Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Komentarji

Andrej Štremfelj

Tone Škarja, petek, 20. januar 2017, ob 16:50

Med desetimi himalajci, ki sem jih v knjigi Po svoji sledi uvrstil med Stebre svojega himalajizma, sem Andreja predstavil takole:
"Zadnji po abecedi na tem nepopolnem seznamu, drugače pa verjetno prvi. Vrhunski himalajec od leta 1977 do danes. Nekje vmes med Nejcem Zaplotnikom in Tomom Česnom je bil medijsko dolgo skoraj neopažen, seveda pa ne v stroki. Če bi televizija odmerjala čas po pomenu za slovenski himalajizem, bi bil Andrej Štremfelj največkrat na ekranu. ... Če je bil Nejc bolj pesnik, je on prozaist, morda z manj poléta, a z več dela, zato trdno na zemlji in z vrhunskimi rezultati vseh trideset let. ... Izkoristiti možnosti je njegov moto, pa če se tega zaveda ali ne. Spomnim se prve izvidnice v Tibet. Saj sva šla le na oglede za prihodnost, a se je še nepreplezani šesttisočak kar ponujal. "Tegale pa bova jutri," je rekel. In sva ga. Enako je ravnal pri Šiša Pangmi, Južni Kangčendzengi, Menlungtseju, Gjačung Kangu, Džanak Čuliju. Trd in zanesljiv plezalec, enak do sebe in Do drugih. Imeti njega v odpravi, pomeni uspeh, a nikoli za ceno prevelikega tveganja. Za stabilnost mu je gotovo družina osnova. ... Plezati in živeti z Andrejem pomeni pomoč, podporo, sodelovanje in zaščito."
Počaščen sem bil, da me je za 30 let svojega alpinizma povabil v Herletovo, bilo me je pa tudi nekoliko strah - vsaj prečnice, ki je najtežja in za vse enaka. A ko sva zaplezala, je vse teklo "po Andrejevo", gladko in varno in z zaupanjem v obeh smereh.
Pri Južni Kangčendzengi je premalo znano, pa bi moralo biti razkričano, da je bil Andrejev in Markov vzpon edini alpski vzpon v vsej zgodovino Kanča in vseh njegovih petih vrhov, pa naj gre za prvenstvene ali ponovitve. Epopeja!
Za konec le še tole:
Oba sva pogrešala njegov portret izpod Šiša Pangme (1989), ker je lep. A prav zdaj, ko sem za razstavo portretov v SPM brskal po desettisočih diasov, se mi je prikotalil iz kupa, tako da ga bo 3. februarja na otvoritvi v SPM pričakal v zasluženem velikem formatu.
Nedavno sem bral, kako se je plezalcu pod "ritjo" podrlo pol ledene Rinke, da je le po sreči ostal živ. To se Andreju ne bi moglo zgoditi.
Vse čestitke za priznanje in še bolj za dejanja, ki ga utemeljujejo!
Tone Škarja

Prvi plazovni tabli

Miha Pavšek, petek, 20. januar 2017, ob 13:15

Spomnimo, da so "splavili" prvo tovrstno tablo na Ljubelju že marca 2011 prizadevni člani GRS Tržič (več o tem na http://www.grs-trzic.si/novice.php?pid=252). Upajmo, da jih bo sčasoma še več, priljubljenih izhodišč za turne smuke in ture v snežnih razmerah je še nekaj.

Prvi plazovni tabli

Matej Kucler, sreda, 18. januar 2017, ob 14:35

Pohvalno !!!!!Še največ za lastno varnost naredimo sami. Tečaji so super, ampak če se snežne razmere ignorira se lahko hitro vse konča.

Prvi plazovni tabli

Rok Kovač, sreda, 18. januar 2017, ob 11:42

Svaka vam čast, ste bili ornk fizikalci!
Če bo kdo prehlajen, pomaga 300g olupljene Ingverja, prav toliko limon ožetih v sok, enako količino medu, vse to zmeljemo v mixerju, damo v kozarec ter hladilnik.Dve žlici na dan in takoj prežene nahod stran.

Aignerhöhe

Primož Blaha, torek, 17. januar 2017, ob 20:36

Hvala za podroben opis in popravek. Bo še dodatna motivacija za ponoven obisk in raziskovanje teh krajev. Nekaj opisov turnih smukov v Zederhausu je sicer tudi v Planinskem vestniku, št. 1/2013.

Aignerhöhe

Janez Javoršek, torek, 17. januar 2017, ob 14:49

Pozdravljeni!
Na fotografiji št. 4 ni Mosermandl, temveč Kleine (mali) Mosermandl (2538 m), iz višine kjer je fotka posneta je velikega nemogoče videti - četudi je čisto vreme, Mosermandl (2680 m) je zadnja najvišja gora (proti zahodu) v grebenu, ki se nekako začne z Schöpfingom(2141 m) in se prek malega Mosermandla konča na (velikem) Mosermandlu. Greben najprej poteka proti severu, nato se na malem Mosermandlu obrne na zahod. Iz malega Mosermandla je lep turni smuk preko planine Muhrealm proti izhodišču v Waldu, z (velikega) Mosermandla pa zgoraj pribl. 150 višincev zelo strmo (do 50 st.), nižje običajen TS (večina pod strmim delom pušča smuči) v smeri planine Jakoberalm (1839 m)in do izhodišča v Waldu.
Smučanje iz malega Mosermandla je zelo izpostavljeno plazovom, zato je ob veliki količini novega snega dolgo nepresmučan. Je pametno počakati lokalce .....
Janez Javoršek

Najprej v helikopter,

Matjaž Ferjančič, ponedeljek, 16. januar 2017, ob 13:36

A ni lepo!
Še ena tržna niša: v poletnih mesecih s helikopterjem na vrh Stene, potem pa spust po vrvi čez Čopa, ta najbolj pogumni pa lahko tudi čez kaj težjega. Pa še brez bojazni, da bi dobil kazen zaradi spanja v šotoru v TNP, saj se vse naredi cakum-pakum. Naravo je treba varovati, to nam je vsem jasno, kajne!
Matjaž

AN - 10.01.2017

Lojze Budkovič, ponedeljek, 16. januar 2017, ob 07:03

Za bohinjska slapova Vis-a-vis in Lušev graben imamo v vodniku Bohinjske stene domača imena Podstenca in Črtov graben.

Na zboru gorskih vodnikov

Matej Kucler, nedelja, 15. januar 2017, ob 23:51

Čestitam Mitja, te že dolgo časa spremljam, sploh pa na hribi.net. Ko včasih priskočiš z dobrimi nasveti. Želim ti, še veliko lepih in varnih vzponov.

AN - 10.01.2017

Krešimir Klasan, sobota, 14. januar 2017, ob 17:44

2. ponovitev Zelenega vira sta opravila Rene Lisac in Marko Petrunić iz AO Željezničar Zagreb:
http://www.aozeljeznicar.hr/page.php?id=2288
Po ustnem izročilu, naj bi slap iste zime splezal tudi Žarko Kaličanin z partnerjem.

Testi trakov v ledu

Mijo Kovačevič, petek, 13. januar 2017, ob 12:37

Še močnejše sidrišče dobimo, če klasičnega Abalaka postavimo pokonci, se pravi obrnemo za 90º, luknjo nad luknjo. Na testih so izmerili menda do 50% povečanje nosilnosti sidrišča.

Testi trakov v ledu

Miha Hauptman, petek, 13. januar 2017, ob 11:35

Podoben test s podobnimi rezultati so izvedli tudi pri DMM. Preučevali so direktno trakove, brez raznih pomožnih vrvic - ki so v zgornjem primeru najbolj elastičen element v sistemu. Zanimive so predvsem sile, ki so jih med poskusom izmerili in so po večini nad 10 KN (tudi do 25 kN) (10 kN je mimogrede nosilnost BD lednega vijaka). Te sile so tako zelo visoke, da znajo povzročiti notranje poškodbe pri plezalcu (tipični padci v vodstvu so med 4 in 7 kN).

Lahko pa iz testa zaključimo da so abalaki ekstremno močni, saj zdržijo več zaporednih obremenitev nad 10 kN.

AN - 10.01.2017

Sašo Žitnik, torek, 10. januar 2017, ob 08:33

Opombe: Sašo Žitnik je AO Železničar

Vzhodno od sonca,

Marjan Bradeško, ponedeljek, 9. januar 2017, ob 10:07

Tudi knjiga "Antarktika, južno od vsega" je zame najlepše Vikijevo pisanje. Res iz duše - in iz nepozabnega doživetja!

Silvestrovanje

Gregor Sluga, torek, 3. januar 2017, ob 13:51

Kredarica -> TNP -> pirotehnična sredstva ?

Italijanski gorski reševalci

Janez Javoršek, nedelja, 1. januar 2017, ob 00:03

Počasi so noči krajše, bolečino jemlje hudič, neresnica pa boli in ker je v tej zgodbi vpletenih preveč izrednih ljudi, bom glede moje nesreče v Zahodnih Julijcih napisal par dejstev.
Pri sestopu s soplezalko iz žlebu in vrha Špika Hude Police mi je pod bivakom Mazzeni na markirani poledeneni poti zdrsnilo, padel sem po strmem skalnatem pobočju in se zavesten ustavil po šesdesetih metrih. Utrpel sem težke poškodbe noge, obraza in lobanje.
Skupaj s soplezalko sva počakala na Trbiške gorske reševalce, kateri so me klasično v treh urah prenesli do prodišča v Zajzeri, kjer me je Trbiška nujna medecinska pomoč z rešilcem prepeljala do mejnega prehoda v Ratečah, od tam so vodilni slovenske GRS organizirali prevoz Jeseniške NMP z rešilcem na urgenco jeseniške bolnišnice, kjer so me segreli in takoj operirali. Do danes sem imel še tri operacijske posege v Ljubljani in na Jesenicah.
V letu 2017 želim vsem ki bodo tole prebrali vsaj toliko sreče kot sem jo imel jaz.
Janez Javoršek

Razor

Stane Škrjanec, sobota, 31. december 2016, ob 23:12

Igor, zdravja polno 2017! ;-)

Zimska soba na Kaninu

Matej Kucler, sreda, 28. december 2016, ob 17:32

V čem je pointa bivaka, če bo zaklenjen. Kaj pa če koga sredi poletja zajame nevihta...

Kjer je povpraševanje,

Tone Škarja, petek, 23. december 2016, ob 08:12

Old Tigri je Xegar ob cesti proti Lasi, zraven je odcep ceste proti BC Everest.

Kjer je povpraševanje,

Gregor Šetina, petek, 23. december 2016, ob 08:01

Saj ni še 1. april!

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 9489 | Stran 1 od 475 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker