Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.07.1970

Delo, Šport: ... Že prva naročila

Kolikšna je potreba po plezalnem vodniku, je najlepše videti po zanimanju za subskripcijo. Že ob objavi fotografije Travnika v junijski številki Planinskega vestnika so se zanj začeli zanimati (prvi V. Vukovič iz Beograda), sedaj pa so prišla tudi že prva vplačila. Prvi ga je vplačal T. Grgič, PD pa je naročilo kar petdeset izvodov.
Vodnik »Plezalni vzpon - Vzhodne Julijske Alpe« bo predvidoma izšel avgusta, njegova subskripcijska cena pa je 35.- din (plačljivo na tekoči račun PZS 501-8-5/1 s pripombo »Plezalni vzponi«), medtem, ko bo v prosti prodaji približno 50.- din.

Vzponi v Vratih
V nedeljo je bila Triglavska stena dobro obiskana. Dušan Srečnik in Janez Lončar sta preplezala »Peternelovo smer« (4 h) s »Čopovim stebrom«. V »Skalaški smeri z Ladjo« je bila tržiška naveza (Franc Eržen - Marjan Klemenčič) in dve italijanski. Drugi so plezali »Bohinjsko smer«, »Slovensko« in »Nemško«.

Triglavski dom na Kredarici
Planinsko društvo Ljubljana - matica, ki upravlja našo najvišjo planinsko postojanko - Triglavski dom na Kredarici (2515 m) je sporočilo, da bo dom odprt 1. julija. Ker pa še ni dostopen s konjem in je transport izredno težak, prosijo za razumevanje, ker v začetku oskrba v njem še ne bo takšna, kot smo je bili vajeni do sedaj. Mesnih jedi, solate, krompirja še ne bo mogoče dobiti, dovolj pa je druge hrane.

Letni tabor v Trenti
V nedeljo se je v Trenti pričel letni alpinistični tabor PZS, ki ga vodi Tone Sazonov. Šotori so pripravljeni pri kmetu Floriju, približno 20 minut po dolini mimo koče pri izviru Soče (informacije), pripravljena je tudi najnujnejša hrana (vsak jo prejme po 15.- din na dan). Tabor bo do 12 t. m., udeležijo pa se ga lahko le registrirani člani AO.

Inštitut za alpinizem?
Mladi, toda že zelo znani tirolski alpinist Reinhold Messner, ki je sedaj v Himalaji (Nanga Parbat), je na zadnjem zasedanju UIAA predlagal, naj bi ustanovili »Inštitut za alpinizem«, v katerem naj bi proučevali razna gorniška vprašanja. Predvsem pa je po njegovem mnenju treba na novo in podrobno proučiti motive sodobnega alpinizma in gorništva nasploh. Klasične utemeljitve ne drže več! Predlagali so mu, naj svojo idejo pismeno natančneje obrazloži, o njej bodo razpravljali na enem prihodnjih sestankov.

Najuspešnejši alpinisti - smučarji
Na osnovi letošnjih rezultatov, ki so jih alpinisti dosegli na treh uradnih smučarskih tekmovanjih, je vrstni red takle - ekipe: 1. AO Mojstrana (55 točk), 2. - 3. AO Lj. matica in AO Kranj (20), 4. – 5- AO Tržič in KAO Mežica (15).
Alpinisti: 1. Rado Košir (59), 2. Zvone Kofler (52,5), 3. Janez Brojan (46) - vsi Mojstrana, 4. Janez Kunstelj (41,5) - AAO, 5. Ciril Praček (38) - Jesenice.
Alpinistke: 1. Stanka Beden (50) - Jesenice, Eti Kurnik (40) - Tržič, Andreja Prevc (28) - Jesenice, Marija Horvat (15) – AAO, Eva Salberger (10) – Tržič.

Letos tudi v Maroko
V četrtek, 9. t. m. ob 16. uri bo izpred doma slovenskih planincev »Zlatorog« odpotovala naša prva odprava v Visoki Atlas (Maroko). Organiziralo jo je Akademsko planinsko društvo, njen vodja je Gregor Rupnik (26), člani pa so: Marko Goršič (29), Mica (23) in Tomaž Kavar (29), Vida Markič (23) in dr. Peter Soklič (26). S kombijem bodo prepotovali Italijo in prek Sicilije odpotovali v Tunis, Alžir in Maroko (18. julija). Za začetek nameravajo obiskati najvišje vrhove Visokega Atlasa, največ časa pa se bodo zamudili v skupini Irghil M'Goun, ki je še precej neraziskana. Odprava ima predvsem poizvedovalen značaj.
Zanimivo je, da se sedaj mudi v Maroku in Visokem Atlasu (Toubkal - 4185 m) tudi Roman Herlec, ki je znan po tem, da je samostojno pripravil tudi obisk Ararata.

Novice iz ČSSR
Češkoslovaški generalni konzulat v Limi je sporočil, da je čilenska reševalna odprava nedaleč od jezera Lago Nuco našla trupla vseh 14 udeležencev ČS odprave in enega čilenskega spremljevalca, ki so jih zasule skale in sneg ob potresu.

Avstrijci v Karakorumu
V Pakistan se je odpravila osemčlanska alpinistična odprava iz Linza pod vodstvom Eduarda Korblmiler. Njihov cilj je Khiangyang Chish (7852 m) v Velikem Karakorumu (skupina Hispar Mustang), 90 km severovzhodno od Nanga Parbata. Vrh je tehnično zelo zahteven in so ga doslej poskušali osvojiti: 1962 angleška odprava - dosegla je le 6100 m in leta 1965 Japonci, ti so prišli do višine 7200 m. Zanimivo je, da tudi za to goro trdijo, da je drugi vrh po višini, ki doslej še ni bil osvojen.

Poskus globinskega rekorda v Himalaji
Angleška speleološka odprava bo približno 200 km od Everesta poskusila postaviti svetoven speleološki rekord. Sestavlja jo 11 članov, poskuse pa nameravajo zaključiti šele koncem leta.

Prvi odhajajo v Zahodne Alpe
V petek bodo v Cervinio odpotovali Tomaž Jamnik, Zvone Kofler in Janko Ažman ter Joco Žnidaršič in psiholog Bergant, pozneje pa se jim bo priključil še dr. Ivo Valič. V gorah okrog Matterhorna nameravajo ostati približno teden dni. Mala odprava je hkrati priprava na ekspedicijo v Hindukuš (Ister-O-Nal) prihodnje leto.
V soboto bosta v isti predel odpotovala tudi Franc Jeromen in Janez Rupar, člana AAO, ki imata v načrtu vzpone do 17. t. m.. To so po dosedanjih podatkih prvi, ki letos poleti odhajajo v tuje gore.

 02.07.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti