Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.01.1978

Delo, Šport: ... Alpinistične novice

V soboto, 24. decembra sta Zvone Andrejčič in Mirko Pogačar (oba AO Radovljica) opravila prvi zimski vzpon po severnem razu zahodnega vrha Begunjščice.
Štefan Marenče (AO šmarna gora) in Boris Mlekuž (SAAS) sta 25. decembra preplezala grapo v Skali (2122 m, levo od Mangarta). Ocena je odvisna od snežnih razmer, višina nekaj nad 450 m, skalnat skok V-, 4 ure. Stena poleti ni zanimiva, bolj pa so nekatere v soseščini. 27. decembra pa sta opravila (prvič pozimi) prečenje od Krna do Javorščka (Kručica, Vrata, Oblo brdo, Vrh ruš, Vršič). Tehničnih težav nista imela, čeprav je greben prijetna tura v zimskih razmerah. Za celotno turo iz vasi Krn do Čezsoče sta potrebovala 11 ur.
18. decembra je Luka Karničar (Jezersko) sam preplezal 600 m visoko direktno smer v Malem Kupu (Kočna). Ocena III, 6 ur - požled in klože. 26. in 27. decembra pa je v navezi z Milanom Šenkom opravil grebensko prečenje od Velikega vrha do Križa (Kokrska in Jezerska Kočna, Grintavec, Dolgi hrbet, Skuta, Križ, Rinka, Veliki vrh). Snežne razmere so bile dokaj ugodne, vendarle sta zaradi manjše poškodbe in spremembe vremena morala izpustiti načrtovani severni greben Babe. Po SZ grebenu Kočne pa sta lahko lepo sledila Belaka, ki je začel prečenje 21. decembra.
Stanko Mihev in Rok Kolar sta 24. in 25. decembra opravila prvo zimsko ponovitev Koroške smeri v Mali Raduhi. Za plezanje sta potrebovala 11 ur, bila pa je to komaj druga ponovitev smeri.

Za Poljake še tretji osemtisočak
Pred kratkim smo poročali, da imajo poljski alpinisti v letu 1978 dovoljenja za vzpon na Makalu (8481 m) in južni vrh Kangčendzenge (okoli 8490 m, še neosvojen), da pa nekaj prošenj še čaka. Sedaj smo izvedeli, da so jim v Nepalu odobrili še Lhotse (8511 m), s katerim naj bi se poskusila odprava KW Glivice. Njihova alpinista Vojcek Kurtika in Krištof Žurek pa bosta sodelovala v angleško-poljski odpravi v severno steno Čangabanga. Vprašujemo se le, kje zberejo tolika sredstva, saj je znano, da posamezni klubi organizirajo še številne odprave v druga tuja gorstva, Poljaki pa so tudi redni gostje Alp.

Planinstvo je potreba
Planinstvo je pri nas nedvomno ena najstarejših telesnokulturnih dejavnosti. Nič čudnega, saj je naša domovina hribovita dežela in hoja v gore je bila skoraj vsakdanja potreba naših prednikov, kmetov, lovcev, pastirjev ... Potreba je tudi danes, čeprav drugačna.
Planinstvo je za mnoge bežanje iz zasmrajenih mest naselij, bežanje tja, kjer zraka še nismo povsem onesnažili, kjer nas za vsakim vogalom ne preganja hrup in kjer se lahko še odžejamo tudi s površinsko vodo. Pa ne samo to, planinstvo je tudi del naše kulture, pa ena najbolj vsestranskih aktivnosti, ki krepi tovarištvo in telo. Organizirani izleti v gore, od tistih za najmlajše v okviru akcije »ciciban-planinec«, pa do članskih, od študijskih do množičnih, pa dajejo našemu planinstvu še poseben pečat. Brez planinskega gospodarstva si danes tudi turizma ne bi mogli zamisliti. S predavanji in vzgojno dejavnostjo planinska društva širijo našo kulturo. Alpinisti pa s svojo aktivnostjo, ki se ne ustavi niti pred najtežjimi stenami Himalaje, krepe ugled naše domovine. In ne nazadnje, hoja v gore krepi pogum in dviga kondicijo, kar je oboje izrednega pomena za obrambno sposobnost.

PD vabijo
PD PTT Ljubljana vabi v nedeljo na pohod »Po poteh partizanske Jelovice«. Odhod iz Ljubljane bo ob 7. uri z avtobusom, povratek pa okoli 18. ure. Cena prevoza je 20 din, zbirališče pa bo na Cigaletovi 10. Vodja izleta bo Stanko Dolenc, prijave pa sprejemajo v društveni pisarni, Trg OF 16.
MO PD Vrhnika vabi na pohod posvečen dražgoški bitki. Odhod bo v nedeljo, vse dodatne informacije pa bodo posredovali drevi med 16. in 18. uro v društvenih prostorih na Stari cesti 4.
PD Nova Gorica vabi v nedeljo na tradicionalni partizanski pohod v Dražgoše. Odhod bo z železniške postaje ob 7. uri do Soteske, povratek pa z avtobusom prek Ljubljane. Vodil bo tov. Viktor Stanič.
Izletniški odsek našega največjega planinskega društva vabi danes ob 17. uri na prikaz diapozitivov, posnetih na planinskih poteh, ki ga je pripravila Ančka Tomšič. Prikaz bo v društvenih prostorih na Trdinovi 8.
Izletniški odsek PD Ljubljana-matica je izdal tudi ciklostiran program izletov v letošnjem letu. Z nedeljskimi bodo pričeli 5. marca, do 22. oktobra, ko bo na sporedu zadnji, pa se jih bo zvrstilo 34. Z avtobusnimi izleti bodo pričeli v četrtek, 27. aprila, vseh pa bo 8, po eden na mesec, z izjemo oktobra, ko bosta dva. Visokogorski izleti pa bodo od 1. julija do 30. septembra (skupno jih bo 14) in bodo v glavnem dvodnevni. Skupno torej 56 izletov.

Planinska markacija 1978
Prva radijska oddaja v letošnjem letu (in že 649) v okviru rednih planinskih »Odmevi z gora« bo posvečena predvsem osrednjim planinskim akcijam, ki bodo posvečene 200-letnici prvega vzpona na Triglav. Urednik prof, Marijan Krišelj pa bo v njej razvil tudi nekatere vsebinske značilnosti oddaje, ki so vključene v programski koncept za leto 1978.

Gibanje in nevarnosti v gorah
PD Nova Gorica prireja v ponedeljek ob 19. uri v komorni dvorani PDG predavanje Danila Škerbinka o gibanju v gorah, pa tudi nevarnostih, ki prete na njih obiskovalce. Predavanje bo ilustriral z diapozitivi.

Koprivniška planinska pot
PD »Bilo« iz Koprivnice obvešča vse, da bo njihova postojanka »Pesek« na istoimenski koti, zaprta do 1. maja. Kolikor pa bi PD želela organizirati izlet npr. po »Koprivniški planinski poti«, naj to pravočasno sporoče na upravo PD (pp 60, 43300 KOPRIVNICA), da jo bodo odprli. V koči je le 10 ležišč. Vsem obiskovalcem pa sporočajo, da je žig postojanke mogoče dobiti tudi pri Ivanu Lajnaseku, vas Subotica številka 171.

Skupne akcije PTT
Čeprav se nameravajo slovenska PD v PTT kolektivih prav tako kot druga društva vključiti v program akcij ob 200-letnici prvega pristopa na Triglav, bodo priredila tudi več drugih skupnih akcij. Tako kot vsako leto bodo sodelovala na pohodu po poteh partizanske Ljubljane. 11. junija bo na Vršiču XI. zbor planincev PTT Slovenije z otvoritvijo prenovljene postojanke. Pripravili pa bodo tudi tri skupne izlete. Ljubljansko PD: Črnivec, Lepenatka, Borovljak, celjsko na področje Lisce, mariborsko pa na Kozjak. Razen tega bo od 18. do 27. avgusta pohod po planinah Jugoslavije, 16. in 17. septembra bo srečanje Ljubljana-Zagreb, skupaj se bodo udeležili zleta jugoslovanskih planincev v Peči itd.

  05.01.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7884

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične