Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.07.1971

Delo, Šport: ... Vzponi v Križevniku

Miha Volk in Meta Rotovnik sta 20. junija opravila prvo ponovitev »Šoštanjske smeri« v severozahodni steni Križevnika. Drugo ponovitev sta takoj za njima opravila Beno Pols in Milan Mirnik.
Predzadnjo nedeljo sta Dušan Kukovec in Marjan Prelog preplezala v Križevniku novo smer, imenovala pa sta jo po Janezu Resniku, ki se je predlansko leto smrtno ponesrečil v Štajerski Rinki. Novo smer sta plezala 12 ur, zabila pa sta le 30 klinov (20 jih je ostalo v steni), saj konfiguracija omogoča pretežno prosto plezanje (ocena V mestoma VI in VI+, višina stene 350 m).
Vstop v steno je pri bivaku, do katerega vodi markirana pot mimo partizanske bolnice.

Bolgarski načrti
Bolgarski alpinisti doslej niso mogli organizirali večjih odprav v tuja gorstva. Bili so sicer redni gostje Kavkaza, bili so tudi že na Pamirju in nekajkrat v Zahodnih Alpah ter se povzpeli na Kilimandžaro in Demavend, več pa ne. Letos pa se je premaknilo tudi pri njih. Odprava pod vodstvom Petra Kavrkova je na poti v Pakistan, kjer ima v načrtu vzpon na Noshaq (7492 m), drugi najvišji vrh Hindukuša. Decembra pa bo odpotovala tudi odprava iz Plovdiva, ki ima v načrtu ponovitev Francoske smeri na Aconcaguo (6960 m), ki je doslej doživela le dve ponovitvi (japonsko in avstrijsko).

Čehoslovaki v tujih gorah
Zaradi vedno večjih težav z odhodom v tuje gore in da bi se kar najbolje pripravili za prihodnje naloge, je češkoslovaška alpinistična zveza izdelala petletni načrt ekspedicij. Če bo letos uspel vzpon na Nanga Parbat (8125 m), potem bo - od večjih odprav - leta 1973 na vrsti K 2 (8611 m), dve leti nato Makalu (8481 m) in kot vrhunec naporov, leta 1977 Mount Everest (8840 m).

Neuspeh na Gangapurni
Nepalsko ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da je japonska odprava pod vodstvom Katuhiko Miošia, ki je imela v načrtu vzpon na 7315 m visoko Gangapurno v Himalaji, odnehala. Na Gangapurno so prvi prišli Nemci (sedem udeležencev pod vodstvom Hauserja), in sicer 6. maja 1965.

Počisti za seboj
Kako nekulturen odnos do narave imajo nekateri obiskovalci gora, nam govorijo podatki, ki so nam jih posredovali nedeljski obiskovalci Komne. Na poti od Savice na Komno je ležalo več kot 40 aluminijastih vrečic za sadni sok. Na poti od Komne do Črnega jezera 2, na poti prek Komarče 12, okoli Črnega jezera pa je bilo kljub košaricam za odpadke toliko nesnage, da večjih kosov niti ni bilo mogoče prešteti.

  09.07.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti