Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.03.1970

Delo, Šport: ... Še dva poskusa prečenja

Prejšnji teden sta poskusila opraviti veliko - zimsko grebensko prečenje tudi Boris Krivic in Ali Simonič. Iz Vrat sta odšla na Kukovo špico in prvi dan prečila Škrnatarico in Dovški križ. Bivakirala sta na Grlu. Naslednjega dne sta brez opreme opravila le še vzpon na Oltar in se vrnila v dolino. Vzrok prekinitve prečenja je bil v izredno slabih razmerah.
Že teden dni (20. feb.) pred njima pa so se odločili za prečenje grebenov okoli doline Bavščice Gregor Rupnik, Franci Šter in Stane Bergant. Tudi njim so nemogoče razmere preprečile popolno rešitev problema, kljub temu pa so opravili lepo delo. Prvega dne so bivakirali malo pod Svinjakom. V soboto so prečili prek Ostrega roba in Lepoče do Bandere, kjer so drugič bivakirali. Tretji dan so gazili prek Vrha Leh, Škrbine v Brdih do pod Bavškega Grintavca (tretji bivak). Zadnji dan so dosegli le še Sravnik in z največjo težavo sestopili prek stene v Zapotok kjer so prespali v stari planšarski koči. Domov so se vrnili čez Vršič, od koder so se povzpeli še na Mojstrovko.

Uspeh Mojstrančanov v Italiji
Pred dnevi so se iz Italije vrnili Zvone Kofler, Janko Ažman in Janez Brojan ml., potem ko so uspešno končali alpinistično smučarsko tekmovanje. Prva etapa je bila na višini 900 m (Esino Lario), trajala je štiri ure in pol, na koncu pa je imela vožnjo ponesrečenca na povezanih smučeh. Sledil je neobvezen bivak na prostem, ki pa se je točkoval. Druga etapa je bila najtežja in je trajala šest ur (prečenje v navezi vrhov Tre Signori). Po tretji etapi (3 ure in 15 min.) pa je bil še veleslalom.
Izmed prijavljenih 21 ekip jih je na cilj prišlo le 13. Prvi dve mesti sta pobrali nemški vojaški ekipi, tretje in četrto Bolgari, peti so bili naši zastopniki in šele šesti Italijani (v ekipi je bil tudi Cassinov sin), Francozi so se uvrstili na 10. mesto.

Zimsko prečenje Kurji vrh - Mala Ponca
V četrtek (26. febr.) navsezgodaj so se Stane Belak, Danilo Cedilnik in Vlado Šlamberger pričeli od hotela Erika (Kranjska gora) vzpenjati po grapi proti Riglici. Njihov namen, čeprav so vedeli da imajo zaradi službe le štiri dni časa, je bil grebensko prečenje Kurji vrh - Kukova špica. Torej prečenje grebenov, ki so tako lepo zaokroženi vidijo iz Martuljka.
V snegu do kolen so gazili greben in prvič bivakirali na Riglici. Po mrzli noči so v petek prečili še Ruso peč in nato že v slabem vremenu še Frdamane police. Ker je močno snežilo so se za bivak spustili do prvih macesnov. V soboto so se povzpeli na Špik, kjer se je Šlamberger odločili za sestop. Belak in Cedilnik sta nadaljevala čez Lipnico v Špikov greben. Snega je bilo mestoma že do pasu, znova se je poslabšalo še vreme in malo pod vrhom Male Ponce se tudi onadva odločita za sestop.
Kljub temu, da niso uresničili svoje želje, so doslej v prečenju »martuljškega grebena« prišli najdlje in sodeč po vremenu ter načrtih drugih, jim bo prvenstvo ostalo vsaj do prihodnjega leta.

Akademska alpinistična šola
V torek 10. t m se bo v Ljubljani zopet pričela že tradicionalna alpinistična šola akademskega AO. Uvodno predavanje bo ob 19.30 v društvenih prostorih na Trgu revolucije l/I soba 56. V programu so predavanja vsak torek, vaje na Turncu pod Grmado in skupni izleti ob koncu tedna. V času počitnic pa bo za vse tudi večdnevni tabor.

Zimska prvenstva med Šitami in Travnikom
V nedeljo so Mitja Košir, Janez Kunstelj in Lojze Novak opravili prvi zimski vzpon po smeri Šara – Mirnik - Meglič (avgust 1950), ki je bila kot kaže, celo poleti le enkrat v celoti ponovljena. Smer poteka v smeri zajede med ostenjem Travnika in Šit.
Po izjavi plezalcev so bile razmere odlične in to jih je tudi rešilo bivaka, na katerega so računali. V dolino Planice so se vrnili prek Malega Kota.

  06.03.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti