Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Odkupili bodo zemljišče

Tomaž Jeras, torek, 4. september 2018, ob 09:35

Kako pa misliš, da je RKC postala najbogatejša organizacija na planetu?

Odkupili bodo zemljišče

Marjeta Štrukelj, ponedeljek, 3. september 2018, ob 07:32

Kako zelo krščansko - ob nesreči namesto pomoči pristaviti svoj lonček…

34. Ultramaraton

Davorin Podrepšek, nedelja, 2. september 2018, ob 13:15

Pred mnogimi leti, ko je bil ta maraton bolj podoben pohodu, sem se ga udeležil trikrat: leta 1990, 1991 in 1992.Ttakrat smo še dobivali simpatične lesene medalje.
Štart je bil v središču Celja ob eni uri zjutraj! Z zadnjim vlakom iz Maribora smo se peljali v Celje, kjer smo potem čakali še dobro uro na štart. Do Mozirja smo hodili/tekli še v temi. Potem pa je bilo malo boljše, edini problem je bil neprespana noč in pa neprimerni copati.
Do cilja v Logarski dolini sem potreboval 11 ur in 57 minut (leta 1991): 108. v svoji kategoriji pa 15. Nepozabni spomini.

Gorski svedri

Matej Kucler, sobota, 1. september 2018, ob 12:03

Med seboj si moramo v gorah pomagat, tako si lahko v trenutku gorski reševalec, vodnik in inštruktor.

Tosc

Matej Kucler, sobota, 1. september 2018, ob 11:52

Tud po vzhodni strani Tosca vodi bezpotje na vrh, SV greben je sicer zelo zahteven, zračen in oprimki niso ravno zanesljivi. Ponavadi grem desno od znane grape na vrh Tosca.

Korajža

Marko Mavhar, petek, 31. avgust 2018, ob 23:09

Kje je pa Jegličeva deklina? pa še kakšna bi se našla :)

Tosc

Jaka Ortar, četrtek, 30. avgust 2018, ob 09:35

Ali morda kdo ve, kje poteka "Šimnova pot" na Tosc?
Kot sem razbral iz starih Planinskih vestnikov, se pot imenuje po nekdanjem oskrbniku Vodnikovega doma in verjetno poteka od koče prek JZ boka Tosca. Kje točno, pa še ugotavljam.

Parkiranje

Andrej Kecman, četrtek, 30. avgust 2018, ob 07:14

Poklon vsem, ki sodelujejo pri teh dejavnostih.
Navdušen sem nad dejstvom, da je končno premaknilo v pozitivni smeri v Ospu.
Super.

Trofajah

Borut Kantušer, četrtek, 30. avgust 2018, ob 07:10

Letos je povsod veliko planik, tudi na Kamniškem sedlu!

AN - 28.08.2018

Aleksander Bjelčevič, sreda, 29. avgust 2018, ob 08:35

3P je 1991 prosto ponovil Miha Kajzelj.

AN - 28.08.2018

Gregor Klančar, torek, 28. avgust 2018, ob 12:16

tiskarski škrati imajo svoj dan: *Urbanom

AN - 28.08.2018

Gregor Klančar, torek, 28. avgust 2018, ob 11:55

popravek: smer Jazbec v zahodni steni Mangarta sva plezala z Ubanom Bolta (AO Domžale) in ne Tadejem Bolta (slednji tudi ni član AO Domžal).

Ljudje so se sprijaznili,

Bruno Fras, sobota, 25. avgust 2018, ob 18:16

S tem mnenjem se bo zagotovo večina 'pravih' planincev strinjala. Po 22. uri naj bo v kočah mir. Cilj vsakega urejenega planinca naj bi bili čudoviti doživljaji v gorah in lepi naravi, morda osvajanje vrhov, ne pa zabavni večeri s harmoniko in plesom. To si lahko vsakdo, ki mu je do tovrstne zabave, privošči v dolini. Žal je tudi v gorah veliko ljudske neumnosti ...

Ljudje so se sprijaznili,

Marjan Bradeško, sobota, 25. avgust 2018, ob 17:28

Zelo všeč mi je tale stavek: "Če obiskovalci vidijo, da je koča urejena, se tudi sami bolj skrbno vedejo." In prav je, da vsak skrbi za red. Je zanimivo, da urejenost, lepota in čistoča vplivajo na ljudi. Saj so znane zgodbe, ko so razna nevarna predmestja uredili, prebarvali zidove ipd - in so je kriminal zmanjšal.
Še vedno pa mi ni jasno, zakaj se dopušča "ples" do polnoči. Mislim, da bi v gorah, posebej tako visoko, morali po 22. uri iti vsi lepo počivat. Nenazadnje je to planinska koča in ne gostilna ali restavracija. Konec koncev planinske ture zaključujemo dovolj zgodaj, da je za harmoniko, petje in druženje dovolj časa ves večer.

Birokratski

Iztok Snoj, sobota, 25. avgust 2018, ob 15:37

Kdo ve, ali je sploh možno postati doktor znanosti, ne da se povsem prilagodiš (da ne rečem podrediš) pravilom, ki veljajo za organizacijo z imenom Univerza.

Gorski svedri

Tone Škarja, sobota, 25. avgust 2018, ob 08:20

Feministka? Ojej!
Zato le ne drugo vprašanje!
Tam v začetku 70-ih nekje ob presežku časa zavijem proti Kamniškemu sedlu skozi Gamsov skret. Pod Koglom se poigram z mladim, prezeblim modraskom, ki še ne ve, da vejica, ki ga beza in jo grize, ni nič kriva, pač pa roka, ki jo drži. Oblačni strop se niža, na Malih podih se gosti megla. Jesenskemu dnevu se bliža konec, ko na prečni poti s Slemena naletim na mlad, a počasen par. Mladoporočenca, fant je očitno punci hotel pokazati hribe, "kjer lepote bom užival s teboj", a je precenil njene moči. Noge so ji že otekle - najbrž mlečna kislina - in komaj jih je premikala. Naložim si še njen nahrbtnik in gremo. Na Turski gori noč, po Kotličih megla, da sem bil prepričan, da smo se nekje obrnili in korakamo nazaj, le vedel (!) sem, da smo prav, saj je pot ena sama. Baterijo smo prižigali periodično, saj takrat dlje kot 4 ure ni nobena zdržala, o kakih čudežnih telefončkih pa še nihče slišal ni. Nekaj po deseti smo se, podpirajoč punco in jo držeč za roke, le privlekli na Sedlo: mlad in neizkušen planinec, za hribe popolnoma neprimerno žensko bitje in alpinist ter občasni reševalec v najboljših letih.. Zasluga gre tistemu modrasku pod Koglom, ki me je dovolj zamotil, da para nisem prehitel, preden smo se srečali. Tako pač delujejo sile, ki jih ne poznamo.

Gorski svedri

Marko Mavhar, petek, 24. avgust 2018, ob 23:47

Tone, a ste med feministke prestopili, že po defoltu bi mogli na stran fantov stopit, sam, da je proti :) :)
Je blo treba izkoristit to situacijo. Konc koncev pa vse se odvija točno tako kot se mora, Gabriele je dobila močno lekcijo, dekleti pa neverjetno intuitivno izkušnjo! Tudi bralce ne pusti na suhem, bomo pa naslednjič vsaj dvakrat premislili o nasvetu, ki ga dajemo, posebno v kontekstu alpinist-pohodnik, torej zamislite si kaj bi bilo če bi Gabriele srečala alpinista :) :)
Sm spet izkoristil situacijo. Pardon! :)

240-letnica

Jaka Ortar, četrtek, 23. avgust 2018, ob 17:03

Takratna "klasična" pot je bila seveda drugje kot danes, morda je bila enaka le v delu med Konjskim sedlom in Kredarico.
Verjetno je bil od nekdaj bolj v uporabi prehod prek območja današnje koče na Kredarici prek Kalvarije mimo Snežne konte (današnja markirana pot) kot pa prek sedla Kredarice (med Kredarico in M. Triglavom) in nad Snežno konto, v kateri je bil verjetno dolgotrajen firn (današnja "Čez Štapce").

Leta 1778 je moral Triglavski ledenik segati precej visoko v SV ostenje, pa vendar v virih nikjer ni omenjen vzpon in spust po vsaj 45° strmem firnu, kar bi takrat v coklah bil izjemen podvig!
Omenja pa se prečenje ledenika do vpadnice Velikega Triglava, pogled v globino Vrat (pri vstopu v Müllerjev kamin tega še ni!), gruščnate poličke do severnega grebena. To se bere bolj kot območje Mrakove smučarske smeri, ki poteka po severnem grebenu, nato pa naravnost dol bolj proti Kugyjevi polici. Torej prečenje ledenika po najmanjši naklonini in vzpon po najbolj položni kopni steni. Vse druge kombinacije so bolj zahtevne.

240-letnica

Vid Pogačnik, četrtek, 23. avgust 2018, ob 16:12

Če se ne motim, se štirje srčni možje ob prvem vzponu na Triglav niso povzpeli na Mali Triglav, pač pa so pod njim prečkali na sedlo med Kredarico in Malim Triglavom, od tam pa (domnevajo, da skozi kasneje tako poimenovani Müllerjev kamin) na glavni greben tik pod vršno kupolo in po njem na vrh.

Birokratski

Marjeta Štrukelj, četrtek, 23. avgust 2018, ob 15:21

Menim, da na PZS ne bi reagirali, četudi bi protestno izstopil sam predsednik. Kritika ali celo dobronamerni predlogi članov niso zaželeni, verjetno se tistih od zunaj bolj »šenirajo«. Še malo počakamo, pa bo PZS po meri vsem, razen dolgoletnim starim članom.

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10019 | Stran 2 od 501 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker