Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.03.1978

Delo, Šport: ... S smučmi po Slovenski smeri

Po dveh mesecih čakanja na primerne razmere so v petek, 10. t. m., vsak za sebe in proučujoč razmere, Janko Arh, Janko Humar in Marko Šurc (vsi AO Bohinj) preplezali Slovensko smer v Steni. (Zanimivo je, da je dan za njimi isto smer sam preplezal še Marko Bricelj, član AAO, v nekaj manj kot 3 urah.) Kako natančno so proučevali razmere povedo njih ugotovitve: spodaj srenast sneg, mestoma trd, naklonina do 45 stopinj (merjeno s strminomerom!), Bele plate le poprhane s snegom in na vrhu kopne (40 m). Osrednja in Slovenska grapa ter Prevčev izstop pa zasuti s suhim, napihanim snegom. Med Osrednjo in Slovensko grapo petmetrski skok. Največja naklonina smeri (52 st.) v Prevčevem izstopu itd. Izstopili so po štirih urah in odšli na Kredarico.
V soboto pa sta šla Arh in Humar kljub močnemu vetru na Triglav in prišla nazaj šele okoli poldneva. Zato sta Arh in Šurc lahko pričela s spustom na smučeh po Slovenski smeri šele okoli 13. ure. Temperatura pa se je do tedaj že precej dvignila in nevarnost plazov je postajala vedno večja, zato sta bila (razen v Slovenski grapi, kjer sta smučala normalno, v paralelni tehniki) ves čas spusta navezana in prek Belih plat ter skoka med grapama sta se morala spustiti tudi ob vrvi. Toda - kljub vsemu je imel Arh ves čas smuči na nogah in dereze si je moral mestoma navezati le Šurc (kot varujoči). Iz stene sta prišla okoli 18. ure. V Vrata ter naprej v Mojstrano sta nadaljevala pot že v soju čelnih svetilk.

Centralna v Rzeniku
V soboto in nedeljo (15 ur) sta Zoran Bešlin in Janez Marinčič (oba Matica) kot prva pozimi ponovila smer Čebular-Čebulj-Štupar v Rzeniku (500 m, 18 raztežajev, V+/V). Prvi dan sta preplezala večino smeri in si bivak uredila v dnu zajede (edino primerno mesto, razen na »Promenadi«), tako da sta imela naslednji dan le še štiri dolžine in sta bila opoldan že na vrhu. Razmere sta imela dobre, z derezami sta plezala le prve štiri dolžine, toda zgoraj so bile poči zaledenele.
Sicer pa je bilo konec preteklega tedna pod Rzenikom nenavadno živahno. V steni sta bila tudi Kamničana Vincenc Berčič ter Janko Plevel, toda po dveh dolžinah sta sestopila ter se opoldne spoprijela z grapo med Konjem ter Rzenikom, kar je, kot kaže, tudi prva zimska ponovitev. Ogledovali so tudi smer Benkovič -Kemperle.

Nova smer v Begunjščici
V soboto, 4. t. m., je Iztok Tomazin sam preplezal novo (Ostržkovo) smer v S steni Begunjščice: III/II, 40-55 st., 450 m, 2 uri. Istega dne sta Marjan Gros in Janez Lončar preplezala Desno grapo v Begunjščici, potem pa sta s Frantarjem, Rozmanom in Luko Božičem ponovila še Zeleniško smer v isti steni. Zadnjo soboto pa sta Tomazin in Borut Bergant opravila 1. zimsko ponovitev Rdečega kamnoloma (V+, A 1/IV-V, 14 ur). Istega dne sta opravila 1. zimsko ponovitev tudi Željko Perko in Branko Zupančič, in sicer Mošeniškega žleba (250 m, II-III, 4 ure) v SZ steni Velikega vrha. Imela sta premalo snega, zato so bili skoki ledeni. Ponoči od četrtka na petek sta Bergant in Vili Vogelnik opravila okoli 10 km dolgo grebensko prečenje Košute od Košutnikovega turna do Velikega vrha. Isto sta ponoči od sobote na nedeljo ponovila se Lončar in Tomaž Koželj. Več navez pa je plezalo v steni Storžiča, kjer so bile razmere odlične.

V Julijskih Alpah
Rudi Kotnik in Rok Kovač (oba AAO) sta v soboto nameravala ponoviti smer Duhovnik - Hočevar v J ostenju Temena (Rjavina). Vstopila sta pod rumenim odlomom, potem pa prečila poševno na raz in izstopila (v nedeljo) po Z steni. Varianto sta ocenila s IV+ in 45-55 stopinj (južna stena je bila praktično kopna, le tu in tam je po njej tekla voda).
V Belih vodah (Italija) sta Tine Mihelič in Janez Rupar (oba AAO) preplezala novo smer (desno od Direktne) v Visoki polici. Smer sta ocenila s IV+, vodi v veliki meri po kaminih in je lepa, stena pa je bila skoraj že povsem kopna.
Počivali pa tudi niso na Bovškem. V soboto so Bernard Cuder, Iztok Mlekuž in Metka Kravanja med turnim smukom opravili še vzpon po Grapi v Hudem Vršiču. Boris Mlekuž je v soboto sam opravil prvenstveni vzpon po grapi v Vršiču (nad planino Mangart). Skupaj z vršnim grebenom jo je 350 m (45-50 st.) Za vzpon je potreboval dve uri, smer pa imenoval Helenina grapa. V nedeljo sta Milan Nikolič in Zoran Kačič ponovila Steber v Stadorju (Kanin), Boris Mlekuž in Štefan Marenče (AO Šmarna gora, vsi drugi Soški AO) pa sta preplezala še prvenstveno smer po grapi v Maselniku (Krn). Čeprav je naklonina do 40 st., višina pa 300 m, sta za vzpon v odličnih razmerah potrebovala le eno uro.

Smer Kamenjeva
Stanetu Belaku (Matica) in Marku Štremflju (Kranj) se je konec preteklega tedna posrečila 1. zimska ponovitev smeri Saše Kamenjeva v Dolgem hrbtu, čeprav so bile razmere vse prej kot ugodne. Hud veter je nosil pršič, večkrat sta naletela na prozoren led, za najtežjo dolžino (VI) sta rabila 8 ur, medtem ko za vso smer 16 ur, že med dostopom se jima je hudo prediralo, na vrhu, kjer je poleti prijetna plezarija III stopnje, sta imela pravo ledno turo. Bivakirala sta tri dolžine nad vstopom, izstopila pa ob 18.
Povedala sta, da je bilo tod okoli dokaj živahno. S petka na soboto ponoči je bilo videti svetlobo v Babah (?).

Obvestila
Akademski AO vabi drevi ob 20. uri na predavanje Rudija Rajarja o turnem smučanju. Predavanje (v okviru AŠ) bo v društvenih prostorih: Trg osvoboditve 1/56.
AO Rašica pa vabi drevi na predavanje Dane Čarnič o planinskem izrazoslovju. Tudi to predavanje bo v društvenih prostorih.

Kramarjev smuk
V nedeljo, 26. t. m., bo tradicionalni Kramarjev smuk na plazu pod Storžičem. Tekmovanja se lahko udeleže vsi registrirani člani AO (AS) ter
člani PD s plačano članarino za letos. Tekmovanje bo v treh kategorijah (pionirji, planinci, alpinisti), posebej za ženske in moške in posebej še ekipno. Poimenske prijave sprejema načelnik AO Tržič Željko Perko: Bistrica 189 - 64290 TRŽIČ, do 23. t. m., sprejemali pa jih bodo tudi še v soboto do 20. ure v domu pod Storžičem.

Snežnik 78
Ena najpomembnejših, pa tudi najuspešnejših vsakoletnih akcij PD Ilirska Bistrica je prav gotovo zimski vzpon na Snežnik, ki bo v nedeljo (19. marca). Tudi letos bo pokrovitelj Odbor Istrskega odreda, ki je že lani podelil PD listino o prevzemu stalnega pokroviteljstva. Slovesnost na Snežniku bo ob 11. uri za tiste, ki na bodo imeli lastnega prevoza, bo avtobusni (odhod ob 7. uri s Titovega trga in izpred Kmetijske zadruge, pa tudi povratek bo naravnan na odhod ljubljanskega ter reškega vlaka), na vrhu bo tudi letos snežniška pošta in spominski žig. Dosedanjih treh vzponov se je udeležilo že prek tisoč planincev ter ljubiteljev zimske narave. Lani je prvih 65 udeležencev celo prejelo že bronasto značko, letos pa imajo zanjo prek 70 kandidatov. In ker število udeležencev narašča iz leta v leto, organizatorji opozarjajo: udeleženci ne smejo biti mlajši od 14 let, biti morajo zdravi in primerno opremljeni, ravnati se bodo morali po navodilih. Tura ni lahka, zato pa je prijetna.

Uspeh makedonskih alpinistov
Četverica makedonskih alpinistov je nedavno opravila prečenje od Ljubotena do Titovega vrha na Šar planini. Dolžina prečenja je 120 km, trajalo pa je šest dni. Vodja skupine je bil inž. Jovo Popovski.

  16.03.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti