Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.02.1970

Delo, Šport: ... Turni smuk s Stola

Ob V. spominskem zimskem pohodu na Stol, ki bo v nedeljo, bo komisija za alpinizem PZS priredila tudi turni smuk. Smer smuka je Stol - Vajnež - Belščica - Medji dol - Pristava. Prijave niso potrebne. Odhodi iz Valvazorjevega doma v soboto ob 8. in 15. uri ter v nedeljo ob 6. uri zjutraj

Sekyra na Južnem tečaju
Dr. Josef Sekyra, ki je lansko leto skupaj z dr. Arnoštom Černikom izdal »Zemepis velehor« ali zlato knjigo odpravarstva, kot jo vse pogosteje imenujejo, je prvi Čeh, ki je stopil na tla Južnega tečaja. Lansko leto je nekaj časa bival v eni od ameriških raziskovalnih postaj na Antarktiki in nabiral vzorce za geološki zavod v Pragi. Zaradi bolezni so ga morali prepeljati v glavno bazo Mc Murd. Ko je ozdravel se mu je izpolnila davna želja - vzeli so ga na helikopterski polet, ki se je končal v bazi (2800 m) na Južnem tečaju.

»Memorial Slavka Furlana 1970«
V spomin na lansko leto tragično preminulega Slavka Furlana in prvo združeno vajo GRS - UJV na Krvavcu bo letos aprila meseca dvodnevno srečanje s teoretičnimi razpravami in praktičnimi vajami, ki ga organizira GRS in RSNZ SRS z UJV.
Na srečanju bodo obravnavali nesreče v naših gorah (1960 - 70) in še posebej alpinistične v preteklem letu, problematiko reševalnih akcij v najbolj zahtevnih okoliščinah, pripravo službe za napovedovanje plazov, nesreče na organiziranih smučiščih in preventiv s tem v zvezi. Praktični del memoriala bosta pripravili postaji GRS in UJV Kranj.

Malubiting
Malubiting (7453 in 7291 m), masiv, ki ga priporočajo naši odpravi v Karakorum, so pred dvema letoma oblegali alpinisti iz Manchestra in sicer z južne strani, ki je težja. Že med pristopnim maršem so imeli precej težav z nosači. Končno so le postavili bazni tabor na ledeniku Baskai v višini 3932 metrov. Tretji višinski tabor je stal že na sedlu (5625 m) med Malubitingom in masivom Laila. Toda že v spodnjem delu se je poškodoval član odprave Bell, pod predvrhom, ki se dviga v višino 6970 metrov, pa se je smrtno ponesrečil Ripley. Odprava se je vrnila in Malubiting je ostal deviški.

Na katere vponke se smemo zanesti?
V nemški planinski organizaciji (DAV) v zadnjem času zelo zavzeto proučujejo probleme varnosti v gorah in še posebno v stenah. Posebna skupina, ki se ob podpori tovarne Salewa ukvarja s preskušanjem raznih delov plezalne opreme, je analizirala tudi trdnost vponk.
Preskušali so po pet vponk, ki so jih kupili v trgovini, tako da proizvajalci niso mogli vplivati na njih kakovost. Za vezni člen so uporabili 11 mm plezalno vrv ali dvojno 9 mm in le za najmočnejše jekleni obroč. Vse meritve so opravili pri sobnih pogojih, in sicer tako, da je obtežitev naraščala v časovnem intervalu desetih sekund. Tri vrste vponk (Allain alu 1600, Rosskopf II alu 2000 in Marine use alu 2000) niso zdržale niti navedene obremenitve! Zanimive pa so tudi ugotovitve do katerih so prišli. Priporočajo le tiste vponke, ki zdrže vsaj 1800 kg (Robino, ki se pri nas največ uporablja, je daleč pod to normo). Vponka malo nad varovališčem oziroma pod daljšo pasažo prostega plezanja naj ima dovoljeno obremenitev vsaj 3000 kg.
Kljub temu, da je vponka na varovališču pri pravilnem varovanju - vsaj teoretično - izpostavljena manjši obremenitvi kot one med plezanjem, je nujno, da na varovališču uporabimo najmočnejšo vponko. Ta vponka namreč pri padcu zadnja odloča o življenju plezalcev. In še eno pravilo - pri plezanju z dvojno vrvjo vedno vpenjamo v vponko le eno vrv. Vponke, skozi katere sta tekli dve 9 mm vrvi, so namreč povprečno zdržale vsaj za 18 odst. manjšo obremenitev kot one, skozi katere je tekla enojna plezalna vrv.

  20.02.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti