Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Komentarji

Po brezpotjih

Matej Kucler, nedelja, 19. februar 2017, ob 00:01

Oooo brezpotja, meni najlepši preživeti dnevi v gorah, v zadnjih letih. Svobodno hribolazenje, s srcem in hrepenjenem, naprej v gorski raj.

Goljufije

Tone Škarja, sreda, 15. februar 2017, ob 16:22

Doletela me je naloga, da na svojem AOK predavam o etiki v alpinizmu. Moral bom povedati, da Slovenci v pohlepu za slavo in ugodnostmi, ki jih ta prinaša, nismo nič boljši od drugih in da nas pri tem slej ko prej tudi ujamejo, res pa to sami pred sabo skrivamo, dokler se le da, saj smo ja "pošteno ljudstvo" (prosto po dr. Antonu Trstenjaku).

Po brezpotjih

Jože Šolar, torek, 14. februar 2017, ob 19:27

No taki komentarji - tudi jaz bom rekel brez zamere - ne koristijo nikomur. Zlatkov je bil vsaj konstruktiven, naslednji pa ravno nasprotno.

Avtor je zagotovo vložil veliko energije v ta projekt od zamisli do izvedbe in naredil še opis po svojih močeh. Prvi vtis in večkrat prehojeni odseki se seveda dojemajo drugače, zato je tu pač lepo prišel do izraza komentar poznavalca. Če pa bo kdaj iz tega nastalo še kaj več (nekako v smislu poti PP), bo avtor zagotovo naredil tudi primernejši opis. Vnaprejšnje tlačenje avtorja, ki se je tega spomnil, v prevelike čevlje, je vsaj neokusno.
Mar kdo stoji v vrsti, da bi stopil v njegove???

lp Jože Šolar

Po brezpotjih

Matija Demšar, torek, 14. februar 2017, ob 18:57

Brez zamere..na prvo žogo se mi zdi da je nekdo stopil v prevelike čevlje... Kritika je samo dobro namerna. Verjamem da je bilo veliko truda vloženega v opis te poti. Lp M

Po brezpotjih

Zlatko Kolšek, ponedeljek, 13. februar 2017, ob 19:06

(Nekje na polovici bomo zavili proti stanu pod Utami)
Smatram, da to ni "nekje na polovici", ampak v zgornjemu delu, ko se pot cepi na dva dela. Lahko greš desno in prideš ven v grapi pod obnovljenim stanom (pod Utami) - leseno korito za vodo. Druga možnost je, da poiščeš v ruševju potko levo in prideš ven na Covnikovih travnikih - leseno korito za vodo.
Od tu pa čez travnike do grebena ali pa spust do bivaka.

(malce nad lovsko kočo). Matkovo okno ni kar "malce" nad lovsko kočo v Zabrložnici. Do okna se lahko povzpneš od sedla, kjer se pot prevesi proti Okrešlju. Lahko se pa povzpneš do grebena pred Savinjekom in levo poiščeš potko pod grebenom, ki te vodi do okna - "mimo dveh klinov".

(S te planine pelje dokaj težko sledljiva stezica proti grapi, ki pripelje iz Bevške planine na rob)
Sestop od Polšakove planine do Bevške planine je poglavje zase, kar se tiče orientacije in sledljivost i...
Lp

Zgodovina športa v Bohinju

Janez Rozman, petek, 10. februar 2017, ob 11:13

Kot pravnuk prvega izdelovalca smuči v Bohinju moram opozoriti na napako v članku. Smuče Triglav je pričel izdelovati kolar Franc Rozman - Rodarjov vočk. Jakob Rozman je bil njegov sin rojen leta 1904. Po očetu je prevzel obrt in nadaljeval z izdelavo smuči.

Janez Svoljšak 4.

Andrej Kecman, ponedeljek, 6. februar 2017, ob 08:17

JANEZ. Čestitke, super.

Obisk

Matija Demšar, torek, 31. januar 2017, ob 08:43

Torej lahko v eni bližnji prihodnosti pričakujemo da bomo v Mojstrani čakali avtobus če bomo hoteli v gore nad dolino Vrat? ali nemara vzameš bicikel če nočeš čakati le tega?

Veliki Rogatec

Zlatko Kolšek, ponedeljek, 30. januar 2017, ob 08:30

Se povzpneš po desni strani nad slap Cuc. Ko si nad njim, vodi nemarkirana pot do gozdne ceste pod Lepenatko. Na deblih so oznake (krogi/puščice). Prideš čisto pod Lepenatko in po gozdni cesti nadaljuješ proti Kalu/Rogatcu. V ok. 15 minutah prideš do odcepa markirane mimo Rihelske jelke, kjer si ti prišel gor. Tako lahko narediš krožno pot ...
Lp Zlatko

Redefinicija alpinističnega smučanja?

Jaka Ortar, sreda, 25. januar 2017, ob 12:11

Dopolnjujem Andrejev pregled slovenskih spustov po teh smereh:

Lenzspitze - Atila Armentano

Mont Blanc du Tacul - Primož Vrhovnik, Borut Kozlevčar, Samo Krmelj (deska)

Dom-ove zahodne vesine (Westflanke) naj bi po podatkih na spletu smučali tudi Črnivec, Terčelj, Cerar in Petrovčič http://razmere.turni-klub-gora.si/RazmereVsebina.php?Obv=010312
Ali to ne drži?

Monte Rosa, Marinelli - Maja Lobnik, Peter Poljanec (deska)

Dodal bi šel, da je Blaž Čadež Matterhornovo vzhodno steno predeskal takoj po padcu sosmučarja Aleša. To neverjetno zgodbo si lahko preberete v PV 1997/9 na straneh 369-371 http://www.planinskivestnik.com/files/File/PV_1997_09.pdf

Redefinicija alpinističnega smučanja?

Andrej Terčelj, sreda, 25. januar 2017, ob 09:55

Film Seznam si lahko ogledate v Cankarjevem domu, Kosovelova dvorana, v sredo, 22. 2. ob 18:00 v okviru festivala gorniškega filma.

Andrej Štremfelj

Tone Škarja, petek, 20. januar 2017, ob 16:50

Med desetimi himalajci, ki sem jih v knjigi Po svoji sledi uvrstil med Stebre svojega himalajizma, sem Andreja predstavil takole:
"Zadnji po abecedi na tem nepopolnem seznamu, drugače pa verjetno prvi. Vrhunski himalajec od leta 1977 do danes. Nekje vmes med Nejcem Zaplotnikom in Tomom Česnom je bil medijsko dolgo skoraj neopažen, seveda pa ne v stroki. Če bi televizija odmerjala čas po pomenu za slovenski himalajizem, bi bil Andrej Štremfelj največkrat na ekranu. ... Če je bil Nejc bolj pesnik, je on prozaist, morda z manj poléta, a z več dela, zato trdno na zemlji in z vrhunskimi rezultati vseh trideset let. ... Izkoristiti možnosti je njegov moto, pa če se tega zaveda ali ne. Spomnim se prve izvidnice v Tibet. Saj sva šla le na oglede za prihodnost, a se je še nepreplezani šesttisočak kar ponujal. "Tegale pa bova jutri," je rekel. In sva ga. Enako je ravnal pri Šiša Pangmi, Južni Kangčendzengi, Menlungtseju, Gjačung Kangu, Džanak Čuliju. Trd in zanesljiv plezalec, enak do sebe in Do drugih. Imeti njega v odpravi, pomeni uspeh, a nikoli za ceno prevelikega tveganja. Za stabilnost mu je gotovo družina osnova. ... Plezati in živeti z Andrejem pomeni pomoč, podporo, sodelovanje in zaščito."
Počaščen sem bil, da me je za 30 let svojega alpinizma povabil v Herletovo, bilo me je pa tudi nekoliko strah - vsaj prečnice, ki je najtežja in za vse enaka. A ko sva zaplezala, je vse teklo "po Andrejevo", gladko in varno in z zaupanjem v obeh smereh.
Pri Južni Kangčendzengi je premalo znano, pa bi moralo biti razkričano, da je bil Andrejev in Markov vzpon edini alpski vzpon v vsej zgodovino Kanča in vseh njegovih petih vrhov, pa naj gre za prvenstvene ali ponovitve. Epopeja!
Za konec le še tole:
Oba sva pogrešala njegov portret izpod Šiša Pangme (1989), ker je lep. A prav zdaj, ko sem za razstavo portretov v SPM brskal po desettisočih diasov, se mi je prikotalil iz kupa, tako da ga bo 3. februarja na otvoritvi v SPM pričakal v zasluženem velikem formatu.
Nedavno sem bral, kako se je plezalcu pod "ritjo" podrlo pol ledene Rinke, da je le po sreči ostal živ. To se Andreju ne bi moglo zgoditi.
Vse čestitke za priznanje in še bolj za dejanja, ki ga utemeljujejo!
Tone Škarja

Prvi plazovni tabli

Miha Pavšek, petek, 20. januar 2017, ob 13:15

Spomnimo, da so "splavili" prvo tovrstno tablo na Ljubelju že marca 2011 prizadevni člani GRS Tržič (več o tem na http://www.grs-trzic.si/novice.php?pid=252). Upajmo, da jih bo sčasoma še več, priljubljenih izhodišč za turne smuke in ture v snežnih razmerah je še nekaj.

Prvi plazovni tabli

Matej Kucler, sreda, 18. januar 2017, ob 14:35

Pohvalno !!!!!Še največ za lastno varnost naredimo sami. Tečaji so super, ampak če se snežne razmere ignorira se lahko hitro vse konča.

Prvi plazovni tabli

Rok Kovač, sreda, 18. januar 2017, ob 11:42

Svaka vam čast, ste bili ornk fizikalci!
Če bo kdo prehlajen, pomaga 300g olupljene Ingverja, prav toliko limon ožetih v sok, enako količino medu, vse to zmeljemo v mixerju, damo v kozarec ter hladilnik.Dve žlici na dan in takoj prežene nahod stran.

Aignerhöhe

Primož Blaha, torek, 17. januar 2017, ob 20:36

Hvala za podroben opis in popravek. Bo še dodatna motivacija za ponoven obisk in raziskovanje teh krajev. Nekaj opisov turnih smukov v Zederhausu je sicer tudi v Planinskem vestniku, št. 1/2013.

Aignerhöhe

Janez Javoršek, torek, 17. januar 2017, ob 14:49

Pozdravljeni!
Na fotografiji št. 4 ni Mosermandl, temveč Kleine (mali) Mosermandl (2538 m), iz višine kjer je fotka posneta je velikega nemogoče videti - četudi je čisto vreme, Mosermandl (2680 m) je zadnja najvišja gora (proti zahodu) v grebenu, ki se nekako začne z Schöpfingom(2141 m) in se prek malega Mosermandla konča na (velikem) Mosermandlu. Greben najprej poteka proti severu, nato se na malem Mosermandlu obrne na zahod. Iz malega Mosermandla je lep turni smuk preko planine Muhrealm proti izhodišču v Waldu, z (velikega) Mosermandla pa zgoraj pribl. 150 višincev zelo strmo (do 50 st.), nižje običajen TS (večina pod strmim delom pušča smuči) v smeri planine Jakoberalm (1839 m)in do izhodišča v Waldu.
Smučanje iz malega Mosermandla je zelo izpostavljeno plazovom, zato je ob veliki količini novega snega dolgo nepresmučan. Je pametno počakati lokalce .....
Janez Javoršek

Najprej v helikopter,

Matjaž Ferjančič, ponedeljek, 16. januar 2017, ob 13:36

A ni lepo!
Še ena tržna niša: v poletnih mesecih s helikopterjem na vrh Stene, potem pa spust po vrvi čez Čopa, ta najbolj pogumni pa lahko tudi čez kaj težjega. Pa še brez bojazni, da bi dobil kazen zaradi spanja v šotoru v TNP, saj se vse naredi cakum-pakum. Naravo je treba varovati, to nam je vsem jasno, kajne!
Matjaž

AN - 10.01.2017

Lojze Budkovič, ponedeljek, 16. januar 2017, ob 07:03

Za bohinjska slapova Vis-a-vis in Lušev graben imamo v vodniku Bohinjske stene domača imena Podstenca in Črtov graben.

Na zboru gorskih vodnikov

Matej Kucler, nedelja, 15. januar 2017, ob 23:51

Čestitam Mitja, te že dolgo časa spremljam, sploh pa na hribi.net. Ko včasih priskočiš z dobrimi nasveti. Želim ti, še veliko lepih in varnih vzponov.

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 9500 | Stran 1 od 475 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker