Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.04.1970

Delo, Šport: ... Triglavski turni smuk

Planinska društva Javornik - Koroška Bela, Mojstrana in Martuljk prirejajo 9. in 10. maja tradicionalni »Triglavski smuk«. Start z grebena Rži (2400 m) bo v nedeljo ob 8. uri. Udeleženci naj pridejo do Kovinarske koče v Krmi v petek (omejene kapacitete) zvečer ali v soboto zjutraj (cesta skozi dolino Radovne bo prevozna) pred skupnim odhodom, ki bo ob 5. uri zjutraj.
Triglavskega smuka se lahko udeleže člani vseh planinskih društev (iz Ljubljane prireja prevoz PD Iskra - informacije na PZS, tel. 312-553), ki imajo ustrezno znanje v visokogorskem smučanju in primerno opremo (snežna očala, rokavice, maže, kože za smuči, itd.). S seboj naj prinesejo tudi nekaj hrane, ker bo koča le zasilno oskrbovana. Udeleženci naj se v soboto zvečer prijavijo v Staničevem domu (prijavnina 3.- din), kjer bodo dobili spominski žig in znak (za prvo udeležbo bronastega, za trikratno srebrnega, za petkratno pa zlatega).

Štuparjev memorial
V nedeljo 10. maja bo na Kamniškem sedlu veleslalom za memorial Alberta Štuparja. Proga za moške bo dolga 2000 m (450 m višinske razlike), za ženske pa 800 m (200 m višinske razlike). Tekmovalci bodo razdeljeni na alpiniste (registracija) in planince (plačana članarina).

Najlepša angleška odprava
O letošnji angleški ženski alpinistični odpravi (British Women's Himalayan Expedition), ki je pred kratkim potovala skozi naše kraje, so časopisi v Angliji pisali, da je najlepša doslej. Vodi jo Niki Clough (28), žena Iana Clougha, ki je ta čas v južni steni Anapurne, članice pa so: Andrey Whillans (38), žena prav tako znanega angleškega plezalca Dona Whillansa, Mary Alburger (26), Breda Arkl (30), Marjorie Harper (28) in Janet Rodgers (29). Večina njih je profesionalnih alpinistk (inštruktoric) in skoraj vse so že bile na odpravah v tuja gorstva. Njihov cilj Padar Himal v Kašmiru.

Še dve angleški odpravi
Pod pokroviteljstvom Lorda Johna Hunta (vodja zmagoslavne angleške odprave na Mt. Everest) in vodstvom Dennis D. Graya, odhaja v Kavkaz večja odprava angleških alpinistov. Razen plezalskih ciljev so si zadali tudi nalogo, da posnemajo film o sovjetskem alpinizmu.

Priprave Dancev in Švedov
Čeprav daleč od visokih gora, alpinisti Danske in Švedske ne mirujejo. Švedski pripravljajo za drugo leto odpravo v Ande - Jerupaja in Jirishanca, Danci žele potovati v Pamir. Pripravljajo se na skupinskih smučarskih turah, s plezalnimi vikendi v Norveški in celo v Alpah ter na srečanjih z alpinisti Nemčije (Harz).

Paklenica 70
V kanjonu Velike Paklenice blizu Starigrada na moru bo v času od 30. aprila do 4. maja zbor jugoslovanskih alpinistov v organizaciji AO Mosor.

  30.04.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti