Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cerro Torre - Ragni

PK Škofja Loka: Okrepljeni s Francescom Salvaterro, italijanskim plezalcem iz okolice Trentina, smo 6. decembra poizkusili vzpon na Cerro Torre po smeri Ragni.

Dva dolga dneva smo dostopali čez dolino Rio Electrico, sedlo Marconi in ledenik Hielo continental, na koncu pa še malo do pod sedla Esperanca. Tu imamo srečo in pri kopanju snežne luknje naletimo na prostorno ledeniško zev, ki se z malo truda spremeni v naš dom.

Po prekratkem spancu ob dveh odrinemo v smer. Na vrhu Elma nas pričaka izredno močan veter, skoraj obrnemo. Pa le zarinemo naprej, češ, saj bo v kotu kjer se skrivajo mešani raztežaji in zloglasni headwall zavetrje. Res je bolje, plezanje poteka brez problemov, tudi headwall se izkaže za lažjega kot smo pričakovali. Čez prvo snežno gobo vodi širok leden žleb, druga postreže že z malo ivja, pod tretjo pa nas spet pozdravi močan veter in eno samo ivje, ki ne obeta lahkega prehoda. Po nekajurnem boju odnehamo sredi zadnjega raztežaja smeri. Odločitev kljub ogromno vloženega dela ni težka. Za dokončanje raztežaja bi potrebovali vsaj še par ur, bližajoča se noč in slabšanje vremena z vedno močnejšim vetrom pa sta nas vlekla nazaj v našo luknjo pod Esperanco.

Prvi spusti po vrvi potekajo dokaj brez problemov, v mešanih raztežajih pod headwallom se nam parkrat zatakne štrik, potem pa spet brez problemov do naše luknje, ki jo dosežemo ob polnoči in popadamo kot ubiti.
Ko ob devetih zjutraj pokukamo iz luknje je vreme obupno, veter je vidljivosti pa prav nič. Sestopimo do italjanske luknje v Circo de los Altares, ki je ostala od poizkusa vzpona na Torre Egger, malo počijemo in gremo dalje.
Prve ure na Hielo Continental hodimo direktno v izredno močan veter, potem se vreme izboljša, vsaj kar se vetra tiče, začne se pa dež, ki nas spremlja skoraj do kampa Piedra del Fraile ki ga dosežemo ob pol dveh ponoči. Prav veseli smo sobe in dek, saj imamo vso ostalo opremo popolnoma premočeno. Zjutraj po dveh urah hoje končno dosežemo cesto in taksi ki nas odpelje nazaj v Chalten, kjer jemo, malo pospimo in popijemo ogromno piva.

Cerro Torre letos še ni dočakal vzpona, smer Ragni pa še vedno čaka na nekoga ki bo dokončal tunel skozi ivje na vrh.

Lep pozdrav iz Patagonije!
Anže Jerše
Matjaž Cotar
Uroš Stanonik
Miha Hauptman

 10.12.2013


Patagonija - 20.11.13

Supercanaleta na Fitz Roy


Ermanno Salvaterra,Tomas Franchini, Paolo Grisa in Francesco Salvaterra so novembra poskušali splezati novo smer v zahodni steni Torre Eggerja ... Planet mountain

Kategorije:
Novosti SLO Andi Vse objave
Značke:
Andi novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46152

Novosti