Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prokletije 2007 - poročilo

Stanko Mihev: Julija smo delovali v dolini Valbona v Albaniji - Z avtobusom se nas je enajst odpravilo preko Sarajeva in Podgorice do albanske meje ...

Alpinistična odprava

Prokletije 2007

Albanija – dolina Valbona: 07.–29.07.07


Z avtobusom se nas je enajst odpravilo preko Sarajeva in Podgorice do albanske meje. Sledilo je še malo formalnosti in nekaj deset kilometrov pa smo že bili v mestu Skadar.

Počasi nas vsrkava albanski ritem življenja. Po delovnem dnevu (nakup hrane, ureditev prevoza v gore, pisanje kartic …) se z dvema kombijema odpravimo do trajekta na jezu Komani. Dve uri plovbe s trajektom in prispemo do zaselka Fierze. Še 50 kilometrov vožnje mimo mesta Bajram Curri in po makadamski cesti do zaselka Rrogam, blizu konca doline Valbona. Tam si postavimo tabor na travniku pred domačijo gospodarja Marka.
Ker smo imeli tabor na dnu doline Valbona so bili dostopi do gora dolgi in tudi dostope je potrebno poiskati. Ponekod so že zaraščene poti, saj jih domačini vedno manj uporabljajo.

Opravljene ture v dolini Valbona


1. Območje Maja Jezerce
Na vrh Maja Jezerce (2694 m) po poti mimo Buni Jezerce smo se 12.-13. julija povzpeli Marta Krejan, Vinko Močilnik, Simona Ledinek, Marinka Dretnik, Peter Naglič, Urša Prevalnik, Bojan Krznar, Marjan Turšič, Davo in Stanko Mihev.

2. Območje Zabores e Krasnices
Na Maja Brijaset/Brijac (Maja e Lugu Plisit, 2567 m) sta Diretisimo za Saro (V/IV, III, 310 m, 4 h) 16. julija prva preplezala Marta Krejan in Vinko Močilnik.

3. Območje Zabores e Krasnices
Na Maja Brijaset/Brijac (Maja e Lugu Plisit, 2567 m), točneje na prvi vrh te gore (z višinomerjem izmerjeno 2430 m) so smer Orli letijo sami (VI-/III-IV, 600 m, 10 h) 16. julija potegnili Marinka Dretnik in Marjan Turšič ter Simona Ledinek in Stanko Mihev.

4. Območje Zabores e Krasnices
Na Maja e Zhabores (merjeno z višinomerom 2220 m) so smer Snemi zvezde z neba (IV+/III-IV, 370 m, 6 h) 20. julija speljali Marinka Dretnik in Marjan Turšič ter Simona Ledinek in Stanko Mihev.

5. Območje Maja Jezerce
Na Maja Rrogamit/Ragomit (Maja e Ragamit, 2472 m) so se po vzhodnem grebenu 20. julija povzpeli Peter Naglič, Vinko Močilnik in Bojan Krznar.

Čeprav smo bili na odpravi člani z različnimi visokogorskimi izkušnjami in interesi, smo kljub temu opravili veliko zastavljenega dela. Pa tudi temperature so bile skozi vso odpravo nadpovprečne, tako, da so izmozgale naveze na dostopih in izpostavljenih grebenih.

P.s.: Do sedaj še nisem zasledil, da bi plezali v dolini Valbona. Se pa vidi, da so vrhovi grajeni iz različnih kamenin, še posebno dobra skala je v gorskem področju Bjelic; vrh Maja Zat (2400 m), kraljuje nad dolino in kaže obličje visoke težke stene.

Udeleženci odprave: Marinka Dretnik, Marta Krejan, Bojan Krznar, Simona Ledinek, Angela Mihev-Bica, Davo Mihev, Stanko Mihev-Miha, Vinko Močilnik, Peter Naglič, Urša Prevalnik, Marjan Turšič-Manjana.

Pripravil vodja odprave Stanko Mihev

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti v2

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46153

Novosti