravo, ki jo vodi Janez Rupar, sestavljajo pa člani AAO Janez Gradišar, Franc Jeromen, Rudi Rajer, Jošt Razinger, Gregor Rupnik in Vlado Schlamherger, je finančno podprlo matično društvo, PZS, ljub-ljanska postaja GRS, žito Ljubljana in žitna skupnost, Metalka, Pivovarna Union, podjetje Tobak in Agrostroj.

Uspešna naveza
Franci Šter in Nejc Zaplotnik sta se, kot kaže, na letošnjo sezono odlično pripravila. To vedno znova dokazujeta s svojimi vzponi, med katerimi ne manjka težkih ponovitev in prvenstvenih smeri. V petek 9. t. m. sta ponovila »Varianto« v Travniku, dan nato »Zajedo« v Šitah, v nedeljo pa sta s pripravniki preplezala še Raz Travnika. Zadnji petek je prišla na vrsto spet prvenstvena smer in sicer v Grintovcu, dan nato pa ponovitev smeri »Šimenc - Škarja« v Dolgem hrbtu.
Nova smer, ki sta jo imenovala »Tomažev steber«, v spomin na Tomaža Beštra, ki se je pred dvema letoma ponesrečil na Matterhornu, poteka po severnem stebru Grintavca. Ocena V, višina stene 350 m, čas plezanja 4 ure.

Monzino na severnem tečaju
Guido Monzino, ki se je pred kratkim vrnil z uspelega potovanja prek severnega tečaja, je večino posnetih filmov in fotografij že uspešno prodal televiziji in raznim tednikom. V pogovorih pa je omenil, da so to pot imeli razen čisto tehničnih težav probleme tudi z udeleženci odprave. Med člani ni bilo prave sloge, še težje pa je bilo z Laponci, ki so jih spremljali. Monzino se je le s težavo rešil, ko ga je eden izmed njih hotel ubiti.

Prvenstvena v Debeli peči
Filip Bence in Janez Lončar (oba AO Tržič) sta v severnem ostenju Debele peči preplezala novo smer (med 104 in 105). Višina smeri 400 m, ocena IV, mestoma V, čas plezanja 4 ure.

Tržičani v Bolgariji
Med 6. in 14. julijem so bili v Bolgariji tržiški alpinisti: Tomaž Kavar, Marjan Srečnik in Joži Dolinar, ki so opravili nekaj vzponov v pogorju Rila in Močuri.

Jeseničani že v Alpah
Preteklo soboto je s petimi osebnimi avtomobili odpotovalo v Chamonix 16 mladih jeseniških alpinistov. Po prečenju Mt. Blanca in obisku bližnjih ledenikov bodo pot nadaljevali še v Zermatt, koder bi se radi povzpeli na Matterhom ali vsaj Breithorn. Domov se bodo vrnili predvidoma zadnjega julija.
Jeseniška naveza Novak - Zakrajšek, ki je odšla v Švico že 11. t. m., sporoča, da vzpone hudo ovirajo neugodne vremenske prilike.

Letni začetniški tečaj
Novi termin za začetniški letni plezalni tečaj v Vratih je 21. do 30. avgusta. Zbor vseh udeležencev bo v petek 20. avgusta zvečer v Šlajmerjevi koči v Vratih, največje število tečajnikov pa je 24, ker je predvideno 11 inštruktorjev, vsak pa bo vodil lahko največ dva. Tečajniki bodo ob prihodu morali plačati 250 din za stroške tečaja, v kar pa ni vračunana hrana, ki si jo bo moral vsak oskrbeti sam (suha hrana in prehrana v Aljaževem domu). Rok za prijave je 15. avgust.

Bivak IV oskrbovan
Povpraševanje po uporabi gorskih zavetišč, ki jih upravlja alpinistični odsek PD Jesenice, je vsako leto večje. Zanje se zanimajo domači in tuji planinci, če prav so v odročnih krajih in namenjeni le uporabi ob posebnih priložnostih.
Toda letos so se odločili za novost: AO Jesenice je namreč poskrbel za oskrbnika bivaka IV (1980 m, pod Stenarjem in Dolkovo špico), ki bo v glavni sezoni skrbel za bivak in mimoidočim nudil najnujnejšo oskrbo (čaj, juhe itd.), pa tudi prenočišče.
Vse obiskovalce bivaka, med katerimi bodo najpogosteje planinci, ki so se odločili za turo na Škrlatico ali iz Vrat prek Križke stene v Krnico, opozarjamo, da se morajo strogo ravnati po navodilih oskrbnika, posebno pa morajo štediti z vodo, ker bodo v nasprotnem primeru primorani bivak ponovno zapreti.

  22.07.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti