Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.07.1971

Delo, Šport: ... Prvenstvene smeri

V nedeljo 4. t. m. so Ludvik Rožič - Dušan Srečnik in Matjaž Anderle preplezali novo smer v severni steni Triglava. Smer poteka med »Skalaško« in »Peternelovo«) in so jo v spodnjem delu preplezali že lani. Nova smer se bo imenovala »Helba«, po vzdevku njihovega pokojnega tovariša Rika Salbergerja. Ocena V, mestoma VI (80 m pod Skalaškim turncem se združi s Peternelovo smerjo).
Janez Kunstelj in Tine Mihelič sta opravila kar dva prvenstvena vzpona. V nedeljo 4. t. m. sta preplezala direktno vstopno varianto (200 m) na »Bohinjsko smer« v Triglavski steni. Ocena V, čas plezanja 4 ure. Tri dni za tem pa sta preplezala še novo smer v vzhodni steni Stenarja. »Centralna zajeda« je visoka okoli 400 m, smer v vsej dolžini pa 750 m. Ocena je III-IV, čas plezanja 6 ur. Inko Bajde in Franci Gselman sta 11. t. m. preplezala novo smer v Malem Rjavičkem vrhu nad Klemenškovo planino. Nova smer pričenja v skrajnem desnem delu stene in se povzpne do polovice, nato pa preči skoraj v enaki višini do skrajno levega dela, kjer se navpično vzpne na vrh. Smer je precej izpostavljena, skala pa krušljiva.

Novice iz AO Kranj
Alpinistični odsek PD Kranj je konec preteklega meseca organiziral skupno plezanje v Vratih. Zaradi slabega vremena pa so lahko plezali le en dan in ponovili v več navezah »Slovensko«, »Bavarsko« in »Skalaško«.
Kasneje sta Tone Perčič in Nejc Zaplotnik skupaj s Francijem in Jožetom Šterom (AAO) ponovila smer Ogrin - Župančič v vzhodnem stebru Široke peči. Prva naveza je ponovila nato Krušičevo smer, druga pa Direktno v Špiku. Po enem dnevu počitka so opravili še razgledovalno turo v Amfiteater in ponovili Skalaško smer v Špiku.

Rekorder
Švicar Dölft Reist se je pred kratkim povzpel na 6960 m visoko Aconcaguo. To ne bi bilo nič posebnega, saj se jih vsako leto zvrsti na vrhu vse več in več. Reist se je kot edini doslej povzpel na najvišje vrhove vseh celin. Seveda tudi na Everest (skupaj z H. Guntenom 24. maja 1956 ali kot tretja naveza, za zmagovito angleško in prvo švicarsko).

Na Grossglocknerju
Med prazniki so skupino Grossglocknerja obiskali člani PD TAM in Kozjak iz Maribora ter PD Celje. 3. julija se je po normalni poti na vrh (3798 m) povzpelo 39 udeležencev izleta pod vodstvom alpinistov, naveza Bajde, Gselman, Senekovič in Šturm pa je ponovila »Lammerweg«. Naslednjega dne so se nekateri povzpeli še na Johannisberg (3460 metrov), naveza Šturm, Hercog in Podnebšek pa je preplezala severno steno Fuscherkarkopfa (3332 metra).

Ponovitve Tržičanov
V nedeljo sta Pavel Janc in Filip Bence ponovila Čopov steber v Triglavski steni, Ludvik Rožič in Matjaž Anderle pa sta v šestih urah ponovila »Varianto« v severni steni Travnika. Teden dni pred tem je Pavel Janc z Jožetom Škerjancem ponovil Peternelovo smer v Triglavski steni.

Ženska ponovitev
Pri nas se redko primeri, da bi alpinistke same plezale težje smeri. Kaže pa, da bomo letos večkrat slišali o tem. Naveza Lenča Korenčan - Marija Rojnik (AAO) je med prazniki ponovila »Skalaško smer« v Triglavu.

Naskakujejo Kopje
Makedonski alpinizem je v zadnjih dveh letih občutno napredoval. Da bi preskusili možnosti, obenem pa rešili enega največjih »problemov« Prokletij, je AO Skopje organiziral malo odpravo, katere naloga je, da kot prva prepleza znano Kopje. Smer so doslej zaman poskušali izpeljati že številne domače in tuje naveze.

Novice z Grenlanda
Oprema hrvatske alpinistične odprave »Grenland 71« je bila že 30. junija v Angmagssaliku na Grenlandu. Z njo je dopotoval Hrvoje Lukatela, ki je dobil nalogo, da organizira prevoz z brodičem do 150 km severneje ležečega Kangerdlugssustiaq fjorda. Kako bo šlo od tam dalje, pod 2232 m visoki
Ingolf Fjaeld in nato prek njegove južne stene, pa je še odprto vprašanje. Ena največjih neznank je vsekakor priobalni led, ki le redko dopušča normalni pristop do obale.
Ostali člani odprave pa so v ponedeljek z letalom odleteli iz Köbenhavna na Grenland.

Silvain Saudan
»Vražji smučar« kot imenujejo Italijana Silvaina Saudana zaradi njegovih ekstremnih smučarskih dejanj, se je proslavil tudi v Ameriki. Spomladi mu je uspel spust po 50° strmi zahodni steni Mount Hooda v zvezni državi Oregon.

Japonci v Hindukušu
Japonski alpinisti so se letos morali obrniti na Malubilingu, vrhu, ki ga je imela v načrtu tudi naša III. JAOH. Žal tudi oni niso ušli nesreči. Smrt je terjala življenje enega člana odprave in dvojice višinskih nosačev. Za njimi bodo sedaj prišli Avstrijci.
Štiri japonske ekspedicije delujejo tudi okoli Tirič Mira, ena od njih ima v načrtu Noshaq, ki je tudi cilj bolgarske odprave.

Poljski alpinizem
Poljski alpinisti so preteklo zimo zabeležili pomemben vzpon v Alpah: v začetku marca so Dvorak, Kurezab, Mroz in Pietrowski prvič pozimi preplezali znano smer Bonatti - Gobbi v Grand Pilier d'Angle (masiv Mt. Blancka). Za vzpon so potrebovali osem dni, zato ni čudno da so staknili tudi resne ozebline.

  15.07.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti