Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.02.1978

Delo, Šport: ... Kategorizacija tudi za alpiniste

Predsedstvo SPKJ je pretekli petek sprejelo, da predlog Planinske zveze Jugoslavije o kategorizaciji alpinistov, vneso kot dodatek k enotni kategorizaciji športnikov. Prej pa bo potrebno še proučiti in uskladiti vse elemente ter izdelati potrebne analize. S tem je dana možnost za enakovrednejšo primerjavo dosežkov naših alpinistov z dosežki drugih športnikov in upajmo tudi za primerno delitev sredstev za kvalitetne dosežke. Potrebna pa bo še vključitev alpinizma v družbeni dogovor za financiranje telesne kulture, pa potrditev kriterijev za republiški razred in najbrž še marsikaj.

Kljub slabemu vremenu nekaj vzponov
Franček Knez in Aco Pepelnik sta v nedeljo nenavezana preplezala Poševno grapo (IV/II-III) v Mrzli gori in tako opravila prvo zimsko ponovitev. Sneg sta imela dober, le snežilo je in pihal je močan veter. Sestopila sta po »X grapi«. Toda Knezu to še ni bilo dovolj, zakaj takoj za tem je sam preplezal še Centralno grapo (III) v Mrzli gori, kar je 5.-6. zimska ponovitev (poleti jo plezajo le redko). Isto smer sta preplezala tudi Jože Zupan in Meta Meh. Zatem pa so vsi spet sestopili po X. (Vsi omenjeni so člani AO Celje). Solo vzpon je v nedeljo opravil tudi Mišo Čulk (ŠAO) in sicer po vzhodni smeri v Križu. Po isti je potem tudi sestopil, Tomaž Koželj in Iztok Tomazin (oba Tržič) sta v nedeljo opravila 2. zimski vzpon po Lenuhovi grapi v severni steni Begunjščice. Vdiralo se jima je do kolen in še čez. Stane Klemenc (Domžale) in Bojan Pollak (Kamnik) pa sta v nedeljo plezala Domžalsko smer 4.-5. zimska ponovitev v Brani ter sestopila po Bosovi grapi. Razmere sta imela dokaj pestre, pihal pa je močan veter in tudi pršnih plazov ni manjkalo.

Športno plezanje
Federacija alpinizma SSSR je poslala vabilo na mednarodno tekmovanje v športnem plezanju (skalolazenju), ki bo med 4. in 11. oktobrom letos na Krimu. Ker se zavedajo, da ta športna zvrst ni povsod razvita, so že v vabilu nakazali možnost, da se v primeru, da nimamo primerne ekipe, lahko tekmovanja udeležimo le z opazovalci. Žele namreč predvsem izmenjavo izkušenj.

Za pripravi treninga
Skupina študentov VŠTK, ki usmerjajo planinstvo, že nekaj časa pripravlja gradivo za širše posvetovanje o treningu alpinistov, katerega zaključki naj bi jim služili pri nadaljnjem študiju in razvoju prepotrebnih strokovnih priprav. Da bi dobili jasnejšo predstavo o tem, kako posamezniki trenirajo in kaj jim pri tem nudijo AO, je KA PZS pred dnevi vsem odsekom v Jugoslaviji razposlala posebno anketo, katere rezultate bo obdelal Andrej Štremfelj iz Kranja.

Hrvati na Mount McKinley
Če bo šlo vse tako kot načrtujejo, bo 22. junija letos iz Zagreba odpotovala skupina 3-4 članov AO Velebit, ki so si za cilj izbrali najvišji vrh Severne Amerike - Mount McKinley (6194 m). Z letalom bodo poleteli do Los Angelesa, dalje pa bodo potovali s kombijem. V skupini so Jerko Kirigin, vodja obeh dosedanjih hrvatskih alpinističnih odprav, Daniel Burič, Radovan Draganič in verjetno tudi Hrvoje Kraljevič.

Planinski vestnik o Karakorumu
Februarska številka Planinskega vestnika je posvečene lanski odpravi v Karakorum, ki jo je ob 70-letnici organiziralo PD Tržič. Iz člankov je moč razbrati vse, kar bralca zanima o odpravi, o gorstvu samem in o Gašerbrumu I, ki je z višino 8068 m drugi osem tisočak, na katerega je stopila noga našega alpinista. Pohvalno pa je tudi to, da smo tako izčrpno poročilo dobili sorazmerno v kratkem času, česar pri večini dosedanjih, tudi večjih odprav nismo bili vajeni.

Zimski začetniški tečaj
Komisija za alpinizem PZS bo letos priredila zimski začetniški tečaj na Komni od 26. marca do 2. aprila. Prijave sprejemajo do 10. marca, vsak udeleženec bo moral prispevati po 650 din, njegovo PD, oziroma AO prav toliko, preostanek pa bo krila KA.

Alpinistična vzgoja
AO Črnuče bo pričel z letošnjo alpinistično šolo drevi ob 19.30 v društvenih prostorih pod kinom v Črnučah. Uvodno predavanje bo imel Filip Štucin, predavanja pa si bodo potem sledila vsak teden. Ko bo lepše vreme, pa bodo takoj pričeli tudi z vajami na Turncu pod šmarnogorsko Grmado.
AO Kranj bo pričel z redno alpinistično šolo Jutri ob 19. uri v društvenih prostorih v Bežkovi vili na Koroški c. 27. šolo bo vodil Peter Markič, prvo predavanje pa bo imel Franček Langerholc iz Škofje Loke. 4. in 5. marca pa bo odsek na Krvavcu organiziral vajo GRS, na katero so vabljeni vsi člani AO.

Delavni bovški reševalci
V petek so se v Zlatorogu v Trenti sestali člani postaje GRS iz Bovca in pregledali delo v preteklem letu. Imeli so šest reševalnih akcij in razen tega posredovali še pri 85 poškodbah smučarjev na Kaninu, kjer opravljajo dežurno službo. Z uspešno vzgojo so toliko napredovali, da so lani lahko samostojno opravili tudi prvo stensko reševanje (v steni Kanjavca). Priznanja pa so bili deležni tudi s strani osebja bolnišnice v Šempetru pri Novi Gorici za odlično nudenje prve pomoči in imobilizacije vseh ponesrečencev. Za nadaljnjo vzgojo in delo postaje bo poslej skrbel 7-članski odbor, načelnik pa je še naprej Silvo Čufer.

64 vzponov AS v Novem mestu
Člani (7) alpinistične sekcije PD Novo mesto so lani opravili 64 vzponov v domačih gorah. Avgusta so imeli tabor na planini Zapotok, kjer so med drugim opravili tudi prvenstveni vzpon v Sravniku. Pomembna je tudi ponovitev smeri Hudeček - Juvan v Jalovcu ter zimsko prečenje Brana - Turska gora. Imajo pa tudi že prva dva alpinista, ki sta opravila izpit pri AO Radovljica, računajo pa tudi, da bodo kmalu ustanovili svoj AO.

Izpiti bodo aprila
Komisija za alpinizem PZS se je odločila, da bodo izpiti za inštruktorje alpinizma v začetku aprila. Vsem kandidatom so že razposlali pregled izpitnih tem ter seznam poglavij in vprašanj, ki niso obvezna. Vsi bodo opravljali le izpit za AI, ki je prva »stopnica« za pridobitev naziva gorski vodnik (po opravljenem stažu).

Vstopnice za akademijo
Na Planinski zvezi Slovenije že prodajajo vstopnice (enotna cena 20 din) za akademijo, ki bo ob 85-letnici organiziranega planinstva na Slovenskem v ponedeljek ob 20. uri v dvorani kina Union. Na dan akademije pa bodo vstopnice v prodaji tudi pri blagajni kinematografa.

Koledarske beležke
Ob ponedeljkih bomo poslej v naši prilogi Delo - šport objavljali krajše zaznambe o pomembnejših dogodkih iz zgodovine Triglava in planinske organizacije.

  23.02.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti