Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.03.1971

Delo, Šport: ... Zimski tabor brez obiska

Tudi zimski alpinistični tabor, ki je bil minuli teden na Okrešlju je minil brez vzponov. Čeprav je res, da vreme ni bilo najboljše, se vseeno vsiljuje vprašanje, kaj je z organizacijo alpinističnih taborov? Upajmo, da bo mogoče vsaj delno odgovoriti na to vprašanje že na zboru načelnikov AO (19. t. m v Ljubljani), tako da bo nova komisija za alpinizem lahko ukrepala v svoji mandatni dobi.

Neprimerna nosila
Alpinisti iz Mojstrane so se letos že tretjič udeležili »Alpinističnega ralyja« (ki je že šesti) v Italiji. Med 14 ekipami so zasedli osmo mesto, pri čemeč je zanimivo, da so pred njimi iste ekipe kot lani, le da so se jim letos priključili še domačini, ki so lani zaostali. Kot so povedali udeleženci, je bilo najteže med vožnjo s ponesrečencem, ker naša nosila na smučeh za tako tekmovanje niso primerna.

Prvenstvo AO in GRS Kamnik
V soboto so imeli kamniški alpinisti in reševalci pregledne tekme, ki so postale že tradicionalne. Zmagala sta (z enakim časom) Tone Trobevšek in Miha Lah, tretji pa je bil Janez Podjed. Ekipno so bili alpinisti za tri sekunde boljši od reševalcev.

Za vse odseke
Na sestanku načelnikov alpinističnih odsekov (19. t. m.) bo vsak odsek dobil komplet štirih klinov in gradivo z inštuktorskega seminarja. Klini so vzorci za naročila, ki jih PZS že sprejema, skripte s seminarja pa bodo lahko v pomoč vodjem alpinističnih šol pri pripravi predavanj in praktičnih vaj.

Uradna napoved III. JAOH
V torek je pripravljalni odbor III. Jugoslovanske alpinistične odprave v Hindukuš pri PD Kranj priredil posebno predavanje, na katerem so prikazali diapozitive z dveh pripravljalnih taborov v Courmayerju in uradno najavili cilj odprave Istor-o-Nal. Kaj več o odpravi bomo zvedeli na tiskovni konferenci, ki so jo danes sklicali v Kranju.

Znova na Nanga Parbat
Češkoslovaški alpinisti, ki so se leta 1969 brez uspeha vrnili z Nanga Parbata (8125 m), so že končali priprave za novo odpravo. Tudi letošnjo odpravo bo vodil Ivan Galfi, sestavljali pa jo bodo skoraj isti alpinisti. Slovaškim alpinistom iz Starega Smokovca in Tatranske Lomnice (med njimi je precej profesionalnih gorskih reševalcev) se bo priključil le še Josko Psotka, ki ga imajo za enega najuspešnejših češkoslovaških alpinistov.
Odprava bo prepeljala opremo in hrano s tovornjakom »Tatra«, moštvo pa bo potovalo z letalom. Njihov cilj je ponovitev vzpona na Nanga Parbat, ki ga je Herman Buhl opravil 3. junija 1953.

Balkan 71
Sekcija »Zimski turizem« pri Češki turistični zvezi je že dalj časa pripravljala velikopotezno smučarsko prečenje prek Stare planine v Bolgariji. Na pot je odšla ekipa 22 izbranih članov, ki si je za maršruto izbrala smer Kom - Šipka. Kasneje so morali smer nekoliko korigirati zaradi velikih zametov in hudega mraza, vendar računajo, da bodo desetdnevno prečenje uspešno končali. V kočah, kjer prenočujejo, jih sprejemajo številni bolgarski alpinisti in smučarji, pa tudi v tisku ima akcija velik odmev.

  11.03.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti