Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.07.1970

Delo, Šport: ... Prazen tabor v Trenti

Alpinistični tabor v Trenti (informacije v koči pri izviru Soče), ki ga vodi Tone Sazonov, pripravila pa ga je komisija za alpinizem PZS, sameva. Do nedelje so ga obiskali le štirje člani in opravili prav toliko pristopov. Tabor se bo končal v nedeljo 12. t. m.
Kaj je vzrok? Slaba propaganda, nepravilno izbrano mesto, ali je naš alpinizem že toliko napredoval, da ne potrebuje več takih in podobnih akcij? Na ta vprašanja bo komisija za alpinizem prav gotovo morala najti odgovore že na prvi seji.

Odprava na Ararat
Koroški alpinisti se pripravljajo za odhod na Ararat (5165 m), najvišji vrh Turčije. Kandidatov za odpravo je precej, vendar bodo člane izbrali šele po končanih pripravah. V načrtu je osem članov odprave in en snemalec, odpeljali pa se bodo s kombijem 14. avgusta za okoli 25 dni. V načrtu imajo vzpon na vrh Ararata in poskus v severni steni.

Hillary: velik uspeh Angležev
Sir Edmund Hillary, ki se je v Katmanduju srečal s člani angleške odprave, je izjavil: »Mislim, da je to fantastično alpinistično dejanje, saj je južna stena Anapurne resnično »grozna«.
Kakor je znano, so se letos z Anapurno (8078 m) po južni strani spoprijeli Angleži pod vodstvom Christiana Boningtona. Zaključni vzpon sta opravila Dougal Haston (šef Harlinove šole v Leysinu) in Don Whillans (namestnik Boningtona in njegov partner) dne 27. maja. Prvotno sta sicer tega dne nameravala samo postaviti tabor VII na 7700m, toda ker se je poslabšalo vreme sta nadaljevala do vrha. Drugi poskus Toma Frosta in Micka Burkea se ni posrečil zaradi hudega mraza in vetra.
Med sestopom, ko so že bežali pred monsumom, je kos ledu ubil enega najboljših angleških plezalcev Iana Clougha, katerega žena Niki Clough je prav v tistem času vodila British Women's Himalayan Expedition v področje Padar Himal.

J. Hunt - šestdesetletnik
John Hunt, vodja angleške alpinistične odprave, ki je leta 29. maja 1953 dosegla (E. Hillary in Tenzing Norkej) najvišji vrh zemeljske oble, 8848 m visoki Mont Everest se je rodil 22. junija 1910, šolanje je končal na kraljevi vojni akademiji in med obema vojnama kot oficir služil v Indiji in Burmi.
Z alpinizmom se je seznanil že kot petnajstletnik in je veliko časa prebil v Alpah. Že pred zadnjo vojno je sodeloval na treh velikih ekspedicijah: v Karakorum (1935) in v jugovzhodno Himalajo (1937 in 1940). Po uspehu na Mt. Everest je vodil leta 1958 angleško odpravo v Kavkaz, sodeloval, na sovjetsko-angleški odpravi v Pamir (1962), ki je osvojila Pik Komunizma (7445 m) in bil še v gorah Grönlandije, Yukona, Kanade, Grčije, Poljske in ČSSR. Za funkcijami, ki jih je imel v britanskem alpinističnem klubu, je sedaj prevzel mesto predsednika nacionalne smučarske zveze!

Norveške stene
Norveške gore smo prvič površno spoznali leta 1964, ko so jih obiskali hrvatski alpinisti. Letos si bomo sliko lahko izpopolnili, saj odpotuje 18. t. m. tja odprava pod vodstvom Dušana Kukovca.
V Troltindenu ni lahkih smeri, najlažja je V stopnja (ponovili so jo že hrvaški alpinisti) vse druge pa nosijo ocene VI. Remsdalhorn ima bolj pestre smeri (10 jih je od II do V stopnje težavnosti), interesantno področje pa je še za Troltindenom - stene Bispen (duhovnik), Kongen (kralj) in Droningen (kraljica).
V Andalsnesu, v vznožju teh gora živi Anders Randers Heen (67), ki je preplezal prvo »šestico« v Troltindenu ter večino smeri v Romsdalu in je kljub visoki starosti še aktiven. V Troltindenu sta sedaj moderni angleška in francoska direttissima (za francosko so prvi plezalci potrebovali 22 dni). To pa ni niti čudno, saj imajo steno za najbolj impozantno v Evropi in še najbolj podobno stenam v dolini Josemite (EI Capitan) v Ameriki.

Odhod v Visoki Atlas
Danes zvečer bo v prostorih doma slovenskih planincev »Zlatorog« zadnji pogovor s člani odprave v Maroko (Afrika). Na pot bodo odšli s kombijem kmalu po pogovoru. Odpravo vodi Gregor Rupnik, člani pa so: Marko Goršič, Marija in Tomaž Kavar, Vida Markež in Peter Soklič.

Poljaki pri nas
Kljub težavam, ki jih imajo s potovanji, tudi letos naše gore ne bodo brez poljskih alpinistov. Uradno jih pride šest, in sicer v Prokletije in Julijske Alpe. Ostali bodo mesec dni in imajo velike načrte.

Dve odpravi iz ČSSR
Pred dnevi so v Hindukuš odpotovali alpinisti iz Višegrada (ČSSR), katerih cilj je Badakšan v Afganistanu. V gore Azije pa se odpravlja še ena odprava - mešana alpinistično-čolnarska. Njen cilj so soteske Inda in gore Karakoruma.

Naporno delo reševalcev v ČSSR
Čeprav še niso znani vsi podatki o pretekli sezoni, so že podatki HS (Horska služba ali GRS) iz Krkonošev in Nizkih Tater naravnost neverjetni. V Krkonoših je pozimi imelo okoli 200 članov HS 17 poizvedovalnih akcij, posredovali pa so pri 845 težjih in 345 lažjih poškodbah. Največ smrtnih žrtev so terjali plazovi (3), skupno pa jih je bilo sedem. V Nizkih Tatrah je bilo v tem času šest smrtnih primerov zaradi plazov, posredovati pa so morali okoli 300 krat. Največjemu delu nesreč je botrovala neizkušenost in neupoštevanje svaril, velik krivec pa so tudi neprimerno pripravljeni smučarski tereni.

 09.07.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti