Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.08.1970

Delo, Šport: ... Matterhorn 1970

Letošnja sezona severni steni Matterhorna ni naklonjena. Sneg v zgornjem delu in led spodaj sta do konca preteklega meseca preprečila vse poskuse. Lahko se pohvalimo, da so bili letos prvi uspešni prav Jugoslovani.
Bine Mlač in Janez Kunstelj sta v steno vstopila 28. julija, le uro za navezo treh Nemcev. Zaradi težkih razmer so morali bivakirati (4200 m). Zadnji del vzpona so zaradi velike objektivne nevarnosti nadaljevali skupaj. Izplezali so na vrh (prva naša naveza, ker sta Sazanov - Pretnar in Fajdiga - Mahkota prečila na »Ramo«) po 22 urah plezanja. Teden dni za njimi sta isto smer (bratov Schmidt) hoteli ponoviti tudi navezi iz Japonske in Nemčije. Posrečilo pa se je le prvi, ker je Nemca zadel malo pod vrhom kamen in sta omahnila prek stene.

Korošci v Turčijo
Odprava Koroškega alpinističnega odseka je 14. t. m. krenila v Turčijo. Trajala bo dobre tri tedne, potovali pa bodo prek Bolgarije. Njihov cilj je najvišji vrh Turčije, 5165 m visoki Ararat. Po vzponu nameravajo odpotovati še proti jugu, k iraško-iranski meji, kjer leže štiritisočaki gorovja Cilo - Sato (pogorje Hakarija).
Odprava šteje sedem članov: Ivan Plešnik (vodja), Dodi Pušnik, Roman Jurhar, Horst Porotat, Berti Vravnik, Jože Havle in Marjan Lačen. Podprli so jih: občinska zveza za telesno kulturo Ravne, Železarna Ravne, Rudnik svinca in topilnica Mežica, PD Ravne, Mežica in Črna, Stavbenik - Prevalje, TRO Prevalje, GG Črna, KB Slovenj Gradec, OS Ravne na Koroškem, krajevna skupnost Črna, Zlatorog - Maribor, Pivovarna Laško, Merx - Ravne in PZS.
Zanimivo je, da sta letos obiskali Turčijo in Ararat tudi dve odpravi iz Hrvatske. V prvi so bili člani PD Vihor iz Zagreba, v drugi pa člani planinskih društev z Reke.

Tabor v Zahodnih Julijcih
Na zadnji seji komisije za alpinizem so sklenili, da bodo priredili alpinistični tabor v Zapadnih Julijcih. Tabor, ki je namenjen vsem registriranim članom in pripravnikom, bo pri koči Pelerini od 30. avgusta do 6. septembra. Komisija za alpinizem se zavzema, da bi se tabora udeležili tudi izkušeni člani, ker so stene Zapadnih Julijcev brez pravega razlaga slabo obiskane, čeprav so polne lepih smeri.
Komisija bo krila stroške za vodstvo in organizacijo tabora, za prevoz z avtobusom in hrano za vsakega udeleženca. Alpinistični odseki naj prijavijo udeležence do 27. avg., prijave pa naj bodo nepreklicne, ker bo komisija pripravila pakete hrane. Opise smeri bo imel vodja tabora, vendar je dobro, če bodo imeli udeleženci tudi svoje (Schenerjev vodič). Čas odhoda in zborno mesto bo komisija objavila v Delu.

Tudi alpinisti za »Dan planincev«
Letošnjega »Dneva planincev«, ki bo 12. in 13. sept., se bodo udeležili tudi alpinisti. Po sklepu komisije za alpinizem naj bi bila ta dan v vseh poglavitnih stenah naših gora vsaj po ena naveza. Komisija je tudi razposlala predlog razporeda navez. Alpinistični odseki bodo razpored še sami dopolnili po svojih željah.

V tujih gorah
V Chamonixu (Montenvers) so bili od 21. julija do 7. avgusta Inko Bajde, Franci Gselman, Milan Meden, Senekovič Štefan in Vlado Zafošnik. Preplezali so Whymperjev ozebnik v Aiguille Verte, se povzpeli na Mt. Blanc du Tacul in ponovili Direktno smer v V steni Grepona (800 m, IV, 5 ur).
Janez Kosec in Bojan Pollak sta plezala v skupini Treh Cin. Slabo vreme je krivo, da sta preplezala le Dibonov raz in S steno Male Cine. Pri tem sta bila skupaj s tržiškimi alpinisti priča nenavadne nesreče. 14. t. m. zvečer se je med divjanjem hude nevihte odtrgala izpod Punta di Frida več ton težka skala in zdrvela proti šotorom alpinistov nad kočo Lavaredo. V njih sta bila le dva nemška alpinista, ki sta pred tem preplezala Saško smer, drugi so vedrili v koči. Skala se je prevalila čez njun šotor, se odbila v zrak in pristala točno na njunem avtomobilu. Nesrečna alpinista so izkopali izpod ruševin v kritičnem stanju, ki ga je še poslabšal težaven prevoz. Cesto mimo hotela Auronzo je namreč zasul kamnit plaz.
Hrvaški alpinisti so bili od 2. do 10. avgusta prav tako v skupini Treh Cin. Preplezali so SV greben Zahodne Cine, Preusovo poč, Fehrmalno smer na Malo Cino, Dibonovo ter Zellerjevo varianto v Cima Frida.

»Polikarpov steber«
Franci Gselman, Marjan Koren in Vlado Zafošnik so že v začetku sezone preplezali v S steni Škarij novo smer, ki so jo imenovali »Polikarpov steber«. Ocenili so jo s IV+/A1, 300 m, 8 ur.

Novo prečenje
Jože in Tine Mihelič sta 3. avgusta prečila ostenje Velikega Špičja in Plazkega Vogla. Dolžina prečenja je več kot 4 km, čas plezanja 8 ur, ocena pa II-III.

Vzponi Tržičanov
V nedeljo so Silvo Ravnik, Dušan Srečnik in Janez Lončar ponovili Zajedo v Šitah. Skupina 12 članov AO Tržič pa je plezala v Vratih (Bavarska, Nemška in Slovenska smer).

 20.08.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti