Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.06.1970

Delo, Šport: ... Tragičen zaključek

Zaključek alpinistične šole Akademskega alpinističnega odseka konec preteklega tedna v Tamarju je doživel tragičen konec. Med prvim ponavljanjem smeri »JOK« v severozahodni steni Velike Mojstrovke so se ponesrečili Matija Košir (24), Janez Kovač (34) in Iztok Pipan (24). Vzrok in točno mesto nesreče še ni točno znano, njihovi tovariši pa upajo, da si bodo lahko pomagali s posnetki, ki so jih našli v fotoaparatih ponesrečenih. Matije Koširja kljub nepretrganemu iskanju, še vedno niso našli.

Zvezni inštruktorski tečaj GRS
Na Vršiču (Erjavčeva koča) bo od 2. do 5. junija letos zvezni inštruktorski tečaj gorske reševalne službe, na katerem bodo obdelali letni in zimski del. Zadnji rok prijav je 20. junija. Poleti bo organiziran tudi obnovitveni seminar za vse, ki so se doslej izšolali za inštruktorje GRS na področju Slovenije.

Vendarle helikopter
Kot izgleda, bo že sredi sezone v Sloveniji stacioniran helikopter, ki bo lahko posredoval kjer koli v naših gorah. Nabavlja ga Creina Kranj in sicer model Jet-Tauger Augusta Bell - 1, ki ima brzino okoli 230 km na uro, prenese pa lahko 600 - 700 kg ter dve osebi tudi na višino Kredarice.

Odprava na Norveško
Letos bo kot vse izgleda krenila na pot tudi odprava v gore Norveške (Trolltind), kjer so od jugoslovanskih alpinistov doslej delovali le Hrvati (1964). Odpravo vodi Dušan Kukovec, člani pa so: Dani Kopušar, Ivo Kotnik in Franc Verko (Šaleški AO), Edo Drofelnik, Marjan Lačen (Koroški AO) in Stane Plaustajner (AO Celje). Spremljala ju bosta snemalec (16 mm) Vaclov Braman, član Koroškega foto-kino kluba in Edi Ari, katerega skrb je njihov prevoz s kombi-busom. Odpotovali bodo predvidoma 20. julija, vrniti pa se nameravajo konec avgusta.

Že v XIII. stoletju obvladali VI stopnjo?
O davnih planinskih podvigih nam ni dosti znanega. Običajno jemljemo za začetnika alpinizma pesnika Petrarco, ki se je leta 1336 povzpel na 1920 m visoki Mont Ventoux v Provenci ali pa vojaške pohode Aleksandra Velikega in drugih vojskovodij pred našo ero. Vemo tudi o vzpona na Etno leta 130 našega štetja, da ne govorimo o vzponih Inkov na andske šesttisočake. To, da so bili že v XIII. stoletju plezalci, ki so obvladali V in VI težavnostno stopnjo, pa ni znano. O tem poročajo člani poljske odprave v gorovje Semyen v severni Etiopiji. V tem divjem in planinsko zelo zanimivem gorovju so se Poljaki poleg drugega povzpeli tudi na 500 m visok skalnat obelisk Amba Wah – pri vzponu pa so naleteli na izredno težka mesta (V in VI). Pri plezanju so jih ovirale številne, opice, ki so obenem povzročile mnogo zavisti pri svojih »tekmecih«, saj je bila njihova »tehnika« naravnost vrhunska.
Na vrhu tega težko dostopnega stolpa, ki so ga dosegli po celodnevnem plezanju, so našli dobro ohranjene ostanke palače, v katerih so med XIII. in XIV. stoletjem prestolonasledniki čakali na začetek svoje dobe vladanja. Poljaki so naleteli na pravi arheološki eldorado, vse je bilo nedotaknjeno. To je seveda posebna zgodba, toda alpinisti so se pričeli resno spraševati ali je res, da so šesto stopnjo »iznašli« šele v XX. stoletju. Niso morda obvladali ekstremno plezanje že neznani etiopski sinovi kraljev?

Španci, Patagonija, Grönland
Lani se je Cerro Torre v Patagonskih Andih uspel obraniti še eni odpravi, in sicer osemčlanski španski. Vzrok je bilo kot navadno - slabo vreme. Letos pa se Španci znova odpravljajo v »neznano«. Tokrat je njihov cilj Grönland.
Grönland je cilj tudi dveh nemških mini - odprav. Prva bo krenila po Nansenovih stopinjah in prečila celo celino, druga pa je vzela na muho ekstremni vzpon v Staunigovih Alpah.

Ponovitve
Triglavsko steno sta po »Skalaški smeri s Čopovim stebrom« letos prva ponovila (14. t. m.) Mojstrančana Zvone Kofler in Miha Smolej. Dve mojstranški navezi sta (5. t. m.) tudi ponovili Jesih - Potočnikovo smer v Debeli peči, več plezalcev pa je plezalo JV greben Kukove špice. V Tamarju so plezali Hornovo smer in »Raz« ter Kalteneggerjevo smer. Jeseniški plezalci so imeli zaključek alpinistične šole na skupinskem vzponu na Škrlatico (iz bivaka II in IV). Na zaključku alpinistične šole AO Ljubljana - matica (Vršič) pa so plezali Hudičev steber (Cedilnik - Grošelj M.), Hudičev žleb (Šerjak - Udovič), spodnjo polico v Zadnjem Prisojniku (Čopič s soplezalcem) ter več lažjih smeri v okolici.
Naši plezalci so v nedeljo obiskali zopet tudi Pallaviccinijev žleb v Grossglocknerju. Med tem ko je imel prvič idealne razmere, so se to pot mučili v njem okoli 9 ur. Bilo je veliko ledu in snežilo je. Plezali so ga Janežič, Robas in Štupnik.

Japonci na Makaluju
Del japonske ekspedicije, ki je uspešno opravila vzpon na Everest, se je poskusil tudi s petim najvišjim vrhom sveta - Makalujem (8470 m). Naveza Tanaka - Odadzi je vzpon nanj opravila po doslej nepreplezani jugovzhodni steni. Na vrhu sta ostala 20 minut.
Kot je znano, so prvi vzpon na Makalu opravili v treh navezah Francozi pod vodstvom Jean Francoja leta 1955.

Spet višinski rekord?
Letošnje leto imajo poročevalci izredno veliko dela z določanjem višinskega rekorda za alpiniste. Poročali smo že, da so pred »himalajsko« sezono največje avtoritete komaj dokazale prvenstvo Kitajk, sedaj pa sta v središču pozornosti dva rezultata, ki so jih dosegle Japonke. Secuko Watanabe se je povzpela do višine 7985 metrov med vzponom na Everest. Sajunko Tabej in Hiroku Hirakava pa sta se povzpeli na Anapurno III (7577 m). Za končno (uradno?) prvenstvo pa je najbolje, da počakamo do konca sezone. 

 18.06.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti