Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.11.1978

Delo, Šport: ... Prvenstvena v steni Gamsovca

O tej steni, ki se pne kvišku nasproti zahodnega dela Triglavske stene je malo slišati, vendarle ni brez smeri. V sredo 1. t. m. sta v njej Blaž Oblak in Lado Vidmar (oba AO Rašica) opravila (verjetno 1. ponovitev) Češke smeri in jo ocenila s V+/IV, plezala pa sta jo 4 ure. Tri dni kasneje, v soboto pa sta v navezi z Vanjem Matijevcem (AO Šmarna gora) v isti steni opravila še prvenstven vzpon. Rašiška smer prične (3 dolžine) po kaminih nato pa krene desno v smeri velike strehe, ki je dobro vidna že iz doline in desno čez njen rob. Ocena VI, A 2/IV-V, vstop III-IV vse stene je okoli 500 m, plezali pa so jo 10 ur.

Srebrna griva
Franček Knez in Bojan Šrot (oba Celje) sta 1. t. m. dopoldan v S steni Križevnika preplezala novo smer, ki sta jo imenovala Diagonala (vstop v levem delu, poteka pa po izraziti diagonalni zajedi), ocenila pa s IV-, 2 uri. Popoldan sta ponovila se Šaleško in Centralno smer ter sestopila po Kozjaški. V četrtek sta v isti steni preplezala še Ruško in Šoštanjsko smer. V soboto pa sta Knez in Vlado Kušar dopoldan v 4 urah ponovila Trikot v Dolgem hrbtu (zgoraj je bilo že precej snega), popoldan pa v Štruci preplezala novo smer. Nova smer, imenovala sta jo Srebrna griva, ima vstop na desni strani skalnega pomola, 20 m od vstopa v smer Černivc - Pibernik, poteka pa prek belih plošč. Značilni zanjo so žlebiči in poči, ki so nastali z delovanjem vode, visoka je okoli 150 m, ocenila pa sta jo s III+. Zabijati jima ni bilo potrebno niti na stojiščih, bilo je dovolj naravnih skalnih tvorb, ki so omogočale samovarovanje. Za konec sta preplezala še greben Skuta-Rinka. V nedeljo pa sta Knez in Dani Tič (Impol) preplezala Steber Križa.

V Civetti
V treh dneh, od 27. do 29. oktobra, sta Igor Gruden in Gita Vuga, oba člana AO Železničar iz Ljubljane v ostenju Civette (Italija) spet preplezala tri lepe smeri. Smer Andrich-Bortoli-Tissi (VI-, 500 m) v Torre Venezia in Castiglioni-Kahn (IV-, 300 m) ter smer Da Roit (IV+, 350 m) v Punta Agordo.

Verina smer
V nedeljo 8. t. m. sta Stane Klemenc in Slavc Šikonja (oba Domžale) v J steni Štruce preplezala novo - Verino smer, ki poteka desno od Smeri treh svedrovcev. Je lepa, prosto preplezljiva in v dobri skali, ocenila pa sta jo IV-V, plezala pa 4 ure.

12 novih alpinistov AAO
V nedeljo je imel Akademski AO v domu PD Viator na Planini pri Jezeru tradicionalni sprejem med alpiniste. Letos so jih sprejeli 12, kar kaže, da raste v tem alpinističnem kolektivu spet nova generacija plezalcev. V nedeljo so se potem raztepli v lepem vremenu povsod naokoli, dve navezi pa sta zavili tudi v J steno Debelega vrha, kjer sta ponovili Ceklinovo ter Bohinjsko smer. Ta stena, ki je našim plezalcem skoraj neznana, je visoka od 160 do 300 m in nudi prijetno plezanje tudi jeseni in celo pozimi. Dostop iz Bohinja (prek Laza) traja okoli 3 ure.
Janez Skok in Tomaž Skobrne sta 4. in 5. t. m. ponovila Lahovo smer v Vežici in Raz Dedca. Viljem Klančar je 31. oktobra v navezi z Janezom Kovačem (Impol) preplezal Prusik-Szalayevo smer v Triglavski steni, ki je bila že vsa zasnežena, ponekod pa je bil tudi že led. Nasprotno pa sta imela Roman Cerar in Drago Peršl v S steni Nad Šitom glave, ki sta jo po Zajedi (smer št. 474) preplezala v soboto 4. t. m., zelo dobre razmere (čeprav je bila skala precej hladna), saj se je sneg zadržal le na policah. V nedeljo pa sta plezala smer št. 473 z varianto po kaminu (III-IV) na levi strani Uroševe grape. Janez Kovač (Impol) je z Janezom Sabolekom v četrtek 9. t. m. ponovil smer Humar-Škarja v JV steni Planjave. Snega ni bilo nikjer in bilo jima je celo zelo vroče.

V Visoki polici
Milan Rebula in Andrej Veličkovič (oba Matica) sta v nedeljo ponovila Direttissimo v Visoki polici (Cima delle Cegne) nad Belo vodo. Smer je čudovita, v Julijskih Alpah nima primere - piše o njej Tine Mihelič v svojem »Plezalskem vodničku«, ki ga je v ciklostirani tehniki izdal za potrebe članov AAO, bil pa je že mnogokrat razmnožen. Smer je često kopna celo v zimskem času. Ocena V-IV, 200 m. Bila je tudi tokrat, čeprav so se nasprotne stene belile v soncu že nad 1700 m.

Ponovitev Salonita
Jugoslovanska smer v Z steni Trisula (7120 m), ki so jo naši plezalci poimenovali Salonit, je 21. junija doživela 1. ponovitev. Naskočila jo je skupina britanskih vojaških inženircev in uspeli sta dve navezi: Pat Gunson s Tonyjem Quinnom in Henry Day ter Billy Atherton. V zgornjem delu so lahko mestoma uporabljali celo pritrjene vrvi, ki so obtičale še iz leta 1976. Na vrh pa niso prišli. Na grebenu jih je zaustavilo slabo vreme in tudi dovoljenja niso imeli.

Pomoč odpravi
Podjetja opremljajo alpinistično odpravo, ki se že pripravlja na Everest
LJUBLJANA - Konec minulega tedna so člani Jugoslovanske alpinistične odprave »Everest 79« v žirovski tovarni Alpina prevzeli specialne višinske gorske čevlje. To posebno obuvalo za vzpon na Mount Everest (8848 m) so delavci v Alpini pričeli pripravljati že lani. Tak čevelj je namreč izredno zahteven; biti mora čim toplejši, da ne pride do omrzlin, mora biti nepremočljiv, imeti mora trd podplat, pa še čim lažji mora biti in ne nazadnje, pomembno je tudi udobje, počutje noge v njem.

ZADOVOLJNI S ČEVLJI - Robas, Škarja in Jamnik pomerjajo višinske čevlje, ki jih je za odpravo »Everest 79« izdelala tovarna Alpina. Foto: Stane Klemenc

Delavci Alpine so z najnovejšim izdelkom dosegli izjemen uspeh. V slabem letu so prek treh prototipov izdelali gorski čevelj, kakršnega so si naši himalajci želeli. Zavzel se je celoten kolektiv in porabili so kar več kot 1000 delovnih ur. In v znak dobrega sodelovanja ter iskrenih želja za uspeh, so naši odpravi brezplačno prispevali 50 parov višinskih čevljev in še prav toliko čevljev za dostopni pohod. Ob koncu je direktor tovarne Alpina tov. Kopač zaželel odpravi veliko uspeha.
To pa ni vsa pomoč, ki so jo v zadnjem času delovni kolektivi izkazali odpravi. V ponedeljek, 29. oktobra so člani odprave »Everest 79« v ljubljanski Totri prevzeli 9 km vrvi iz umetnih vlaken različne debeline (7-11 mm), ki jih bodo na gori uporabili - trdno pritrjene - za varno vzpenjanje in sestopanje med pripravo za naskok na vrh. Vrvi so lepo navite na posebne kolute (po 100 m) iz posebne lahke pločevine, tako da odvijanje ne bo delalo nobenih preglavic.
Teden dni kasneje pa so v Rašici dobili še trenerke, puloverje in kape ter pulije. Vsa oblačila so enotna, na puloverjih, ki so jih pripravili posebej za njih, pa sta napisa MOUNT EVEREST in ime tovarne, ki jih je izdelala. Povejmo še, da je vseh puloverjev kar 60, tako da z njimi ne bodo opremljeni le alpinisti, temveč vsi člani odprave in tudi Šerpe. Vrednost so ocenili na okoli 85.000 din in v zahvalo se bo eden izmed taborov imenoval Rašica.

  13.11.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti