Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.02.1978

Delo, Šport: ... Srečanje v Mengšu

V petek, 10. t. m., ob 18. uri je bil v Mengšu zbor slovenskih alpinistov. Zbralo se je več ko 130 zastopnikov 22 alpinističnih odsekov skoraj iz vse Slovenije, največ iz Kranja, Lj. matice, Tržiča, Kamnika in Šmarne gore. Potreba po takih zborih je najbrž vprašljiva - področni so mnogo bolj delovni, dinamični, organizirati jih je mogoče v hribovskem okolju itd. Na zboru so podelili priznanja lani najuspešnejšim, smučarski pokal AO Mojstrani, pokazali pa so tudi izbrane diapozitive in s filmom prikazali vzpon na Gašerbrum I.

Šest vzponov nad Zelenico
Tomaž Koželj in Iztok Tomazin (oba AO Tržič) sta 26. januarja opravila 1. zimsko ponovitev Frelihove smeri, 3. zimski vzpon po Desni grapi in 2. zimski vzpon po SZ grebenu - vse tri smeri so v Begunjščici. Potem pa sta si uredila bivak poleg planinskega doma, ki je zaprt. Naslednjega dne sta preplezala še JV greben Visoke Vrtače in J steno Zelenjaka, za konec pa sta se povzpela še na »Karavanški Matterhorn« - Palec.

Kategorizacija alpinistov
Čeprav je bila razprava na komisiji za kvaliteten šport in olimpijske priprave pretekli petek v Beogradu izčrpna in sta Pollak in Savenc večkrat razložila, zakaj si tudi alpinisti žele biti vključeni v enotno jugoslovansko kategorizacijo - zaradi enakovredne obravnave z drugimi športniki in za primernejšo valorizacijo, ne nazadnje pa tudi zaradi primernejšega financiranja - do enotnega sklepa ni prišlo. Tisti, ki so kategorizacijo pripravljali, so imeli preveč pred očmi, da sta upoštevana le dva elementa: merjenje rezultatov (sekunde, metri) in dosežen plasma. Komisija pa je na koncu vseeno sklenile, da bo predsedstvu ZTKJ, ki bo jutri prav tako v Beogradu, naj kategorizacijo alpinistov, ki jo je pripravila naša organizacija, uvrsti v dokument in alpiniste ob bok drugim športnikom tudi v družbeni dogovor o financiranju športa.

Turno smučanje
Čeprav bi moral biti v nedeljo že sedmi turni smuk, če bi se držali programa, ki ga je pripravila podkomisija za turno smučanje, žal ni bilo še niti enega. Slabo vreme, prezgodnji termini (prvi je bil napovedan že za 11. decembra lani), pa tudi prevelika centralizacija - to so verjetno glavni vzroki. Morda bi veljalo zaupati organizacijo posameznih smukov določenim AO, tako da bi postali njih tradicionalna prireditev. In če bi bilo veliko zanimanje, bi lahko iz posameznih krajev organizirali tudi skupinski prevoz. Pa še nekaj: vedno več alpinistov se udeležuje smučarskih tekov. Med posamezniki se kažejo celo prestižne ambicije, tako da najbrž ni več daleč dan, ko bomo dobili tudi planinska tekmovanja v smučarskih tekih.

Še podatki za ENSA
ENSA je prek Zavoda SRS za mednarodno znanstveno, tehnično in prosvetno-kulturno sodelovanje zahtevala, da vsi naši kandidati, ki jih je komisija za alpinizem prijavila, za turno smučarske tečaje v Chamonixu, takoj pošljejo še podatke o vrhunskih dosežkih v alpinizmu in smučanju. Število prijavljenih je bilo torej le preveliko in gre obžalovati, da ni že naša KA imela strožjih kriterijev, oziroma, da ni prijavila res le tiste, ki so se že izkazali na tem področju in tiste, ki kako drugače vzgojno že delujejo v planinski organizaciji in imajo vsaj naziv smučarskega vaditelja.

140 vrhov v desetih dneh
V dneh od 15. do 24. januarja letos je trojka iz Zakopanov: Pjotr Malinovski, Josef Olševski in Krisztof Žurek v rekordnem času in v hudem mrazu prečila celoten greben Tater, ki je dolg 75 km. Pri tem so se povzpeli na 140 vrhov in premagali 11.500 m višinske razlike. Odseki v dolžini okoli 20 km imajo oceno III-IV. Do sedaj so celotno prečenje Tater opravili pozimi le trikrat. Leta 1959 Poljaki v 18 dneh, leta 1970 Slovaki v 25 dneh in leta 1974 Čehi v 22 dneh. Pripomnimo naj še, da so imele prve tri naveze na grebenih vse depoje s hrano, Slovaki celo 12-člansko vznožno ekipo, le letošnja trojka je prečenje opravila v »alpskem slogu«. (Priprave na odpravo, katere cilj je še ne osvojeni Južni vrh Kangčendzenge, 8490 m). Kaj pa naše Julijske Alpe, kdo se jih bo lotil?

Pismo iz Sarajeva
Slobodan Žalica, ki v Bosni in Hercegovini skrbi za kroniko alpinistične aktivnosti nam je sporočil nekaj zanimivih novic. 28, januarja letos sta Naim Logič (Bukovik) in Muhamed Šišič (Jahorina) opravila prvo zimsko ponovitev popularnega Kosega kamina v skupini Sivadija (Prenj). V smeri je bilo veliko ledu. V dneh od 17. do 19. t. m. organizira komisija za alpinizem PZ BiH osmi spominski pohod na Lupoglav (2108 m) v Prenju. Pohod organizirajo vsako leto v spomin na I. Dilbera, Z. Jajatoviča in M. Stjepanoviča, ki so se smrtno ponesrečili pred osmimi leti med povratkom s prvega zimskega pristopa na ta vrh. In še ena novica: na zadnjih izpitih so dobili naziv alpinist Jusuf Hrnjič (Zenica), Naim Logič (Bukovik) in Mujo Mulaosmanovič (Željezničar), tako da je bilo doslej v njihovi republiki podeljeno že skoraj 70 teh nazivov. Vsem bodo prihodnje leto dali oštevilčene značke, in sicer med proslavo 50-letnice alpinizma v BiH.

AO sporočajo
Akademski AO, da bo drevi ob 20. uri v društvenih prostorih na Trgu osvoboditve 1, soba 56 predavanje AŠ o gibanju v gorah pozimi. Za tem predavanjem, ki ga bo imel Rudi Zaman, pa bo Andrej Škafar pokazal izbrane diapozitive z zadnjih društvenih akcij. Od petka do nedelje pa bo na Zadnjem Voglu, v postojanki PD »Avtomontaža«, društveno zimovanje oziroma smučanje.
AO Ljubljana matica pa vabi drevi ob 19.30 na občni zbor, ki bo v društvenih prostorih, Trdinova 8/1. Vabljeni vsi člani odseka, ker bo na programu tudi volitve novega načelnika ter upravnega odbora.
AO Rašica ima drevi ob 18. uri v okviru AŠ predavanje Marjana Brišarja o zimski plezalni tehniki, ki bo v prostorih krajevne skupnosti, Celovška 430 – Šentvid, Ljubljana.

Registracija GV
Podkomisija za gorske vodnike pri KA PZS sporoča, da bo registrirala aktivne člane do 1. aprila. Za registracijo morajo predložiti prikaz aktivnosti v lanskem letu in da so plačali planinsko članarino. Knjižice je potrebno poslati na PZS.

  16.02.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti