Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.05.1971

Delo, Šport: ... Težave na Everestu

Poročali smo že o težavah mednarodne alpinistične odprave, ki je imela v načrtu opraviti vzpon na Mt. Everest kar po treh smereh. Najprej je umrl indijski udeleženec, nato je zbolel ameriški zdravnik Blum, ki je imel na skrbi oskrbo s kisikom. Slabo vreme jih je predolgo oviralo in odpovedali so se normalni poti prek Južnega sedla, da bi lahko uresničili nameravano prvenstveno direttissimo prek jugozahodne stene. Zadnje novice pa govore še o hujših neprilikah. Zbolel je še vodja odprave dr. Norman Dyhrenfurth, štirje člani odprave: zakonca Vaucher, Carlo Mauri in Pierr Mazeaud pa so odpovedali sodelovanje zaradi nesoglasij pri izbiri jurišnih ekip.
Toda novice iz Kathmanduja navajajo tudi, da sta dva Angleža (?) kljub vsem težavam postavila tabor v JZ steni okoli 300 m pod vrhom Everesta in da sta dva Japonca le malo pod njima. Ti dve ekipi sta menda tudi sporočili, da bodo uspeli, če bodo ugodne vremenske razmere trajale vsaj še 10 dni. Po zadnjih novicah so jih zapustile šerpe in je uspeh negotov.

Planinski veleslalom na Raduhi
Koroški alpinistični odsek je v nedeljo, 11. t. m. na Grohatu pod Raduho priredil planinski veleslalom. Udeležilo se ga je 35 smučarjev in smučark iz 4 AO in 3 PD Koroške in Štajerske. Na 2000 m dolgi progi s 350 m višinske razlike in 32 vratci je med planinci zmagal Jože Štifter (PD Črna), med mladinci Herman Čepelnik (PD Prevalje), med alpinističnimi ekipami pa Škrubej - Povsod (KAO). Med planinkami, ki so tekmovale na pol krajši progi, je bila prva Karmen Čepelnik (PD Prevalje).

Naši v Dolomitih
V soboto in nedeljo je bila v Dolomitih nad Cortino d'Ampezzo prva letošnja »mala odprava«. V soboto so Rupar - Jeromen in Kunstelj – Mihelič - Simonič preplezali jugovzhodni raz Punte Fiames (V, 500 m, 5 ur), v nedeljo pa so ponovili še Phillimorovo smer v južni steni Coste del Bartolo (masiv Pomagagnon). Kakor so povedali, so stene že brez snega, le kamenje se še ni uletelo.

Za inštruktorje alpinizma
Komisija za alpinizem PZS je razpisala seminarske naloge za kandidate - inštruktorje alpinizma. Razpis velja za udeležence lanskega seminarja in obsega dva dela: program plezalnih vaj v vrtcu in program zimskega ali letnega tečaja (udeležba 20 tečajnikov). Programa morata vsebovati časovno razporeditev predavanj na odseku ter opis terena in dostopa, časovno razporeditev tečaja, opis večernih predavanj, proračun, skico terena ter terenske posebnosti. Rok za oddajo nalog je 15. junij letos, naloge pa bo pregledala posebna komisija, ki jo bo določila KA pri PZS.

Po grebenih na VTK
V nedeljo 30. t. m. bo Akademsko PD organiziralo tradicionalno tekmovanje za VTK memorial. AO Jesenice pa bo, tako kot že več let nazaj, organiziral pohod z Vršiča po grebenih na start. Odhod udeležencev pohoda, ki morajo biti primerno opremljeni, bo prihodnjo nedeljo zjutraj ob 5. uri izpred Erjavčeve koče.

Seminar za gorske vodnike
Podkomisija za GV pri PZS bo v tem in naslednjem tednu na Turncu pod Grmado organizirala praktične vaje za vse, ki so se prijavili na izpite za gorske vodnike. Kandidatov je 19.

»Dolfisport«
Naš rojak Dolfi Rotovnik, ki že dalj časa živi na Danskem, je svoji alpinistični vzgojni akciji sedaj priključil še tehnično. Ustanovil je namreč zastopstvo za alpinistično opremo z imenom »Dolfisport«. Za začetek prodaja le izdelke tovarne Edelweis (vrvi in drugi pribor).

Prečenje Tater
S precejšnjo zamudo smo dobili dve zanimivi vesti iz ČSSR. Pulpan, Pechouš in Kun, člani AO Slavija iz Prage so v 17 dneh opravili prvo popolno zimsko prečenje Visokih Tater. Greben, dolg 28 km in mestoma zelo izpostavljen, so pri izredno nizki temperaturi opravili povsem samostojno, brez pomoči »dolinskih« ali drugih pomožnih ekip. Vso prtljago in hrano so nosili ves čas s seboj. V začetku je odšel na to pot še samohodec Petr Prachtl iz Liberca, ki pa si je oskrbel ekipo za prenašanje hrane. Prečenje naj bi po izjavi alpinista trajalo 14 dni.

Opis »Tržiške smeri« v Koglu
Iz Kamniške Bistrice pod steno Kogla in k stebru desno ob veliki strehi. Vstop čez preveso (k) in na navzdol visečo ploščo. Na njeni desni strani za rob in po nakazanem žlebu navzgor ter na vrhu na levo v lopo. Iz nje po nakazani polici desno in navzgor do previsa, čezenj in desno navzgor na stojišče. Dalje levo v žleb, po njem na stebriček in navzgor prek manjše luske do previsov. Pod njimi desno navzgor (30 m) na travnato polico (kk) in levo po zaraščenem žlebu na veliko gredino. Po njej levo do strehastega previsa, čezenj (kk) in v kamin ter po njegovi levi strani do stojišča ter desno in čez preveso na rob stene.

  20.05.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti