Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.05.1971

Delo, Šport: ... Nova smer v Koglu

Južna stena Kogla nad Kamniško Bistrico, ki je že nekaj let v ospredju pomladi, je dobila novo smer. Preplezali so jo tržiški plezalci zadnjo soboto in nedeljo, poteka pa desno od velike strehe nad vhodom v »Ljubljansko jamo«. Spodnji del so plezali Ludvik Rožič, Janez Lončar in Filip Bence že v soboto, ostanek nad veliko polico pa sta v nedeljo preplezala Ludvik Rožič in Matjaž Anderle. Ocena je za Kogel sorazmerno nizka, IV z mesti V, čas prvih plezalcev pa 7 ur. Če lahko sklepamo po zanimanju, bo zelo kmalu prišlo tudi do ponovitve.

Inštruktorski tečaj GRS
Včeraj se je v domu na Zelenici začel zvezni zimski tečaj za inštruktorje GRS. Tečaj vodijo Marjan Salbeger, Stane Koblar, inž. Pavle Šegula in dr. Andrej Robič, program pa zajema nevarnosti v gorah, organiziranje in tehniko reševanja ter reševalno službo na smučiščih. Tečaj se bo končal v nedeljo popoldne, na programu pa bodo tudi izpiti.

Nova komisija za alpinizem
Novo komisijo za alpinizem vodi Lojze Golob, Boris Krivic je tajnik, France Malešič odgovarja za založništvo, Peter Janežič za gorsko vodništvo, Janez Kunstelj za turno smučanje, Ciril Debeljak (pomagata Stane Koflar in Ludvik Rožič) bo skrbel za vzgojo in tabore, Uroš Župančič za plezalne izlete, Aleš Kunaver za odprave, Matija Maležič za zavarovanje, Stane Belak (pomagajo Edo Benedik, Dušan Kukovec, Matija Maležič) pa za opremo. Komisija je izvolila tudi sekretariat za reševanje nujnih problemov, ki ga sestavljajo: Golob, Belak, Debeljak, Malešič, Župančič in Krivic.

Knjižna polica
Knjigarna Mladinske Knjige v Nazorjevi ulici je že dobila prve izvode najnovejše knjige Reinholda Messnerja »Die rote Rakete am Nanga Parbat« (cena 84,00.- din). Knjiga je po Evropi vzbudila veliko zanimanje zaradi spora Messnerja z vodjo odprave, pa tudi reputacije avtorja - kot ekstremnega plezalca in pisca.

Vzpona v Martuljku
V nedeljo so zopet - prvič po končani zimski sezoni - oživele stene Martuljka Janez Rupar in Ali Simonič sta ponovila »Direktno smer« (359: Krušic - Šilar) v Rušici, Mitja Košir in Marjan Manfreda pa »Vzhodni steber« (317: Ogrin -Župančič) v Široki peči. Prva naveza je imela steno povsem kopno, le pri sestopu je bilo precej težav. V Široki peči pa je bilo tudi v steni še precej snega. Na splošno lahko rečemo, da je v severnih stenah še precej snega, ki povzroča pogoste plazove.

V Grintavcih
V nedeljo so v stenah Grintavcev plezale številne naveze. Samo v bivaku pod Skuto je prespalo 11 plezalcev, čez dan pa se je kladivo oglašalo skoraj iz vseh okoliških sten. Po prvih skopih podatkih sklepamo, da so bile ponavljane tudi vse smeri v Koglu.

Izlet nekdanjih članov TK Skala
Pripravljalni odbor za proslavo Turistovskega kluba Skala bo v nedeljo 13. junija organiziral skupinski prevoz nekdanjih članov TK na Vršič. V načrtu imajo skupni izlet na Sleme nad Tamarjem z družabnim srečanjem v Erjavčevi koči. Prijave sprejema do 22. maja pisarna Planinske zveze Slovenije (Dvoržakova 9, 61000 Ljubljana), ki bo posredovala tudi vsa nadaljnja pojasnila.

Še o Paklenici 71
Med letošnjimi prvomajskimi prazniki je prišlo v kanjon Velike Paklenice kar 29 članov AO Tržič. Kljub slabemu vremenu, saj je deževalo skoraj vsak dan, so opravili 94 vzponov v stenah Anič kuka in Čuka. Naveza Anderle - L. Rožič je ponovila »Velebitaško smer«, Srečnik in Lončar sta bila uspešna v »Ljubljanski smeri«, naveza Anderle - Gros je opravila prvo ponovitev smeri Gradišar - Bešlin, tri naveze pa so ponovile »Mosoraško smer«.

S kamero na Norveško
Ljubljanska televizija bo dve soboti zapored predvajala za alpiniste izredno zanimiv filmski zapis o lanski alpinistični odpravi na Norveško. Kamero je vodil Vaclav Broman, izkušen član koroškega kino kluba in tisti, ki so gradivo že videli, pravijo da zasluži oceno odlično. Tekst za obe predavanji je pripravil prof. Peter Ficko, na programu pa bosta v okviru oddaj »S kamero po svetu«. Prva, ki bo na programu v soboto, 15. t. m., ob 19.25, ima naslov: Pot do vznožja Troltinda.

VTK memorial
V nedeljo, 30. 5. bo na plazu pod Jalovcem še zadnje letošnje smučarsko tekmovanje, ki velja za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov - tradicionalni VTK memorial. Tekmovanje organizira Akademski alpinistični odsek iz Ljubljane prijave pa sprejema do večera pred tekmovanjem, oziroma do žrebanja štartnih številk, ki bo ob 22. uri.

Prvenstvo AAO in srečanje
Nedeljo pred VTK memorialom že nekaj let organizira APD še posebno smučarsko tekmovanje za člane društva. Letošnje »prvenstvo AAO« bo združeno s prijateljskim srečanjem z nekdanjimi člani APD in PDU, na katerem bodo podelili tudi častne znake, s katerimi je najbolj zaslužne odlikovala planinska organizacija. Srečanje in tekmovanje bo 23. t. m. v Tamarju, nanj pa so vabljeni vsi nekdanji in sedanji člani akademskega PD, oziroma PD Univerza.

  13.05.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti