Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.09.1970

Delo, Šport: ... Vzponi na »dan planincev«

Alpinistični odseki se pripravljajo, da bodo nedeljsko planinsko praznovanje proslavili z vzponi v vseh važnejših stenah Julijskih in Kamniških Alp. Da bi dobili natančen pregled nad nedeljsko aktivnostjo je propagandna komisija vsem načelnikom AO že razposlala okrožnico z navodilom za poročanje. Zaželeno pa bi bilo, da bi že v nedeljo ali najkasneje v ponedeljek poslale sporočila tudi posamezne naveze, s čimer bi izpopolnili pregled, ki ga bomo objavili v »Alpinističnih novicah« prihodnji teden.

Tabor v Zahodnih Julijcih
Prejšnji teden se je pod stenami Mrzle vode, Inominatte, Gamsove matere, Viša in Lastovic zbralo 33 alpinistov z Jesenic, Mojstrane, Ljubljane, Kamnika, Radovljice, Nove Gorice in Tržiča. V tednu dni so opravili 81 vzponov in 16 pristopov. Dve navezi iz Mojstrane (Ažman - Kofler, Brojan ml. - Smolej) sta ponovili Petersovo smer v Gamsovi materi (V-VI). Gradišar, Mlač in Doznik so pri drugem poskusu preplezali novo smer (IV-V, 14 ur) v Veliki Devici. Imenovali so jo »Zajeda vzdihljajev«. Naveza Hlade - Miklič je ponovila Krobathovo smer v Mrzli vodi. Posebno pa sta presenetila najstarejša udeleženca tabora - Avgust Delavec in Janez Brojan st., ki sta kljub visokim letom ponovila Raz Divje koze in Kamine v Devicah.

V Dolomitih
Zvone Kofler - Janko Ažman in Klavdij Mlekuž - Janez Brojan so se 5. t. m. odpravili v skupino Treh Cin. Kakšni so njih nameni ni znano, doslej smo izvedeli le, da so že naslednjega dne plezali smer Comici - Dimai.

Ponovitev smeri Strobl
Peter Ščetinin je konec julija z Georgom Haiderjem opravil XIII. ponovitev smeri Strobl v SZ razu Rochete Alta - skupina Bosconero v Dolomitih, še pomembnejša je prva ponovitev smeri KCF. To smer (VI, 750 m) sta prav tako kot prvopristopniki plezala z bivakom (15 ur).
Severno steno Rocheta Alta plezajo pravzaprav šele od leta 1965, toda zaradi višine in težav je zelo upoštevana.

Sestanek alpinistk
Letošnji sestanek alpinistk, znan tudi pod imenom »Rendevous Hautes, Montagnes« je bil v začetim septembra v Chamonixu. Izmed naših alpinistk se ga je udeležila le inž. Nadja Fajdiga, ki je v navezi s Hermino Lottesberger preplezala severno steno (direktno smer Pet. Verde in severni raz Mt. Blanca du Tacul). Inž. Fajdgiova je tudi povedala, da je bilo sklenjeno, da bo prihodnji sestanek najboljših alpinistk pri nas, in sicer v drugi polovici avgusta. Kot kraj so izbrale Kranjsko goro, pokroviteljica srečanja pa bo Planinska zveza Slovenije.

Ture za trening
Postaja GRS Kranj že nekaj časa prireja skupne ture v manj poznane domače in tuje gore, ki služijo za pridobivanje kondicije. V soboto so bili na Montažu. Vzpeli so se po »Beljaški poti«, sestopili pa po normalni.

Jože Oman, član alpinističnega odseka PD Martuljek je že nekaj časa zaposlen v Švici. Kljub temu, da nima stalnega soplezalca se še vedno aktivno ukvarja z alpinizmom. Že v zimski sezoni je opravil več smučarskih tur po okoliških gorah, še bolj pa ja zastavil poleti. V juniju je v navezi z Avstrijcem Alfredom Lirerfellnerjem preplezal SV steno Zwilingsturma v Salbitschienu (V+) - Švica. V dneh 27. in 28. julija pa sta z istim soplezalcem ponovila Bonattijevo smer v Druju (Francija). 23. avgusta pa je v navezi z nekim Švicarjem v osmih urah ponovil SZ raz Möncha (Berner Oberland), in sicer smer prek žmule. Zanimivo je, da Oman ves čas pleza kot prvi.

Izlet na Grossglockner
PD Ljubljana-matica prireja 18. t. m. strokovni izlet na Grossglockner (3799 m). Odhod bo ob 14. uri iz Ljubljane, povratek pa v nedeljo v večernih urah. Vodja bo Franc Anžin, izlet pa bo stal 230 dinarjev.

 10.09.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti