Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.01.1978

Delo, Šport: ... Popravek pri II. selekciji

Pretekli teden nam je pri naštevanju članov druge selekcije alpinistov, ki kandidirajo za odpravo »Everest 79« zagodel tiskarski škrat, saj je samovoljno črtal kar tri: Vladimirja Mesariča (Željezničar Zagreb), Marjana Ostermana (Akademski AO) in Bojana Pollaka (Kamnik). Pripomnimo naj še, da bosta v odpravi sodelovala dva zdravnika, ki pa bosta določena šele po posvetu s zdravniško podkomisijo.

Poročilo o delu AO Tržič
Najprej nekaj novic: 24. decembra sta Matjaž Ivnik in Iztok Tomazin v 5 urah opravila 1. zimski vzpon po Kaminski smeri v S steni Begunjščice (V-IV). 2. t. m. je Tomazin sam v 3 urah (verjetno) opravil 1. celotni zimski vzpon po SZ grebenu Begunjščice (I-III, 400 m) in to v izredno slabih razmerah, saj se mu je ponekod udiralo tako rekoč do vratu. 7. t. m. sta Slavko Frantar in Jože Rozman v 6 urah (prav tako verjetno prva) ponovila Tržiško smer v S steni Storžiča. Do začetka smeri sta se povzpela po spodnjem delu Črnega grabna.
Sicer pa je AO Tržič, ki ga odslej vodi Željko Perko, v lanski sezoni spet dokazal, da sodi med vodilne pri nas. 26 alpinistov in 10 pripravnikov je opravilo 685 vzponov vseh težavnostnih stopenj, med katerimi je bilo kar 61 »šestic«. Pozimi so opravili 40 vzponov in 70 pristopov ter 20 turnih smukov, pomembni so njihovi vzponi v Dolomitih (direktna v Cima Scotone ...) in zahodnih Alpah (Avstrijska v Les Courtes ...). Izmed prvenstvenih naj omenimo le dve: Steber jutranje zarje v Dolgem hrbtu in Zajedo usmiljenja v Vežici. V počastitev 40-letnice AO so organizirali odpravo v Karakorum, sedanji načelnik pa se je udeležil radovljiške odprave v Perzijo (jugoslovanski ozebnik v Siah Sangu. Organizirali so smučarsko tekmovanje za memorial Pavla Janca, Kramarjev smuk, oskrbovali in popravili bivak v Storžiču itd.

Še enkrat Mt. Lenano
Ker se Matija Jež, Ljubljančan, ki se službeno mudi v Keniji, ni mogel pridružiti naši odpravi na Mt. Kenyo, je koncem preteklega leta skupaj z Janezom Levstikom iz Sevnice odšel v to pogorje. V treh dneh sta opravila vzpon na 4985 m visok vrh Mt. Lenano, če se bodo razmere na meji s Tanzanijo uredile, načrtujejo sedaj še vzpon na Kilimandžaro.

Ravenska Kočna v nemščini
Planinsko društvo Kranj, ki je lani izdalo prvi plezalni vodnik za ostenje Ravenske Kočne, pripravila sta ga Robert Gabršček in Matjaž Dolenc, je sedaj v sodelovanju s Planinsko založbo PZS izdalo isti vodnik še v nemškem jeziku. Naklada je 2600 izvodov, v prodaji pa bo predvidoma aprila meseca. Vodnik bo prav gotovo veliko pripomogel k poznavanju naših gora in slovenskega alpinizma na splošno, posebno pri severnih sosedih, ki v ta predel Kamniških Alp tudi največ zahajajo.

Alpinistične šole
Akademski AO: Vabi drevi ob 20. uri na predavanje Dušana Polajnarja iz Mojstrane o odpravi »Andi 77«. Predavanje bo v društvenih prostorih na Trgu osvoboditve 1, soba 56.
AO Rašica: Bo imel drevi občni zbor, ki bo tako kot predavanja AŠ v društvenih prostorih na Krajevni skupnosti - Celovška 420, Šentvid.

Zimski tabor pod Troglavom
AO »Mosor« iz Splita, ki je v lanski sezoni opravil okoli 400 vzponov v stenah Kozjaka, Mosora, Paklenice, Alp in Dolomitov in v katerega vrste so lani sprejeli 12 pripravnikov, je za novoletne praznike organiziral zimski tabor pod Troglavom, čeprav so na taboru sodelovali predvsem začetniki iz AŠ in so imeli sorazmerno slabe vremenske razmere, je lepo uspel. Gordan Anić in Stipe Božič sta po številnih poskusih uspela opraviti prvenstveni vzpon po centralnem stebru v S steni Troglava. Prva tretjina smeri je zahtevala težko prosto in tehnično plezanje v skoraj suhi steni, nadaljevanje pa v kombinaciji s strmimi ozebniki (do 70 st.). Smer sta ocenila s VI/IV, 400 m. Z vrha sta se spustila s smučmi skozi Sajkovačko žrelo (do 45 st.). Ostali so se povzpeli po južnem grebenu na Mali Troglav, opravili prečenje Troglava in preplezali še nekaj ozebnikov v Malem Troglavu.

Nizozemci na Anapurni
Čeprav se na Nizozemskem ukvarja z alpinizmom le nekaj posameznikov, vidno napredujejo in so v zadnjem času zabeležili tudi nekaj uspelih vzponov v visokih tujih gorah. Najbolj pomemben je bil lanski vzpon na Anapurno (8091 m) po varianti francoske smeri.
Dostop do baznega taborišča (4300 m), ki so ga dosegli 6. septembra, je trajal 11 dni. Tri dni kasneje je že stal tabor I (5100 m), 14. septembra so postavili tabor II (5800 m), 25. septembra pa tabor III. Sledili sta še dve taborišči. 13. oktobra sta Mathieu van Rijswick (29) in Šerpa Sonan (29) po drugem poskusu, prvič sta morala obrniti 200 m pod vrhom zaradi izčrpanosti, iz tabora V (7350 m) dosegla vrh. Iz »dvojke« so potegnili svojo varianto po okoli kilometer dolgem, zelo ostrem in strmem grebenu. Tu je leta 1973 plaz odnesel štiri Japonce in dve Šerpi, nekaj kasneje pa še dva Italijana. Toda vsi njihovi predhodniki so zaradi slabe vidljivosti postavili tabor (II) točno v vpadnico plazov. Nizozemci pa so imeli več sreče z vremenom in so lahko našli varnejši kotiček. Odprava je štela 11 članov in 5 Šerp, veljala pa je okoli 120.000 dolarjev.

Tudi v Bovcu AO
V Bovcu že nekaj let deluje Soška akademska alpinistična sekcija, katere člani (3 alpinisti in 7 pripravnikov) so lani opravili 101 vzpon. Konec lanskega leta pa je še en pripravnik opravil izpit za alpinista. V AŠ, ki se je pričela 22. decembra, se je vključilo 8 mladih in za ta ali prihodnji mesec zato načrtujejo, da se osamosvoje in ustanove svoj AO. Načelnik ŠAAS je še vedno Boris Mlekuž. Pripomnimo naj še, da so letošnjo AŠ začrtali zelo temeljito, da imajo v programu kar 14 predavanj, zimske vaje na Kaninu ali Mangartskem sedlu ter letne v plezalnem vrtcu pa bodo mladim dale osnovne veščine za varno gibanje v gorskem svetu.

Prvi ali prvenstveni vzpon
Med alpinisti je še vedno precej nejasnosti, kako imenovati pomembnejše vzpone in to večkrat vnese precejšnjo zmedo. Prvi pristop opravijo (prvopristopniki) na nek vrh, če pridejo nanj prvi. Prvenstveni (ali prvi) vzpon pa je tisti, ki ga opravijo (prvi plezalci) na nek že osvojen vrh po novi (prvenstveni) smeri. Tega lahko opravijo poleti, kar je najbolj običajno in zato tega navadno niti ne omenjajo posebej, če pa je bil opravljen v času koledarske zime je prvenstveni zimski vzpon. Pri prvi (drugi itd.) ponovitvi pa je malo drugače. Smer ima namreč lahko že na desetine ponovitev, ko pride do 1. zimske ponovitve, torej 1. vzpona v času koledarske zime po že preplezani smeri.

  26.01.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti