Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.02.1971

Delo, Šport: ... Smer čez ploščo v Skuti

V petek in soboto so tržiški alpinisti Matjaž Anderle, Ludvik Rožič, Marjan Srečnik in Jože Škerjanc preplezali smer čez ploščo (Šimenc - Škarja). V steni je bilo precej ledu, zgornji del pa je bil močno zasnežen. Kljub temu so bivakirali že v lahkem svetu, tik pod robom stene. Vzpon je po razpoložljivih podatkih - prvi zimski vzpon.

Grapa v Zadnjem Prisojniku
Herbert Drofenik in Mirko Kajzelj sta v dneh od 7. do 9. julija 1929 v steni Zadnjega Prisojnika preplezala smer (IV, 400 m, 5-7 ur), ki jo novi vodnik imenuje »Grapa«, označena pa je s št. 456. Malo ponovitev je doživela, saj je prehodna le do začetka poletja, kljub temu pa pozimi ni samevala. Minulo soboto (6. t. m.) se je sreča nasmehnila dvema ljubljanskima plezalcema. Boris Krivic in Branko Komac sta jo kot prva pozimi preplezala v komaj 4 urah. Kot sta izjavila, so bile razmere odlične in sta pričakovala precej več težav.

Goličica - Kanceljni - Planja
Ostenje Planje in Kanceljnov je redko obiskano celo poleti. Od sobote do ponedeljka pa ga je prvič pozimi prečila trojica Ljubljančanov: France Jeromen, Janez Rupar in Ali Simonič. V soboto zjutraj so krenili iz Zlatoroga v Trenti na Goličico in prvič so prespali sredi sestopa na greben Germlajta. V nedeljo so prišli prek Velikega stolpa do prvega sedla Kanceljnov, v ponedeljek približno ob 19. uri pa so dosegli Pogačnikov dom. Ves čas prečenja so imeli odlične razmere, le prvo noč jih je nekoliko motil veter.

Raduha
Člani AO TAM so Raduho obiskali že predzadnjo nedeljo. Toda zaradi slabega vremena so lahko opravili le pristop na vrh. Zadnjo nedeljo pa je naveza Jaka Prelog - Drago Ravnik - Ivan Cverlin uspela tudi v »Stebru« (V). Prvi zimski vzpon prek 200 m stene so opravili v petih urah.

V Martuljkovi skupini
Stane Belak in Marjan Manfreda sta v nedeljo plezala skozi Špikov graben in levo pod Malo Ponco v Kotle, na škrbino med Malo in Veliko Ponco in prečila greben obeh Ponc. Sestopila sta v Krnico. Tudi onadva sta imela odlične razmere, tako kot so bile po vseh naših gorah.

Razpis za 4. JAHO
Komisija za odprave v tuja gorstva poziva alpinistične odseke, da do 5. maja prijavijo morebitne kandidate za 4. jugoslovansko alpinistično odpravo v Himalajo. Nujno je vsaj pasivno znanje angleškega jezika, kandidati pa morajo seveda biti člani planinske organizacije in odlični alpinisti.
Cilj odprave v Himalajo, ki naj bi odšla na pot marca ali avgusta 1972, je še neosvojena Zahodna Kangčendzönga (8420 m) in prav tako deviški Kangbačen (7902 m). Vodja odprave bo Aleš Kunaver, v njej pa bosta predvidoma sodelovala tudi dva znanstvenika. Dokončen izbor članov bo
opravil vodja odprave, potrditi pa ga bo moral tudi UO Planinske zveze Slovenije.

Lavinski tečaj
Komisija za GRS pri PZS razpisuje letošnji lavinski tečaj, ki bo od 25. do 28. t. m. v Tamarju. Vodja tečaja bo Zvone Ažman, organizacijo pa je prevzela postaja GRS Jesenice, ki sprejema tudi prijave (do 15. t. m.).

Zimski alpinistični tabor
Komisija za alpinizem PZS razpisuje zimski alpinistični tabor, ki bo od 1. do 8. marca v Logarski dolini. Udeleženci bodo imeli v domu brezplačno prenočišče in hrano do višine 15.- din, komisija pa bo krila tudi vse izdatke za organizacijo.

Zbor načelnikov
Zbor načelnikov slovenskih alpinističnih odsekov bo v petek, 19. marca ob 16. uri v prostorih doma slovenskih planincev »Zlatorog«. Vodstva odsekov še posebej opozarjamo da bodo volili tudi novo komisijo.

Potrjevanje izkaznic
Komisija za alpinizem je sklenila, da bo za letošnje leto žigosala planinske izkaznice le do 11. marca na osnovi seznama aktivnih članov AO. Podkomisija za gorsko vodništvo pa bo potrjevala vodniške izkaznice do 1. marca po predhodni predložitvi podatkov za kartoteko in plačilu članarine.

Pričetek turnih smukov
Razen turnih smukov, ki jih bo organizirala potovalna agencija Turist Ljubljana-transport v sodelovanju z vodniško podkomisijo (program smo že objavili), bodo turne smuke organizirali tudi posamezni AO v sodelovanju s komisijo za alpinizem.
Prvi turni smuk bo v nedeljo 21. t. m. (VI. zimski pohod na Stol) s Stola prek Vajneža in Belščice v Medji dol. V nedeljo, 7. marca bo smuk s planine Vojščica proti zahodu do Podkorena 23. do 25. aprila pa bo na vrsti »Triglavska smučarska magistrala«.

Jesenska himalajska sezona
V lanskoletni pomonsumski dobi je bilo v Himalaji osem odprav (od teh je bilo kar šest japonskih), le dve od njih sta bili neuspešni. Najvišji dosežen vrh je bil Daulagiri (8167 m), ki ga je dosegla odprava japonske univerze Došiša. Drugi je Peak 29 (7835 m); ob sestopu se je ponesrečila zmagovita naveza iz Osake. Francoska odprava iz Chamonixa je dosegla 7116 m visoko Anapurno (?) po novi smeri z juga. Alpinisti iz Fukuoke (Japonska) pa so se po dveh mesecih morali odpovedati še neosvojenemu Daulagiriju IV (7661 m) torej vrhu, na katerem je pred letom dni izginilo pet avstrijskih alpinistov.

Najvišji aktiven vulkan
Priročniki navajajo, da je najvišji delujoči vulkan Guallatiri (6060 m) v Čilu, ki je nazadnje bruhal leta 1959. Toda japonsko-čilska odprava pod vodstvom Kjodo Muka, ki se je v začetku leta povzpela na drugi najvišji vrh obeh Amerik Ojos del Salado (6885 m), je bila priča manjše erupcije v višini približno 6800 m.

  11.02.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti