Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.02.1971

Delo, Šport: ... Severna grapa

Ludvik Rožič in Marjan Srečnik (AO Tržič) sta v nedeljo preplezala »Severno grapo« (smer 339) v vzhodni steni Velike Martuljške Ponce. Prvi so smer plezali Fanny S. Copeland, Mira Marko Debelakova in Edo Deržaj septembra 1932. Ocena III-IV, višina stene 450 m, zimski vzponi niso znani.

Pripravniški steber
V nedeljo so Franc Malešič - Jane Volkar in Lojze Jerman - Julči Balut - Franc Osolnik (vsi AO Kamnik) v osmih urah kot prvi pozimi preplezali »Pripravniški steber« v zahodni steni Planjave. Z vrha stebra so plezali prek naravnega mostu do Sukalnika. Razmere v steni niso bile najboljše. Smer so prvi preplezali Marjan Perčič, Janez Humer in Blaž Slapnik 9. junija 1968 in jo ocenili s IV-V, 250 m.

Dosedanji prvi zimski vzponi
Alpinisti so v letošnji sezoni opravili še naslednje prve zimske vzpone: smer čez ploščo v Skuti (5. - 6. februarja, Anderle – Rožič – Srečnik - Škerjanc), grapa v Zadnjem Prisojniku (6. februarja, Komac - Krivic), prečenje Goličica – Kancelji - Planja (6. - 8. februarja, Jeromen – Rupar - Simonič), steber v Raduhi (7. februarja, Cverlin – Kavnik - Prelog), direktna smer v Špiku (10. - 11. februarja, Cedilnik - Krivic) in Krušičeva smer v Špiku (11. - 14. februarja, Belak – Manfreda - Košir).

Poziv turnim smučarjem
Uredniški odbor Planinske založbe, ki s Cirilom Pračkom pripravlja vodnik »Turni smuki - Julijske Alpe«, vabi vse, ki se odpravljajo na turno smučanje, da javijo svoj cilj na naslov Planinska zveza Slovenije - Dvoržakova 9, 61000 Ljubljana. Poslali jim bodo opis ture s prošnjo za pripombe o njegovi uporabnosti in točnosti.

Predavanje o TK Skala
AO in GRS Jesenice sta v četrtek pripravila zanimivo predavanje o TK Skala in aktivnosti njenih članov ter kratek oris zgodovinskega okvira njihove dobe. Predaval bo načelnik AO Uroš Župančič. V mesecu maju pa bodo pripravili tudi izlet skalašev in vseh ljubiteljev gora na Rošco, kjer je bilo staro zborno mesto TK Skala.

Prvi alpinist
Kdo je začetnik alpinizma razlagajo avtorji vsak po svoje na temelju različnih zgodovinskih podatkov. Enega izmed njih, doslej skoraj nepoznanega, je dr. Karel Skala omenil v zadnji številki češkoslovaške revije »Turista«.
Leta 1492 je kralj Karel VIII naročil svojemu podaniku Antoniu de Vili de Domp Julien, naj se povzpne na Mont Aiguille (2097 m) v francoskih Alpah blizu mesta Briancon, ki se je tedaj imenoval Equille. Na pot je odšel z desetimi pomočniki, med katerimi so bili tudi profesor teologije, dva advokata in tesar (poklici drugih niso znani). Uspeli so v treh dneh in 28. junija 1492 so na vrhu napisali sporočilo kralju. Kurir ga je odnesel v Grenoble, toda šele 5. julija je prišel kraljev odposlanec pod goro, da bi se prepričal o vzponu. Kasneje je poročal, da je sam videl lestve in tudi »pogumne može« na gori, s čemer je dokazal izpolnitev kraljeve želje.
Na ponovitev vzpona je bilo potrebno čakati polnih 342 let!

Prijave za zimski tabor
Komisija za alpinizem PZS obvešča vse, ki se nameravajo udeležiti zimskega alpinističnega tabora v Logarski dolini, ki bo od 1. do 8. marca letos, da se do 25. t. m. pismeno prijavijo. Komisija bo plačala stroške naročnine in organizacije ter prispevala po 15.- din na dan za posameznika k stroškom prehrane.

Ponovno na Makalu
Tudi francoski alpinista so za letošnje leto pripravili veliko ekspedicijo. Njen cilj je ponovno osvojiti »francoski« Makalu (8470 m), in sicer po novi smeri, ki poteka po zahodnem rebru. Izvidniška ekipa je odpotovala v Himalajo že januarja, drugi pa bodo odpotovali te dni.
Makalu so prvi osvojili Francozi leta 1955. Na vrh so stopili vsi člani odprave pod vodstvom Jeana Francoja. Lansko leto pa je bila uspešna velika japonska odprava pod vodstvom I. Ita, ki ga je zavzela po dolgem jugovzhodnem grebenu.

  18.02.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti