Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.05.1970

Delo, Šport: ... Paklenica 70 - uspešno

Kljub slabemu vremenu, skoraj vsak dan je deževalo, podala pa je tudi sodra in malo višje celo sneg, lahko tudi letošnji zbor jugoslovanskih alpinistov v Paklenici ocenimo kot uspešen. Res je bil skoraj pol manjši obisk kot lansko leto, toda za začetek sezone so opravili nekaj dobrih vzponov. Hauser in Drofenik sta ponovila »Velebitaško smer« (27. - 28. aprila). 30. aprila je Hauser v navezi s Prelogom opravil še drugo ponovitev »Ljubljanske smeri« (4 h), 1. in 2. maja pa sta Kotnik in Verko ponovila tudi »Klin«. Istega dne sta brata Viki in Metod Grošelj še enkrat ponovila »Velebitaško smer (8.5 h), Gradišar in Bešlin pa sta preplezala novo smer levo od »Kanjonske« v Anič kuku (150 m, V/V+, 5 h).

Vzpon tudi v Koglu
22. aprila sta Šoštarič in Globokar ponovila »Spominsko smer« v Koglu. Stena je bila mestoma še precej mokra, drugače pa brez snega.

»Železničarska« še vedno neponovljena
Smer, ki sta jo za konec lanske sezone v Kleku preplezala Bubanj in Barišič, je še vedno neponovljena. Smer imenovana »Železničarska - 20« so najpreje hoteli ponoviti Mariborčani, toda vzpon jim je preprečil novozapadli sneg. V nedeljo pred prazniki pa sta v smer vstopila Gradišar in Kunstelj. Po štirih raztežajih sta se morala umakniti zaradi dežja.

Obiskali so Olimp
Za prvomajske praznike je Olimp v Grčiji doživel kar dva obiska iz Slovenije. Obiskali so ga člani PD Železničar iz Ljubljane (11 udeležencev), posebej pa še člana AAO Rudi Rajar in Franc Jeromen. Zadnja dva sta povedala, da so se razmere od leta 1934 (opisi v Planinskem verniku 1935) precej spremenile. Cesta vodi do doma na višini 950 m, drugi dom in bivak pa sta pod Stefanijo (2909 m) na višini okoli 2700 m.
Grški alpinist, s katerim sta se srečala, je povedal da je bila smer, ki sta jo Lipovšek in Pipanova preplezala leta 1934 v Stefaniji, prvič ponovljena šele leta 1964. V zadnjem času so sicer plezali nekaj težji smeri, toda možnosti je še precej. Jeromen in Rajar sta se za začetek povzpela na najvišji vrh Mitika (2917 m), kjer so bile še povsem zimske razmere, nato pa sta želela preplezati SZ greben Stefanije, za katerega so trdili da je še nepreplezan. Toda na polovici grebena sta morala skreniti z grebena in zadnji del sta izplezala po Comicijevi smeri.

Pripravljajo skupinsko turo na Visoki Oltar
AO Jesenice, ki je priredil pohod »Triglavske smučarske transverzale« in Titovo štafeto s Triglava, se pripravlja na novo množično akcijo. V nedeljo 24. t. m. vabijo na Visoki Oltar (2621 m). Samostojne naveze ali skupine naj bi se povzpele iz Krnice (mimo bivaka I) Martuljka (skozi Armfiteater, mimo bivaka III ali skozi Grlo) ali iz Vrat (mimo bivaka II in Grla). Sestanek vseh bo na vrhu Visokega Oltarja, sestopi pa v nasprotno smer.

Diploma o turnem smučanju
Konec preteklega meseca je na Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani Majda Švegl zagovarjala za planince zelo zanimivo diplomsko nalogo. Njen naslov »Tendence razvoja in ukrepi za napredek turnega smučanja v Sloveniji« kaže, da se turno smučanje spet uveljavlja.

Pot na Gradiško nepoškodovana
Vipavski planinci so med prvomajskimi prazniki temeljito pregledali lansko leto zgrajeno plezalno pot na Gradiško Turo. Pot je ostala nepoškodovana in pričakuje prve obiskovalce. Vzporedno pa so gorski stražarji opravili tudi že prvo akcijo. Kljub velikemu obisku pa v okolici zavetišča pri Abramu ni bilo potrebno posredovati.

Jama pod Koglom
Med prvomajskimi prazniki je 15 ljubljanskih jamarjev raziskovalo jamo pod Koglom nad Kamniško Bistrico. Vstop v jamo je v odlomu desno od vstopa v »Rumeno zajedo«. Prodrli so 310 m globoko (1020 m v dolžino), računajo pa, da bi se dalo prodreti še globlje, zato bodo v kratkem vnovič poskusili.

 07.05.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti