Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.02.1978

Delo, Šport: ... Poskus kategorizacije

Čeprav je znano, da Jugoslovanska kategorizacija alpinistov še ni bila sprejeta in bo o njej v kratkem v Beogradu spet tekla beseda, je podkomisija za kategorizacijo pri KA PZS vendarle že napravila okvirni seznam, seveda le na osnovi poslanih poročil. Po tem seznamu bi imeli v Sloveniji 21 alpinistov v republiškem razredu, osem v zveznem in tri v mednarodnem. Pripravljen je tudi že okvirni seznam za pohvale in nagrade. Za vrhunske uspehe naj bi jih dobilo 10, v skupini perspektivnih alpinistov in pripravnikov jih je 25, za zasluge pri razvoju alpinizma pa 6 in 7 naj bi jih dobilo (seveda če bo dovolj denarja!) nadomestilo - opreme, porabljene v prvenstvenih vzponih.

Poslej Soški AO
V soboto 28. januarja je bil v koči Zlatorog v Trenti ustanovni občni zbor novega - Soškega AO, s sedežem pri PD Bovec, ki se je razvil iz nekdanje Soške akademske alpinistične sekcije. Za načelnika so izvolili Bernarda Cudra. Zaradi boljše povezave članov, ki so kar iz treh PD (iz Bovca, Kobarida in Tolmina), se bodo enkrat tedensko sestajali tudi v Tolminu.

Občni zbor ŠAO
Šaleški AO je imel občni zbor v četrtek 19. januarja in na njem so v celoti pomladili vodstvo. Namesto Dušana Kukovca, ki je odsek vodil dolga leta, je vodstvo prevzel Ivo Auberšek. V preteklem obdobju so opravili 306 vzponov, od tega 36 v zimski sezoni. Organizirali so tabor v Paklenici, Chamonixu, pod Tremi Cinami in zimski tečaj na Grohatu ter seveda alpinistično šolo. Pet članov ŠAO sodeluje pri delu postaje GRS Celje, med njimi sta tudi dva inštruktorja GRS.

Iz poročil hrvatskih AO
Pri komisiji za alpinizem PZH je bilo lani registriranih 7 AO in 2 pododseka s 24 alpinisti in 143 pripravniki. Med letom pa se je osnoval še pododsek pri PD »Dubovac« v Karlovcu. Vsi člani so opravili 1476 vzponov, od toga 168 zimskih. Pripravili so zimski tabor na Troglavu, katerega organizacija je bila poverjena AO iz Splita, letni tabor na Vršiču v organizaciji PD Vihor, ledni tabor in tečaj pod Ortlerjem ter prvomajski zbor alpinistov v Paklenici (PDS Velebit). Konec leta so imeli na Medvednici plenum alpinistov, na katerem so sprejeli smernice za bodoče delo.

Erjavčeva koča zaprta
Izvedeli smo, da je Erjavčeva koča na Vršiču že nekaj dni zaprta, ker ni vode, ne električnega toka, prekinjene pa so bile tudi telefonske zveze. Ko se bo oskrbnik vrnil v kočo, nas bodo o tem obvestili.

Veleslalom na Kofcah
V nedeljo 15. januarja je AO Tržič organiziral na Kofcah tradicionalni veleslalom za memorial Pavla Janca. Pomerili so se v dveh tekih na 600 m dolgi progi s 150 m višinske razlike. Pri ženskah je zmagala Anka Šober, pred Ano Jerman in Majdo Maček, pri moških pa Jože Rozman pred Francem Megličem in Marjanom Grosom.

11 prvenstvenih S. Giliča
Le redki so, ki tako temeljito obdelujejo določeno gorsko skupino kot Stanislav Gilič. In če je ta še na tujem, je pomen tega za naš alpinizem še toliko večji. Prvenstvenih vzponov v skupini Spalti - Monfalconi se je lotil že leta 1969 in 7 od njih je že objavljenih v Rivista Mensile ter Alpi Venete (5 tudi v Planinarskem listu, ki ga izdaja PD Kamenjak na Reki), drugi pa bodo v kratkem. Seveda pa ni plezal le prvenstvene vzpone. V te gore je večkrat vodil na različne vrhove tudi tovariše z Reke, udeležence planinske šole, nekajkrat pa je plezal tudi z Italijanskimi alpinisti.

Oris zgodovine planinstva
Planinska založbe PZS je iz Knjigoveznice v Radovljici dobila prve izvode vzgojne edicije: Tone Strojin »Oris zgodovine planinstva« (druga, dopolnjena izdaja). Avtor je na 133 straneh zbral številne zanimive podatke (za alpiniste bo posebno zanimiva tabela prvih pristopov na najvišje gore, kronika osvajanj osemtisočakov, pa tudi poglavje o razvoju alpinizma pri nas ... ), ki bodo zanimivi za vse, ne le za udeležence planinskih in alpinističnih šol. Brošuri še ni določena cena.

Iz zapisnika KA
Na zadnjem sestanku komisije za alpinizem PZS so se dogovorili, da bo zbor alpinistov v petek, 10. t. m. ob 17.30 v prostorih osnovne šole v Mengšu. Dnevni red bodo določili na naslednjem sestanku, ki bo 8. t m. Zimski začetniški alpinistični tečaj bo (bržkone) od 23. marca do 2. aprila na Komni. Vabljeni so tudi alpinisti iz ostalih republik, vodja tečaja pa še ni določen.
Do konca leta je prispelo kar 70 prijav za pridobitev naziva alpinistični inštruktor in gorski vodnik, toda 27 od teh je bilo nepopolnih. Izpitno gradivo je že pripravljeno, razmnožiti bo potrebno le še izvleček. Kdaj bodo izpiti in točen obseg snovi, pa bo morala določiti komisija, v katero so bili izbrani: Franc Bernik, Janez Duhovnik, Zvone Korenčan, France Malešič, Vanja Matijevec, Drago Metljak, Roman Robas, Vlado Šlamberger, Marko Štremfelj in Bojan Zupet. Tudi oni se bodo sestali 8. t. m.

Preliminaren razpis
Komisija za alpinizem bo v nekaj dneh (po sklepu IO PZS) razposlala AO preliminaren razpis za izbor naveze, ki naj bi letos poleti, na povabilo AAC, odpotovala v ameriške gore. Pogoj je znanje angleščine, prednost pa bodo imele naveze. Priložiti bo potrebno tudi seznam vzponov, opravljenih v zadnjih treh letih.

Alpinistični adresar
Koordinacijska komisija za alpinizem PZJ tudi za letošnje leto pripravlja adresar vseh jugoslovanskih AO ter AS, tel vključuje tudi naslove načelnikov. Za Slovenijo je že razmnožen, za druge republike pa je še v korekturi. Adresarje bodo dobili vsi AO, AS in KA.

  02.02.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti