Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.02.1971

Delo, Šport: ... V nedeljo na Kokrsko sedlo

Alpinistični odsek Kamnik vabi alpiniste in izkušene planince, da se udeleže vzponov na Grintavec, Kočno, Skuto in Kalški greben, ki so jih pripravili po predlogu komisije za alpinizem. Cojzova koča na Kokrskem bo v soboto in nedeljo odprta.
Zimski pohod na Stol je pokazal, da nekateri prihajajo pomanjkljivo opremljeni in se ne ravnajo po navodilih spremljevalcev - gorskih vodnikov in reševalcev. Zato ponovno opozarjamo na upoštevanje vseh varnostnih ukrepov.

Zbor reševalcev
Zbor reševalcev bo v soboto 20. marca v Ljubljani. Zbora se bodo udeležili člani vseh postaj GRS. Poleg poročila o preteklem obdobju bodo obdelali tudi nekatere strokovne teme ter se pogovorili o sestavi nove komisije.

Opozorilo komisije za alpinizem
Komisija za alpinizem PZS opozarja zimske obiskovalce Korošice, da ne poskušajo nosilno odpirati Kocbekovega doma. Dom je namreč pripravljen za rekonstrukcijo, v prostorih je razporejen gradbeni material in v primeru, da bi nepremišljeno vdirali, bi lahko povzročili veliko škodo.

VI. alpinistični reli
V Italiji bo od 26. do 28. t. m. šesti mednarodni alpinistični reli, ki je razporejen na tri etape, končuje pa se v Leccu. Prijavilo se je 30 ekip, ki bodo tekmovale za zlato kolajno, predsednika Italije. Razen smučarskega prečenja, bo na programu tudi vožnja z reševalnimi sanmi, veleslalom in bivakiranje.

Francoski alpinistični klub
Francoski alpinistični klub (CAF) je lani združeval 53.797 članov. Najštevilnejše članstvo ima jugozahodni del države, kjer je kar 23.877 članov, sledi pa pariško področje s 12.386 člani. V njihovih kočah in zavetiščih je lani prenočevalo 128.000 obiskovalcev gora - planincev, alpinistov in smučarjev.

Poljaki v Ande
Poljski alpinisti imajo bogato alpinistično tradicijo. Po vojni že od leta 1956 skoraj redno prirejajo odprave v visoke gore Azije, Afrike in Južne Amerike, lepe uspehe pa so dosegli tudi v Zahodnih Alpah in Dolomitih. Za letos so pripravili močno ekipo, ki naj bi bila pol leta v Peruju.
V odpravi je osem alpinistov, znanstvenik in filmski snemalec. Njihov namen je, da opravijo vzpon na dva še neosvojena vrhova, ki naj bi bila po njihovih podatkih višja od 6000 metrov ter se povzpnejo še na Huascaran (6768 m) in nekatere okoliške vrhove po novih smereh. Vmes bodo zbirali favno in floro ter opravljali klimatološke in geomorfološke raziskave. Obljubili so tudi knjigo o odpravi in film.

SAC še naprej brez članic
Tudi zadnji poskus, da bi na skupščini spremenili statut švicarskega alpinističnega kluba, tako da bi se lahko včlanile tudi alpinistke, je propadel. Švicarske alpinistke imajo svoj klub, ki se ponaša že s 50-letno tradicijo in je seveda brez moških članov.

Spet film o Everestu
Film o prvem vzponu na Mount Everest, ki so ga izdelali Angleži pod vodstvom Hunta, je marsikomu še v spominu. Letos pa se nam obeta še eden, ki ga prav tako pripravljajo Angleži. 14. februarja je iz Londona odletela posebna ekipa BBC, ki bo posnela delo mednarodne alpinistične odprave pod vodstvom Normana Dyhrenfurtha. Kot je znano, je njen namen, da se na vrh povzpnejo po klasični smeri in prek jugozahodne stene (direttissima).

Popravek o severni grapi
Vzpon, ki ga je po »Severni grapi« v Veliki Martuljški Ponci opravila tržiška naveza ni zimski prvenstveni, kakor smo napačno domnevali. Smer so namreč prvi pozimi preplezali Uroš Župančič, Maks Medja in Andrej More 20. februarja 1949 (PV 1950/107).

V spomin Bogomila Brinška
V ponedeljek so planinci Ilirske Bistrice planinski večer posvetili svojemu pokojnemu rojaku in zaslužnemu »skalašu« ter umetniku planinske fotografije dr. Bogomilu Brinšku. Pred številnimi, poslušalci je spregovoril Tone Sazonov, ki je za konec pokazal še predavanje »Zimska pravljica v gorah«.

Horska služba v ČSSR
Horska služba v Visokih Tatrah (v ČSSR jo imajo profesionalno tudi v drugih hribovitih predelih) je v zadnjih 20 letih pomagala 1500 ponesrečenim, v dolino je prenesla 100 smrtnih žrtev gora, njeni člani pa so sodelovali tudi pri 3000 visokogorskih turah, 950 iskanjih pogrešanih in 900 drugih akcijah.
Kako močna je njihova organizacija kaže tudi podatek, da so samo pred letošnjo sezono odprli štiri nove stalne postaje. Imajo jih v tipiziranih hišicah, opremljenih z vso potrebno reševalno opremo in radio postajo. Med delovnim časom reševalci opravljajo preventivno delo - predavajo, popravljajo planinske poti in markacije ter spremljajo masovne izlete.

Vabilo na Poljsko
Poljska planinska organizacija je povabila dva jugoslovanska alpinista na zimski tabor v Morskie oko nad Zakopani. Tabor bo od 28. t. m. do 13. marca in se ga bosta udeležila alpinista ki ju bo izbrala KA PZS.

Dopisnice z Grönlanda
Med alpinisti, ki odhajajo na odpravo v tuje gore, se je udomačila navada, da si delno pomagajo tudi z zbiranjem prispevkov posameznikov, ki jim v zahvalo nato pošljejo pozdravno razglednico iz baznega tabora. Prva jugoslovanska odprava na Grönland, ki jo pripravljajo hrvatski alpinisti, je poziv za prispevke objavila v zadnji številki Naših planin. Cena razglednice je 10 dinarjev, vplačati pa jih je treba na žiro račun Planinske zveze Hrvatske št. 301-82231. Cilj odprave je še neosvojeni Ingolfsjaeld (2232 m), okoli 150 km severno od Angmassalika, vodja pa Jerko Kirigin iz Zagreba.

  25.02.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti