Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.03.1970

Delo, Šport: ... Tekmovanje z akia čolni 

Komisija za GRS bo v nedeljo, 5. aprila organizirala ocenjevalno vožnjo z »akia« čolnom, ki se je lahko udeleže po tri ekipe z dvema članoma iz vsake postaje GRS. Tekmovanje bo na Zelenici z začetkom ob 7. uri. Namen ocenjevalne vožnje je, da se reševalci izpopolnijo v prvi pomoči ter da imajo priložnost pokazati tehnično znanje in druge sposobnosti pri reševanju ponesrečencev. Proga bo dolga nekaj več ko 1500 metrov z najmanj 300 metri višinske razlike. Vratica bodo označena kot pri veleslalomu in bodo najmanj 4 metre široka. Ocenjevali bodo pristop na mesto nesreče, oskrbo ponesrečenca in prvo pomoč, vožnjo po progi in prihod na cilj. Ekipa bo diskvalificirana, če se ji bo obrnil čoln ali če ga bosta oba hkrati izpustila pa če bo ekipa izpustila vratca. Težišče ocenjevanja bo na varni vožnji in prvi pomoči.
Najboljša ekipa bo potovala v Garmisch-Partenkirchen kjer bo od 9. - 11. IV evropsko prvenstvo v vožnji z »akio«, in sicer hkrati s sestankom traumatologov in zdravniške podkomisije IKAR.

Vodje alpinističnih šol
Zbor udeležencev seminarja za vodje alpinističnih šol bo v soboto ob 8. uri v prostorih doma slovenskih planincev »Zlatorog«. Vsi udeleženci morajo imeti s seboj ustrezno opremo in se morajo tudi glede vsega drugega ravnati po razpisu.

Kdo v zahodni Kavkaz?
Komisija za alpinizem PZS zbira prijave (do 31. t. m.) za odhod dveh naših alpinistov v Zahodni Kavkaz (28. junija do 18. julija). Stroški potovanja in bivanja bodo približno 3.900.- din; 700.- din mora prispevati udeleženec, 1.200.- din pa njegovo društvo. Kandidat mora razen tega biti dober fotograf in poročevalec (ker bo moral zbrati popolno dokumentacijo o tem področju) ter predvsem odličen alpinist, ki obvlada tudi najtežje plezanje do višine 4000 metrov.

Arheologi - alpinisti na Ararat
Poleti bodo ponovno preverili legendo o vesolskem potopu in verzije, da je Noetova barka pristala na najvišjem vrhu Turčije - Araratu (5156 m). Na pot se odpravljajo ameriški arheologi, ki so obenem tudi izvežbani alpinisti. Proračun je milijon dolarjev, ostanke barke pa nameravajo iskati v zamrzlem jezeru na gori.

400-metrski padec
Letošnja zima ni prizanašala z nesrečami; večina se je končala tragično. Posebno srečo pa je imel Jaroslav Kudrna iz Prage, kljub padcu 400 m globoko je namreč dobil le pretres možganov nekaj odrgnin in rano na nogi.
Skupaj s tovarišem sta se na smučeh spuščala s Snežke (Krkonoši - meja med Poljsko in ČSSR). Nenadoma je Kudrni malo pod meteorološka postajo zdrsnilo in zletel je po žlebu, ki ga imenujejo Lomnica. Tovariš jo seveda takoj obvestil poljsko obmejno stražo, ta pa poljsko GRS. Ko so našli ponesrečenca, so bili nemalo presenečeni, da je še živel. Takoj so ga transportirali v bolnišnico in čez nekaj dni jo je lahko že zapustil.

Ponovitev v Eigerju
Šestčlanska odprava pod vodstvom Jiro Enda je v Eigerju ponovno afirmirala japonski alpinizem. Ponovili so »Harlinovo direttissimo«, in sicer prav tako v ekspedicijskem stilu kot je bil opravljen prvi vzpon. V steno so vstopili 6. februarja, izplezali pa so 18. marca.

Naskakujejo ženski višinski rekord
Devetčlanska odprava japonskih plezalk pod vodstvom Mizijakijeve je 21. t. m. pričela vzpon na Anapurno (8075 m) Na pot so se odpravile brez kisika, njihova želja pa je vsekakor izboljšati ženski višinski rekord

Ponesrečil se je Toni Gobbi
V dolini Fassa pod Langkoflom se je pripetila huda nesreča, v kateri se je smrtno ponesrečil znani gorski vodnik in alpinist Toni Gobbi. S pobočja Langkofla se je utrgal manjši plaz, ki je zasul večjo skupino smučarjev. Pri nesreči je bil težje poškodovan tudi Mirko Minuzzo.

Neuspeh na Cerro Torre
Carlo Mauri se je že vrnil iz Patagonije, kjer je skupaj s tovariši želel preplezati Cerro Torre (3150 m), ki ga štejejo za eno najtežjih gora na svetu. Vzpon so morali zaključit 200 m, pod vrhom, potem ko jim je zmanjkalo hrane in moči. Deset dni so morali namreč prebiti v skromnih šotorčkih, izpostavljeni pa so bili vetru, ki je pihal s hitrostjo 150 km/h.

Prvenstveni vzpon na Piz Badile
Brata Rusconi iz Coma sta v SV steno Piz Badile začrtala »direttissimo« - zimski in absolutni prvenstveni vzpon. V 900 m visoki gladki in ledeni steni sta petkrat bivakirala pri temperaturi tudi do -40 stopinj C. Največ preglavic jima je delal gladek leden previs sredi stene, za katerega sta potrebovala dva dni.
Po uspešnem vzponu sta dva dni počivala v novozgrajenem bivaku, ki ga je odsek CAI iz Lecca lani postavi na vrhu (3208 m).

Angleži odšli na Anapurno
15. t. m. so iz Pokhare v Nepalu odpotovali člani letošnje angleške alpinistične odprave, katere cilj je preplezati južno steno Anapurne. Vodja odprav, je Christian Bonington, financira pa jo fundacija »Mont Everest«.

  27.03.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti