Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tibet - dežela velikega lame

Slovenec (1933): Stari Dalaj Lama umrl
Iz Londona prihaja sporočilo, da je v nedeljo, 17. t. m. v Lhasi, glavnem mestu Tibeta umrl Dalaj Lama, veliki Lama, star 60 let.

Dalaj Lama je vrhovni verski poglavar Tibeta, obenem pa tudi neomejen svetni vladar. Lamaisti so po veri budisti, a prebivajo v deželah okrog Himalaja in v nekaterih deželah Kitajske. Veliki Lama je, kakor povedano, njihov verski poglavar, katerega smatrajo za utelešenega Budo.
Po smrti vsakega Dalaj Lama lamaisti izbero tri mlade dečke, kateri so določeni, da eden izmed njih postane veliki lama. Katerega zadene žreb — je veliki lama. Ta potem imenuje svojo vlado. Imajo tudi svoj parlament, ki pa ima samo pravico dajati nasvete. Pravkar umrlega velikega lamo so imenovali 18. utelešenega Budo.

Dežela Tibet je bila do zadnjih lam čisto neznana. Meri 1,150.000 kvadratnih kilometrov ter je torej večja ko Francija in Nemčija skupaj. Prebivalstva pa ima le 1.500 000, med njimi je kar 800 tisoč lamaističnih menihov. Glavno mesto Lhasa šteje 20.000 prebivalcev. Zanimivi so tibetanski samostani, ki so nekateri tako veliki ko mala mesta. Diplomatskih zastopnikov v Lhasi ni, le angleško trgovsko zastopstvo sme bili tam. Na vsem ogromnem ozemlju je le 12 poštnih uradov ter ena brzojavna in telefonska zveza. Železnic ni. Tibet trguje s Kitajsko in Indijo, kamor prodaja volno, kožuhovino, moškat, boraks, mule in ovce. Evropa je prišla s Tibetom v prve stike Šele v 18. stoletju. Tedaj je glasovita angleška Vzhodna industrijska družba sklenila z velikim lamo prijateljstvo, ki pa je šlo kmalu rakom žvižgat. Zato je tedanji veliki lama prepovedal prihod v Tibet vsem tujcem. In tako je dežela dolgo bila zaprta vsem inozemcem.
Dalaj Lama, ki je sedaj umrl, je le dvakrat zapustil Lhaso. L. 1904 je to mesto zasedla angleška ekspedicija. Tedaj se je veliki lama umaknil Angležem, l. 1910 pa Kitajcem, pred katerimi je pobegnil v Indijo. Tedaj so Kitajci velikega lamo odstavili, da bi Tibet reformirali v kitajskem smislu. V vzhodnem Tibetu so začeli naseljevati kitajske poljedelce.

Toda l. 1912 je nastala na Kitajskem revolucija, kar je imelo velik vpliv tudi na Tibet. Kitajska je izgubila Tibet, kjer se je začela uveljavljali zopet Anglija. Sčasom so angleški častniki začeli organizirati tibetansko armado Že l. 1918 je veliki lama oklical neodvisnost Tibeta od Kitajske. Poslej je vladal v Tibetu angleški vpliv. Toda v zadnjih letih je zopet Rusija začela delati na to, da pridobi Tibet zase. Kakor v Afganistanu, tako se tudi v Tibetu bije hud boj med Anglijo in Rusijo. Če je res, kar poročajo, da je bil stari Dalaj Lama zastrupljen, je gotovo padel kot žrtev tega boja.

Slovenec, 22. december 1933

 

 22.12.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti