Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.01.1978

Delo, Šport: ... Nova smer v Mangartu

Marjan Osterman (AAO) in Milan Rebula (Matica) sta v soboto in nedeljo preplezala novo smer v Mangartu, nekoliko desno od smeri, ki sta jo lani napravila Herzog in Osterman. Nova smer, ki je dolga okoli 900 m, je lepo vidna na naslovnici Planinskega vestnika 4-77 (izrazita grapa desno od vrha), plezala pa sta jo 16 ur. Spodnji del ima naklonino 40-45 stopinj, sledi skalen skok (okoli 100 m, V, A 2), zgoraj pa so bili skoki pokriti z vodnim ledom naklonine okoli 70 stopinj. Izstopila nista po previsni poči, temveč levo, po strmih višinah na pot Jalovec - Mangart.

Vzponi štajerskih alpinistov
V soboto sta Jože Bornšek in Franček Knez (oba Celje) v 10 urah opravila prvo zimsko ponovitev smeri Modec - Režek v Ojstrici. Bivakirala sta na vrhu. Na prvi letošnji dan, v nedeljo, 1. januarja, sta Meta Meh in Franc Čanžek (oba Celje) preplezala Tschadovo smer v Turski gori. Isto smer sta ponovila tudi Marko Lihteneker in Tone Vovk (oba ŠAO). Mišo Čulk in Bojan Lekš pa sta v ponedeljek, 2. t. m., v 10 urah preplezala steber Štajerske Rinke. Tega dne sta Avberšek in Kotnik (tudi ŠAO) v 5 urah ponovila Zagorčevo smer (V, VI) v severni steni Raduhe. V soboto, 7. januarja, pa sta Rok Kolar (Prevalje) in Milan Vošank (Ravne) preplezala smer DD v Mali Raduhi. Za to smer, ki je ocenjena s VI (vstop in izstop III, višina 200 m), menda ni podatkov o zimskih ponovitvah. Plezala sta jo 6 ur.

Nad Vršičem
V soboto sta Filip Štucin (Črnuče) in Jure Ulčar (Matica) v 9 urah preplezala SZ raz Male Mojstrovke. Imela sta dokaj ugodne razmere. V nedeljo sta Zvone Andrejčič (Radovljica) in Vanja Matijevec (Šmarna gora) opravila 2. ponovitev (in 1. zimsko) smeri pastirja Jozla v Nad šitom glavi. Za plezanje sta potrebovala 3 ure in le v zajedi sta imela malo ledu in snega. Marko Štremfelj pa je sam preplezal prvenstveno smer po žlebu v JV steni Robičja. Nova smer (»Meniskusov žleb«, ker je zaradi operacije brata na meniskusu moral v gore sam) je visoka okoli 300 m, ocena pa seveda odvisna od razmer (III/I-II, 60/45 stopinj). Plezal jo je vsega skupaj eno uro, potem pa še prečil greben Robičja do Vratc (na grebenu globok sneg).

Škofjeločana v V. Babi
V soboto in nedeljo (bivakirala sta na rušnati polici, nekako na dveh tretjinah stene) sta Boštjan Kekec in Franc Langerholc, oba člana AO Škofja Loka, preplezala centralno smer v Veliki Babi. Za vzpon sta potrebovala 11 ur, smer pa ima poleti oceno: 950 m III/I-II, 5 ur. V spodnjem delu stene sta imela led, zgoraj pa pršič, tako da z razmerami nista bila posebno zadovoljna.

»KIK«
V soboto, 1. t. m., so v Kokrski Kočni, desno od Malega kupa, preplezali novo smer. Pretežni del (400 m) so snežišča, vršnih 200 m pa so plezali v skali (III-IV). Za vzpon so potrebovali 5 ur. Plezali so Marjan Koren (Kozjak), Ivan Šturm (Impol - Slovenska Bistrica) in Franci Gselman (Kranj), ime pa so smeri dali po prvih črkah odsekov, katerih člani so - »KIK«. Nova smer se konča na SZ grebenu, nekoliko desno od »desne« (št. 70). Tudi ti plezalci niso bili zadovoljni z razmerami, v največji meri so imeli pršič, tako da derez sploh niso mogli uporabljati. Sestopili so po grebenu na Jezersko.

Šrauf in Marjon v Škrlatici
V nedeljo (po sobotnem počitku v Bivaku, ker ju je hudo zdelal pristop, med katerim so bile razmere mnogo slabše, kot v steni) sta Stane Belak in Marjan Manfreda (oba Matica) v 9 urah prvič pozimi (in verjetno sploh) ponovila smer Belak-Sazonov v Škrlatici in potem še sestopila v Vrata. Ocena smeri: V, V+/IV.

4 smeri v 4 urah
V soboto sta Marko Mikelj in Marko Šurc (oba AO Bohinj) prvič pozimi ponovila štiri smeri v V steni Stoga: Kaminsko IV-/III, 120, Snežno III, 150 m, Marinkino III +, 120 m in Grapo II, 100 m. Vse v štirih urah. Zato pa sta do stene potrebovala kar 6 ur. V steni pa je bila skala sicer pretežno suha, toda mestoma prekrita s požledom, sneg pa je bil kložast.

Dva dni prečenja
Viki Grošelj m Tone Sazonov (oba Matica) sta 2. in 3. t. m. prečila greben iz škrbine med Dimniki in Macesnovcem, prek Dimnikov in Luknje peči do sedla pred Rjavino. Za celotno turo sta potrebovala dva polna dneva, saj sta imela slab sneg, zgoraj pa tudi led.

Za drugo selekcijo
V ponedeljek bo v Ljubljani zasedala zvezna selekcijska komisija, ki ji je poverjena izbira kandidatov za odpravo »Everest 79«. V njej so štirje člani, ki jih je imenovala KOTG: Stane Belak, Roman Robas, Franci Savenc in Tone Škarja, zastopnik KA PZS, predsednik KKE Rade Kušič ter zastopnika alpinistov iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Prihodnji teden bomo torej lahko okvirno že poročali o tem, kdo naj bi bil vodja odprave, katerih pet se bo udeležilo raziskovalne odprave, ki bo odšla pod Everest že čez tri mesece in izmed katerih bo izbrano dokončno moštvo.

Hrvaški tabor na Vršiču
AO »Velebit« in KA PZ Hrvaške sta za čas od 14. do 22. t. m. napovedala zimski alpinistični tabor, ki ga bo vodil Branko Ognjančevič - Djuzepe, lociran pa bo na Vršiču, kjer so številne možnosti za zimske ture - od lahkih do najtežjih, od pristopov do grebenskih prečenj in stenskih plezarij. Tabora se lahko udeleži vsakdo, pa tudi čas bivanja v njem ni omejen. O podrobnostih ter o taboru KA PZ Slovenije bomo poročali prihodnji teden.

Iranci in Kitajci na Everest
Kot poročajo tuje agencije, so se sporazumeli o skupni odpravi kitajskih in iranskih alpinistov na Mount Everest v prihodnjih dveh letih, seveda s severa. Najverjetneje po smeri, ki so jo začrtali Kitajci leta 1960 in 1975.

Alpinistične šole
Akademska AŠ: Drevi ob 20. uri bo v društvenih prostorih na Trgu osvoboditve l/soba 56, predaval načelnik AO Jože Žumer o gorskem svetu. Po predavanju pa bo Janko Humar (AO Bohinj) pokazal diapozitive z zimskega prečenja Stene po Zlatorogovih policah.
AO Rašica: Tudi nadaljuje z alpinistično šolo. Pretekli teden je Matjaž Deržaj predaval o osebni in tehnični opremi, drevi ob 19. uri pa bo na vrsti predavanje o ocenjevanju smeri ter pripravah na plezalni vzpon, ki ga bo imel Jani Bele.
AO Celje: Tudi v Celju gre alpinistična šola po programu. V nedeljo so imeli skupno turo na Štajersko Rinko, ki se jo je udeležilo 20 članov AO in tečajnikov.

  12.01.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti