Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Neopremljen obtičal pod Brano

Tone Škarja, ponedeljek, 23. avgust 2004, ob 23:53

Res je vse preveč nepotrebnih akcij zaradi nepremišljenih tur, lahkomiselnih planincev in zaradi pogosto nepotrebnih klicev, ker se ljudem ne ljubi nekoliko potruditi se, da bi pomagali sebi ali soplanincu. Pa vendar! Slovenski gorski reševalci so amaterski prostovoljci in država jim daje dovolj sredstev, da lahko to dejavnost opravljajo. To nenehno tarnaje, kako so te akcije drage, je z njihove strani povsem odveč. To naj briga državo. Očitno ji - ali vsaj njenim zaščitno reševalnim uradnikom - to ustreza, sicer bi sistem spremenila. Policija in vojska skoraj tekmujeta za reševalske polete, saj so jim hkrati trening, in to najboljši. Ali bo pilot letel ali ne, odloča sam in sam ocenjuje pogoje. Pred kratkim sem v skrajno slabih razmerah letel v Nepalu, pa se pilotu ni nič zdelo, da tvega za ne vem koga. Letel je po pravilih svojega poklica in po svoji lastni odločitvi. Če bi se zaletel v hrib, bi pomenilo, da je naredil napako. Isto bi pomenilo tudi za našega pilota (še vsi naši helikopterji so se ponesrečili zaradi napake pilota in ne zaradi ponesrečenca). Ob akciji v Brani, ko so iskali zablodelega "kavboja" (kot ga zdaj zmerjajo po internetu), bi bilo lepo slišati, kdaj je bil zahtevan helikopter in kdaj je zares poletel - in zakaj s tako zamudo. Drugo zanimivo vprašanje je, kako da posadka ni znala povedati, na kateri strani Brane je pogrešanca opazila, zaradi česar je morala nočna peš-akcija steči z obeh strani - od Kamniškega Sedla in po Kotliškem grabnu. Nepoznavanje terena? Res je treba ljudi opozarjati in za napake karati, a pretiran gnev bi bilo mogoče kdaj omiliti tudi reševalskim samospraševanjem. Pred kratkim se je v ledeniški razpoki ubil alpinist, inštruktor in gorski reševalec - zlat fant in neizmerna človeška škoda, da ga ni več. A ubil se je zato, ker je ravnal v popolnem nasprotju z vsem, kar se je učil in kar je druge učil. Ni ga zadela nesreča - naredil si jo je. Pa smrt reševalca v nočnem plazu nad Krmo. Pa oni, ki je zdrsnil - spet v nočnem reševanju - po severnem pobočju Brane do dna? Da ne govorim o tragediji v Turski gori - 5 mrtvih reševalcev kar v šopku - skupnem dosežku slovenske GRS in slovenske policije. Tako pač cenimo lastna življenja. Toliko ob že kar neokusnem časopisnem in internetnem opravljanju nevzgojenih planincev (kar so res!). Bolj za šalo kot zares: a novinarski sedež, s katerega so poslikani naši letalci-reševalci pri vsaki akciji, pa nič ne stane?
Kot gasilci gasijo brez posebnih razglabljanj, kdo bo kril škodo in kdo je sploh kriv za ogenj, kot reševalci na cesti poberejo povoženega pešca, pa naj je pravilno hodil čez prehod ali pa je skoraj nalašč planil pred avto, tako naj tudi gorski reševalci pomagajo ponesrečenim in zablodelim v gorah, sankcije pa naj prepustijo državi, ki ima za to dovolj dobro plačanih ljudi. Vsaj toliko, kot denar (ki ga ni tako malo), naj jih skrbe lastna življenja. Kar nekaj jih je že šlo - pa ne po krivdi ponesrečencev.
Morda je pri GRS že preveč ljudi, ki akcije vodijo bolj z računalniki in ročnimi telefoni, pa so že pozabili, kako "smrdi pravi smodnik na pravi fronti". - Tone

Za spremembo zakona o TNP

Tomaž Ogrin, ponedeljek, 23. avgust 2004, ob 14:48

Zgodba o novem zakonu o TNP je podobna pravljici o Volku in Rdeči kapici. Zaključek članka navaja sporočilo ministra, kako se je ves čas vključeval in odkod so izhajale rešitve.
Ampak vrag je v dejstvih, ki govorijo o ministru in nekaterih poslancih kot o volkovih. Začeli so tako, da so predlagali zmanjšanje TNP!!!
Izzvzeli so precejšen kos ozemlja (vključno z Rudnico) ob Boh. jezeru s kraji Stara Fužina, Ribčev Laz, Studor. Pri tem pozidan del teh naselij zavzema le majhen del izločenega ozemlja, večji del so travniki, pašniki, njive, gozd. Zakaj je vse to moralo iz TNP??? Ali je bilo to eno od izhodišč Zavoda RS za varstvo narave??
Med drugim so s takim pristopom do TNP povzročili občini Bohinj najmanj stroške za referendum...
Nato so skupaj naskočili Bohinjski del TNP z grožnjo , da bodo za sv. Janezem gradili ogromen hotel, itd.
Že ves čas, odkar je Bohinjsko jezero ščiteno (po ministru), njegovo bližnjo okolico neusmiljeno spreminjajo, urbanizirajo, "civilizirajo" (cesta ob severni obali, razširitev ceste z izredno malomarnim odnosom do obrežja ob južni obali, pomoli, uvedba ladij, načrti za veliko parkirišče na Naklovi glavi, črni bifeji,itd), kakor, da jim tako, naravno jezero nikakor ne gre v račun. Vse izpade stihijsko, saj lahko le ugibamo, kaj vse jim bo še padlo v lokalne "poslovne" glave. Te črne zadeve, ki jih skušajo belo popleskati s pomočjo ministrstva, so hoteli celo uzakoniti z novim zakonom.
Itd...
Za Triglavski narodni park pa je po Zakonu o ohranjanju narave zadolžen in odgovoren neposredno Državni zbor!
Na pripombe in predloge iz javne obravnave, ki so jih dale nevladne organizacije in posamezni državljani/nke pa poslanci-predlagatelji in zadevno ministrstvo "pametno" molči. Zdaj že nekaj mesecev...
Ker so uvrstili članek pod rubriko "Politika", naj zaključim: volitve so blizu, teh akterjev nekateri pač ne bomo volili...
Žal je to edino, kar trenutno še ostane, saj se karavana s TNP na eni od grb ne pusti motiti...

Neopremljen obtičal pod Brano

Primož Rožič, ponedeljek, 23. avgust 2004, ob 08:47

Škoda,da na polici ni ostal še kakšen dan,da bi mu bilo malo jasneje,glede opreme za visokogorje. Če že ne spoštuje gora in predpisov v njih,bi lahko vsaj,denar davkoplačevalcev!!!

lp,Primož

Razgibajmo življenje 18.08.04

Avtor odstranjen, petek, 20. avgust 2004, ob 10:41

Oglašam se v zvezi z vabilom PD Bajtar Od izvira Kamniške Bistrice do Cojzove koče.

Cojzova koča ima ime po obeh bratih Zois, torej po Žigi in Karlu, ki sta bila oba zaslužna naravoslovca. Svet, na katerem so postavili kočo, je bil tedaj v lasti njunih potomcev. Staro ime za Kokrsko sedlo (in ne Kokrško sedlo, kot piše v časopisu) je bilo (Velika) Vrata.

Pišemo oboje z veliko začetnico, torej Kalški Greben.

Od izvira Kamniške Bistrice do Kokrskega sedla je 3 ure in pol in ne samo dve uri. Organizator je verjetno mislil, da se bo vsakdo pripeljal z avtom do konca gozdne ceste. Cesta je slaba, še posebno ob koncih tedna so zasilna parkirišča polna že zjutraj (glej tudi druge diskusije!). Zato bi bilo veliko bolj lepo in prav, da bi se udeleženci izleta zbrali najprej v Kamniški Bistrici, pustili odvečne avtomobile tam, potem odšli ali se odpeljali naprej in skupaj povzpeli na sedlo. Še vedno je tudi na najlažjih poteh najbolj varno in zanimivo, če gremo skupaj, ali ne?

Srečno v gorah

Jože, s hribi se ni za hecat!

Tone Škarja, četrtek, 19. avgust 2004, ob 14:17

Problem je v dvojnosti. Zakoni in predpisi veljajo, razen za "bolj in najbolj enake". Ker je Slovenija polna malih oligarhij (ob vsej množičnosti glavne), je tudi privilegijev in privilegirancev veliko. Nazadnje izpade neumen tisti, ki se predpisov drži. Naše alpske doline so polne avtomobilov, pa naj prometni znaki to dovoljujejo ali pa ne. Samo na avstrijski strani istih hribov vsi pustijo avte pred znakom "promet prepovedan", pa čeprav ni nobene rampe. Avte pustijo tam res vsi, Slovenci in Avstrijci. Naprej gre lahko samo lastnik in uporabnik gozda ali resnični upravičenec. Tudi merila imamo različna. Nekdo si lahko vso politično kariero pomaga še z javnim cirkusom po hribih, na druge pljuvamo že samo za skromno posnemanje. Sam nisem nič boljši - tudi moj avto gre v Sloveniji do konca ceste, v Avstriji ali Švici pa le do znaka. Zakaj? Ker bom pri nas lahko pešačil pol ure ali več, nazadnje pa naletel na pravo parkirišče bolj pametnih. Ker smo pa Slovenci kot narod in kot posamezniki vsi najbolj pametni, ne smemo izpasti neumni.
Ne verjamem, da so drugi boljši sami od sebe. Osnova so pametni predpisi, njihovo izvajanje pa podpirajo občutne kazni, pa naj bodo krivci na lestvici enakosti spodaj ali zgoraj. Tudi v prometu je tako in na drugih področjih enako. Na tem področju bo pač treba narediti prelom in začne ga lahko le država. Po dveh ali treh kaznih nam bo tudi zavest hitro zrasla, da se nam bo pravilno ravnanje zdelo samoumevno. Ko nam bo jasno, da ni nihče glavni, niti najvišji politik ne (nasprotno, še bolj je odgovoren), Se bomo tudi drugi trudili biti manj glavni, a boljši. Je teže, a lepše. - Tone

Jože, s hribi se ni za hecat!

Avtor odstranjen, četrtek, 19. avgust 2004, ob 13:14

Zelo se strinjam z mnenjem Petra Mežnarja. Pogosto se spravljamo na nekatere moteče pojave v naših hribih, medtem ko tistih, ki so stalno prisotni sploh ne opazimo.

Podoben primer velja za že omenjeno nabijanje glasbe v Kamniški Bistrici. Hvala bogu, da je civilni družbi uspelo preprečiti rave party sredi narave. Bolj se z njimi ne bi mogel strinjati, vendar...

V nedeljo sem sestopal s Kokrškega sedla in takoj za robom zaslišal "dobre domače viže". Kasneje sem ugotovil, da je neka komercialna TV že spet snemala koncerte NZ glasbe na odru pri domu v Kamniški Bistrici.

Ne verjamem, da je tako močno ozvočenje resnično potrebno. Za gledalce televizije pa je sploh brez pomena.

Pomembneje je to, da se take prireditve dogajajo že kar nekaj časa, pa se jih kar tolerira. Očitno slaba in komercialna NZ glasba bolj sodi v to okolje...

Eden od argumentov za prepoved partyija je tudi predvidena uporaba drog. A poslušalci NZ glasbe pa mogoče malinovec pijejo, da na poti domov ne bi podrli kakšnega kolesarja?

LP Tomaž

Jože, s hribi se ni za hecat!

Peter Mežnar, četrtek, 19. avgust 2004, ob 12:10

Ja, pa se je res začel predvolilni boj, tako v GORAH kot pri LJUDEH!

Toliko enoumja med slovenskimi planinci res nisem pričakoval. Vsaka najmanjša karikatura je že povod za burne razprave o politični (ne)oporečnosti enih ali drugih. Pa povrsti:

- to kar je v karikaturi napisano je problem, ki se vleče že dolgo in se niti z eno besedo ne navezuje na aktualno politično situacijo. Na problem je močno opozarjala zlasti GRS postaja Kamnik. Ljudje hodijo čedalje več v hribe (očitno se dogaja novi val Rousseau-jevske nazaj k naravi), članstvo v PD pada, ljudje so slabo opremljeni, s slabim znanjem, slabo psihofizično pripravljeni, lotevajo pa se najtežjih in najbolj nevarnih tur - ne glede na vremensko napoved, razmere, tudi pozimi. Ker je istočasno pokritost z mobilnim omrežjem skoraj že 100%, je v primeru najmanjših zapletov najlažje odtipkati 113 in v uri ali dveh je pri tebi strumni reševalec, ki ti npr. prinese "flašo" vode, da boš zmogel še sestop. Ko so na to opozorili reševalci iz Kamnika, so si prislužili (skoraj) medijskin linč (tednik, časopisi, revije, web-forumi). Podobne so situacije, ko nekdo pokliče-aktivira GRS, po nekaj urah iskanja pa ga policija najde lepo doma pri ženi ali v najbližji gostilni, kjer se ob pivu junači kakšne težave je pravkar zmogel.

Res je: karikatura je časovno sovpadala z dogajanjem na Kredarici.

-sam se imam za politično neopredeljenega, nisem ne v eni, ne v drugi starnki, kar bi težko trdil za druge, ki so se oglašali po medijih. Dejstva: 1. Nič manj množična ni prireditev sto žensk na triglav, pa naj me kokla brcne, če so se tam vse stvari dogajale po PS-u. Za kakšnega čistuna gotovo prav nemoralne stvari. 2. Zelo znana in odmevna prireditev slovenski vrh na slovenskem vrhu je potekala pod patronatom takratnega predsednika RS g. M. Kučana. 100 direktorjev na vrhu triglava in pod njem, pa tudi v dolino se je najbrž kdo peljal s helikopterjem (saj danes so direktorji precej "fit" da zdržijo napore služb, samo urnike imajo zelo natrpane). Zaradi podobnosti naslovov in kraje intelektualne lastnine, bi lahko g. Kučan celo kakšne denarce iztržil od Mladine.

Še bi se našlo, a ti dve sta v preteklosti najbolj odmevali. Na taka in podobna dejanja ni bilo v preteklosti nobenih reakcij.

-in še o morali PZS. Če kar nadaljujem od zgoraj naprej: načelnik KOTG je omenjeni akciji dodal še slovenski vrh na slovenskem vrhu za slovenski vrh, kar bi kdo lahko razumel tudi kot podporo in odobravanje zgoraj omenjenega dogajanja. Pred kratkim se je na Kredarici podpisovala občudovanja vredna donatorska pogodba in kolikor vem niso vsi pripešačili. Znani so tudi primeri, ko je pokojni načelnik KOTG g.Kunaver za namene promocije Julijskih Alp s helikopterjem letal naokoli. Konec koncev se je zgodila tudi tragedija na Brniku itd. itd. Poletov sedanjih funkcionarjev PZS raje ne omenjam. Se pravi: cilj opravičuje sredstva.

Tako so, po mojem skromnem mnenju, vse debate močno politično motivirane s prihajajočimi volitvami in strahom obstoječih "elit-aparatov", da se bo kaj drastičnega spremenilo. Seveda sem absolutno zato, da se vse te odvečne polete prepove, TODA ZA VSE. Prepove naj se tudi VSA zborovanja, VSE harmonike po planinskih kočah in na vrhovih, prodajanje piva na vrhu Triglava, navijanje avtoradijev na parkirišču pod Aljaževim domov v Vratih ob 4h zjutraj, nabijanje povezovalca in turbo folk muzike v Kamniški Bistrici, ki se jo jasno in glasno sliši še v Koglu itd. itd. itd.

Moralne avtoritete, ki bi lahko javno kritizarala taka in podobna početja (dr. Bajuka) trenutno v Sloveniji ni, razen nekaterih posameznikov in pogojno-zaenkrat še Mountain Wilderness-a. Zlasti pa to ni PZS, ki je zlasti z MDO-ji in skoraj vsemi pomembnejšimi organi postala leglo odsluženih strankarskih funkcionarjev. Žalostno, tudi TNP ne. GLEJ ČLANEK MWS.

Ko si bo PZS enkrat nalila čistega vina, bo zopet postala to, kar je bila pred in med vojnama, pa tudi še del po 2. sv. vojni, to je nosilka neke nacionalne, naravovarstvene, etične, etnološke, lahko tudi socialne ideje. Predvsem pa ji ne bo treba krasti po 10% vseh sredstev od vsake komisije, ampak bo s finančnimi injekcijami celo spodbujala dejavnosti, ki bi morale biti vsakemu planincu v ponos (dosežki športnih plezalcev in alpinistov, odlično organizirane GRS ...).

LP

PS: Srčno upam, da tudi ta zgledna planinska-gorniška-alpinistična stran ne bo postala v prihajajočih dveh-treh mesecih poligon politično motiviranih debat, kot smo jim že priče.

PS2: Vsi dobro misleči, ki se sem in tja klatimo po brezpotjih približno čutimo, kaj je naravno. Nobenega HRUPA (elektronskega, piskanje mobijev, zvoki GameBoy-ev, človeških glasov, lajanja psov ...), nobenega ONESNAŽEVANJA (smeti, piksne, razni signali-elektronsko onesnaževanje, svetlobno onesnaževanje, človeški iztrebki in paloma papirčki ob poteh, skale na rumeno prebarvane od močnega urina hišnih ljubljenčov ...), nobenih NADELANIH POTI z markacijami na vsakem ovinku z zajlami, klini in podobno navlako, nobeni NOVOGRADENJ (vikendi, lovske bajte in koče - hoteli, žičnice, oddajniki...), nobenega PROMETA, ki povzroča hrup in onesnaževanje (helikopterji, avtomobili, motorji...) itd.
Samo tišina in komaj vidne stečine in stezice ter za vsak slučaj pri sebi UGASNJEN mobi, če se nam kaj resnega zgodi ali moramo komu pomagati. NE GLEDE NA TRENUTNO ZAKONODAJO, STRANKARSKO PRIPADNOST, POLITIKO OBSTOJEČIH ORGANIZACIJ, SO NEKATERE STVARI VEČNE. Hvalabogu!

Jože, s hribi se ni za hecat!

Bojan Turšič, sobota, 14. avgust 2004, ob 00:19

Glede omenjenega doktorja in njegove (z)družbe na in pod Triglavom bi samo dodal, da ga je (nas je) helikopter stal mnogo manj, kot bi ga business class v Jumbo Jetu na letu v (don¨t cry for me) Argentino. Naslednjič naj tam razgrajajo, pa se ne bo nihče ob njih obregnil.
Goram pa naj se izogibajo, saj zanje ne pomenijo drugega kot kup nepotrebnega skalovja in (po potrebi) prostor za (povsem zgrešeno) samopromocijo. Češ, tudi mi (novo)Slovenci smo planinski narod.....
G.Kern in g. Arh imata povsem prav:

GOSTILNAM (v gorah) SE JE POTREBNO NA DALEČ IZOGNITI IN SLIŠALI BOMO TIŠINO EPETATI... IN V GORAH BO ŠE VNAPREJ TAKO LEPO
Bojan Turšič

Jože, s hribi se ni za hecat!

Avtor odstranjen, petek, 13. avgust 2004, ob 12:50

V četrtek sem peljal na Tiglav sina starega 11 let, njegovega sošolca in njegovega očeta. Zgodaj smo odšli s Pokljuke, mimo Vodnikove koče in na Kredarico. Po krajšem počitku smo odšli na vrh Triglava. Po vrnitvi z vrha,(sin je bil tretjič na vrhu, ostala dva pa prvič), smo v Koči videli "Dr." Andreja Bajuka z njegovimi privrženci in kopico fotografov in dva snemalca. Psvetilo se nam je zakaj smo prav na vrh slišali harmoniko in ozvočen nerazumljiv govor!

G. Marko Kern je napisal, da naj bi bil "Dr." Bajuk izčrpan in je potreboval prevoz helikopterja. Jaz pa se sprašujem: OD ČESA PA JE BIL IZČRPAN? KDAJ IN KJE JE PRIŠEL NA KREDARICO (ne vem, a predvidevam, da tako kot je s Kredarice tudi pobegnil!). Zaradi megle v četrtek helihopter ni mogel v dolino znositi kamermanov, pa so malo pojamrali in "Dr." Bajuk je uredil za sobe!??
Naslednje jutro je helikopter najprej v dolino znosil novinarje, nato PA DISKRETNO PRISTAL ZA KOČO (ne na heliodromu) in naložil pobeglega "Dr." Bajuka. (verjetno ga je bilo sram pred g. Kučanom in g. Fuarejem ? se opravičujem če sem narobe napisal, ki sta prejšnji večer prišla peš na Kredarico!)! Prevoz s helikopterjem je opravičljiv samo za enega od fotografov, ki si je poškodovano nogo zdravil z borovničevcem, ostale pa je lahko sram!

Plačali pa so davkoplačevalci, saj se Nsi financira tudi iz proračuna, mar ne?

Mi smo se vrnili na Pokljuko in domov. Fanta sta popoldne odšla še na igrišče igrat nogomet, o izčrpanosti ali utrujenosti pa ni bilo ne duha ne sluha!
Že po poti domov sem imel v mislih pisat o tem "dogodku" a žal nisem imel do danes dostopa do interneta.

Prisluhni, kako tišina šepeta!
Janez Arh

Čista energija za dve koči

Boštjan Majerič, petek, 13. avgust 2004, ob 11:42

Pohvale vredno!

Jože, s hribi se ni za hecat!

Marko Kern, petek, 13. avgust 2004, ob 10:44

Luštna karikatura, žal preveč resnična!

V zadnjih dneh so politiki okupirali Kredarico in ker seveda oni vse najbolje vedo in znajo, so jih morali reševati, no vsaj enega. "Dr." Andrej Bajuk je bil baje tako izčrpan, da ga je s Kredarice v dolino pripeljal helikopter. In mi naj politikom verjamejo, da bodo znali upravljati z državo, ko pa še sebe ne znajo "splanirati".

Kako to, da se sploh dovolijo takšni prevozi. Gospod Bajuk (če vmes seveda ni bila kakšna resna poškodba) bi prav lahko počakal kak dan na Kredarici, obnovil moči, sestopil na Vodnika, prespal še en dan in šel lepo dol na Pokljuko. Če se pa kakemu planincu taka reč zgodi, je pa takoj v kroniki. In ponavadi z zajedljivimi komentarji.

"Baje" se pomembneži dajo pripeljati na Kredarico kar s helikopterjem. Je to res, ali samo natolcevanje. Kaj pravi TNP? Je to sploh dovoljeno?

V gorah je tako lepo, samo gostiln se moraš na daleč izogibati!

:))

Razgibajmo življenje 11.08.04

Franci Savenc, sreda, 11. avgust 2004, ob 17:13

Mislim, da bodo pohodniki za cel dan zamudili meteorite!?
Nam je sporočil Boštjan in dodal
Space Weather News for August 10, 2004 spaceweather.com

Črn oblak nad vremensko postajo

Boštjan Nachbar, nedelja, 8. avgust 2004, ob 12:01

Kako to da so zaposleni samo očetje in sinovi?
Je to kakšno kadrovanje po zvezah ali imajo vsi tudi primerno izobrazbo ?
Kakšna pa je sploh potrebna za to delo, glede na to da se vodja boji da ne bodo našli novih delavcev?

lp Boško

V Mojstrovki omahnil v smrt

Gregor Malenšek, sobota, 7. avgust 2004, ob 22:14

Iz podatkov sodeč se je nesreča zgodila v lažjem delu smeri (II. stopnja). Zato verjetno ni zabijal vmesnih klinov, da se mu bo podrlo celo stojišče, pa tudi ni mogel pričakovat.

Sicer pa tudi sam ugotavljam, da so naši hribi letos bolj krušljivi in nevarni kot lani. Dolga zima in potres sta očitno naredila svoje.

V Mojstrovki omahnil v smrt

Iztok Snoj, sobota, 7. avgust 2004, ob 12:07

Vsakič, ko berem o kaki nesreči, pomislim, koliko okoliščin se je hkrati zgodilo, za katere iz novice niti ne moremo izvedeti. Seveda so možni na oko taki in drugačni pomisleki. Edino, kar je na uč zares možno videti, da gre za žalosten dogodek.

Kot nealpinist bom raje rekel - fant je za preplezanje raztežaja gotovo uporabil pravšnjo mero varnosti. Da bi pa samo zato - ker bi se mu lahko podrlo celo varovališče - zabil nekaj vmesnih klinov, bi moral predvideti tudi to? Slovenci tako radi celo pri nesrečah iščemo krivca...

Lp Iztok

P.S.
Kot sem pred časom že napisal, je poročanje Novic o nesrečah v gorah postalo dejstvo. Ob tem se je treba zavedati, da vsi bralci niso inštruktorji plezanja, prej so na drugi skrajnosti - o tem ne vedo skoraj nič.

Opaziti tudi morate, da se gospod Mirko Kunšič sedaj tudi trudi pisati o teh nesrečah z večjo mero občutka. Pred časom sem videl članek o Stroju, dobro napisano, potem je pred kratkim dobro pisal o meteorološki postaji na Kredarici. Na koncu mislim, da je članek o tej nesreči napisan zelo korektno.

Plaz pokopal planince

Andrej Magajne, sobota, 7. avgust 2004, ob 06:21

Tu v Kirgiziji je govora o vsaj 11 mrtvih približno toliko pa je tudi pogrešanih. Število se nanaša za širše območje okoli Karakola, razmere pa so najbolj alarmantne na območju doline pod ledenikom Engilcek, kamor zahaja veliko pohodnikov. Glavna atrakcija za omenjene so Merzbacherjeva jezera, prav za slednja pa trenutno obstaja velika verjetnost izlitja, zato je do nadaljnega odsvetovano gibanje po dolini. Vzrok nastali situaciji je letošnje neobičajno deževno poletje.

LP iz Kirgizije

V Mojstrovki omahnil v smrt

Boštjan Virc, petek, 6. avgust 2004, ob 12:08

Kljub tragičnosti nesreče pa v oči zbode naslednji citat v članku: "...in sta se Kranjske poči, ki je zahtevna smer, lotila tako, kot je treba. Res je tudi, da med prvim in drugim varovališčem stojiščem plezalna vrv ni bila vpeta v varovalni klin."

Če prav razumem, se nesrečni fant med plezanjem ni vpel v nobeno vmesno varovanje. Kar je komajda (če sploh) malo boljše, kot če bi soliral. Tako da je morda s strani GRS zavajujoča trditev, da je šlo zgolj za nesrečni slučaj.

Klasične dileme, verjetno bodo tudi klasični odzivi. Fanta ni več, ostaja pa grenak priokus, da bi se lahko nesreča razpletla srečno, če bi se smeri res "lotila tako, kot je treba."

Planinci, pozor!

Andrej Pečjak, petek, 6. avgust 2004, ob 10:29

Nisem član nobene stranke in si z večino Slovencev in Slovenk delim mnenje, da so pri nas vse stranke zanič in da gledajo le na lastne koristi.
Opozoril bi gospode, ki se nameravajo povzpeti na Kredarico na udeležbo političnega shoda, da so taki množični pohodi v nasprotju s smernicami razvoja narodnih parkov in varstva gorske narave. Politične shode imate lahko na kakšni bolj primerni lokaciji, popularnost si pa lahko dvigate s kakšno koristno akcijo (npr. da greste za dva dni pomagati obnavljati Posočje).
Pozivam vse gornike, ki bodo v soboto in nedeljo srečevali "SDS-ovce" in predstavnike medijev, da jih opozorijo na neprimernost njihovega početja in slab zgled, ki bo za seboj potegnil tudi ostale stranke.
LDS žal že več kot 10 let na ta način kaže svoj odnos do gorske narave -:(((

Andrej Pečjak
VGN pri PD Domžale

Kam to pelje?

Emil Pevec, četrtek, 5. avgust 2004, ob 09:14

Hmm, tole s kamnolomom v Stahovici je lahko sicer res - prav nič ne pripomore k "lepšemu izgledu" neokrnjene narave v dolini Kamniške Bistrice. A sam sem rave prireditev vendarle razumel drugače (ne gre, da bi v to mešal kamnolom!) - to bi bila popolnoma nesprejemljiva prireditev v "osrčju" Grintovcev, katero se da prepovedati, odpovedati, ... Koliko časa pa se potrebuje za sanacijo kamnoloma - če se to res sploh da?
In ker se vsaka pot začne s prvim korakom, je bil morda v "rave primeru" prvi korak ta, da se je zganilo veliko posameznikov in organizacij. Morda se bo kaj premaknilo. To me veliko bolj navdušuje kot to, da bi se "obesili" na velik kamnolom, pri "stranskih" vratih pa bi v dolino prodiral nebodigapotreben ropot.

PS:
Glede "narodnjakov" se pa strinjam - to je problem posebne vrste.
A žal nekateri planinstvo še vedno razumejo kot kombinacijo sprehoda do prve skale, nar.-zab. muzike, kranjske klobase in kakšen liter ali dva na mizi ... In takim je ta hrup namenjen. Oni so nad tem navdušeni ... :-(

Kam to pelje?

Primož Auersperger, sreda, 4. avgust 2004, ob 19:19

Zadnja pripomba o narodnjakih je izredno na mestu, sem hotel nekaj podobnega napisati, le da sem imel v mislih slavni kamnolom v Stahovici. Dokler bo tam kamnolom, pa še kaj drugega veliko "trajnejšega" kot rave party, do takrat je brez pomena govoriti o zaščiti neokrnjene narave ali kakršnemkoli parku na območju Kamniških.

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10041 | Stran 490 od 503 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker