Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Komentarji

Jalovčev ozebnik

Franci Savenc, sreda, 23. maj 2018, ob 15:08

Je že popravljeno/dopolnjeno; hvala za opozorilo!
Naslovi poobjav pa naj bi bili kratki, zato prihaja do sprememb. Urednik

Oprema

Igor Pavlič, sreda, 23. maj 2018, ob 14:05

Seveda je včasih tudi pri nas pod -30 stopinj. -34,0 so 15. februarja 1956 izmerili na Rakitni, ni le Babno polje mrzlo.
Pod 30 stopinj Celzija so se rekordno nizke temperature spustile tudi v Novi vasi na Blokah, Rudnem polju na Pokljuki, Sodražici, Kočevju, Postojni in Murski Soboti. Žal nimam podatkov za alpski svet, ampak nekatere planine in doline znajo biti izjemno mrzle. Pred leti sva bil s kolegom pozimi pet dni na Zapotoku in tam naokoli, bilo je jasno vreme brez vetra. Termometra nisem imel s seboj, ampak navadne plinske kartuše niso od sebe dale nič, zmrznila je praktično vsa hrana, ki je imela kolikor toliko vode v sebi. Tudi bohinjske planine znajo bili izjemno mrzle ob ustreznih pogojih, postanejo prava mrazišča. Najugodnejša je mrzla in suha zračna masa ob prisotnosti snežne odeje. Noči morajo biti jasne in ne vetrovne, še posebno nizke so lahko temperature ob debeli snežni odeji. Novozapadli sneg omogoča najboljšo toplotno izolacijo, ki preprečuje uhajanje toplote iz tal.Novejše raziskovalne meritve so pokazale, da omenjene lokacije glede mraza niso izjemne in da je podobno, če ne še bolj mrzlo v mnogih travnatih kotanjah po Sloveniji. Po mrazu posebej izstopa vsaj še širša okolica Loškega potoka ter Zadloško polje nad Idrijo. Kot najbolj hladna so se izkazala mrazišča v Julijskih Alpah. V mraziščih Komne nad Bohinjem je bilo že nekajkrat izmerjeno pod -40 °C, najnižja temperatura -49,1 °C pa je bila zabeležena 9. januarja 2009. (Več o tem: http://ciklon.si/stran/?p=13712) Itak je pa najpomembnejši občutek mraza, tega pa seveda ojača veter. Če greš na Triglav ali kakšen visok vrh pri minus 20 in piha več kot 100 na uro, se počutiš kot kje na Kavkazu. http://stane.saax.com/Vreme/Windchill.html

Jalovčev ozebnik

Janez Javoršek, sreda, 23. maj 2018, ob 13:46

"Z Jalovca",
se večkrat sprašujem, zakaj se zapisom ki so objavljeni na straneh AO -jev, v tem primeru ČAO spremeni vsa štorija v "pompozen" naslov. Namreč smučanje "z Jalovca" ali pa smučanje z Jezerc (pod vršnim delom Jalovca) - kar so smučali fantje z ČAO je milo rečeno razlika, kot noč in dan. Na Jezercih sem bil 28.aprila in vršni del je bil skorajda v celoti kopen, torej je nesmučljiv že vsaj mesec dni. Za vse ki smo smučali (večkrat) z vrha Jalovca je zapis (po večkratnem branju) razumljiv, za pohodnike, nekoga ki v teh koncih ni prav velikokrat pa zelo zavajujoč. V naslovu fantov z ČAO je tudi Kotovo sedlo, škoda, da kasneje v zapisu sedlo ni niti omenjeno?
Javoršek

Za Vrata

Marjan Bohnec, četrtek, 17. maj 2018, ob 21:53

Ne vem odkod potreba po tem, da bi nam vse zaračunavali. Naravne lepote Slovenije so last vseh državljanov in če si jih hočemo ogledati ali pa jih uporabljati za planinstvo, alpinizem ali kaj podobnega ne rabimo nekih organizacij, da pod krinko ekolgije to omejujejo ali služijo s tem.

Za Vrata

Metod Škarja, četrtek, 17. maj 2018, ob 20:39

Dobra rešitev bi bila tudi podobno, kot je v Logarski. Do 7h zastonj, potem pa plačilo. To avtomatsko zmanjša promet, ker vsak ni pripravljen plačat.

Za Vrata

Matej Kucler, četrtek, 17. maj 2018, ob 20:35

No moj avto je itak na plin predelan in še to samo 1.4 motor.

Za Vrata

Marjan Bohnec, četrtek, 17. maj 2018, ob 13:13

Na koncu se bo pokazalo, da je najboljša rešitev taka kot je sedaj, manjka samo asfaltirana cesta, da se ne bo prašilo.
Itak v Mojstrani in okolici ni tako velikega parkirišča kot je tisto v Vratih.
Tudi ekološko je najmanj sporno, da se ljudje pripeljejo z osebnimi avti v Vrata (avti bodo itak vedno bolj ekološko ustrezni), avtobusi bi (seveda če bi zadosti pogosto vozili) bolj onesnaževali okolje tako s izpusti kot s hrupom.
Verjetno so razne ekonomske kalkulacije tiste ki spodbujajo željo za drugačne rešitve.

Za Vrata

Igor Pavlič, sreda, 16. maj 2018, ob 23:29

Gre za to, da ponoči avtobus ne vozi in tudi izletnikov, ki pridejo v Vrata na pivo in malo na sprehod, ponoči ni.

Za Vrata

Matej Kucler, sreda, 16. maj 2018, ob 20:20

S tem predlogom, z avtom do 7.00 ure ne boste velik naredili, ker parkirišče se polni že od 3 zjutraj dalje, tud ob polnoči, enih, dveh se vozi.

Za Vrata

Peter Strgar, sreda, 16. maj 2018, ob 13:56

Problem je vsekakor vreden poskusnega dne.
Me pa zanima, kdaj zjutraj naj bi odpeljal prvi javni prevoz?
Glede na to, da so iz doline Vrat ture večinoma dolge, verjetno nebi bilo smiselno, da se prvi javni prevoz odpelje šele po 7 uri zjutraj.

Palice na nahrbtniku

Igor Pavlič, četrtek, 10. maj 2018, ob 09:14

Palice enostavno pri eni od naramnic nahrbtnika s krpljicami navzgor zataknemo za hrbet. Če so zložljive, toliko bolje. Enako ravnamo s cepinom, če gre za teren, kjer je "treba" pogosto menjavati pripomočka.

Za izkušenega

Stane Škrjanec, torek, 8. maj 2018, ob 17:11

... in vse neizbrisno prekrasne ture so zasijale pozabi v opomin, brezčasju v spomin ...

Lado ... hvala.

Vznemirjanje

Matej Kucler, ponedeljek, 7. maj 2018, ob 22:23

Hodim tako potiho, da me živali skoraj ne slišijo. Pa še oblečem se v stilu narave, zadnjič hlače, vetrovka v sivi barve in rjave gojzarje tako da se zlijem z goram...sta me dve belki skoraj spregledali. Čisto blizu smo se srečal.

Vznemirjanje

Bojan Turšič, ponedeljek, 7. maj 2018, ob 21:14

Kaj pa takrat, ko na poti petelin dobesedno priteče za teboj ? Na zasneženi cesti ? In te po svatbenem plesu še nekaj časa zasleduje ? (glej film na koncu)

https://tubojan.blogspot.si/2018/04/smucarski-potep-nad-planino-v-plazeh.html

Vznemirjanje

Marjan Bohnec, ponedeljek, 7. maj 2018, ob 17:34

verjetno je cilj, da nadzorniki vznemirjajo človeške obiskovalce TNP-ja in jim po možnosti zaračunajo kakšno kazen

Vznemirjanje

Andrej Lavrenčič, ponedeljek, 7. maj 2018, ob 11:11

Kako naj se izognem rastiščem ruševca in divjega petelina, če pa ne vem niti, kje so. Ali je navzočnost nadzornika TNP in drugih služb (inšpektorji, policaji ...) dovolj dober pokazatelj, da smo v bližini rastišča?

AN - 01.05.2018

Iztok Tomazin, nedelja, 6. maj 2018, ob 21:16

Omenjena smučarska smer v grebenu Tolsta Košuta - Košutnikov Turn se ne imenuje Damoklejev meč pač pa Damoklejev žleb.
Iztok Tomazin

Na Velki

Tone Škarja, sobota, 5. maj 2018, ob 10:22

Nemarnost nemarna!!! - Velka je naselje v občini Dravograd, VÉLIKA PLANINA pa je res VELÍKA po vseh kriterijih, tudi po površini in lepoti. Komaj poldrugi milijon nas govori slovensko, pravilno morda le tretjina tega, pa se še moramo spakovati. Kaj bo res nazadnje imela vsaka vas svoj pravopis, vsi skupaj pa podomačeno angleščino? Soodgovorno je seveda tudi uredništvo!

Velika Mojstrovka

Jaka Ortar, petek, 4. maj 2018, ob 08:29

Smučarji radi rečemo, da se z Mojstrovke spustimo v Drevesnico.

Ugotavljam, da je ime "Drevesnica" v tej zvezi rabljeno napačno - drevesnica je bila niže, v Loméh. Upravnik drevesnice je imel svojo bajto na ~1250 m, tik pod Strmo frato.

http://shrani.si/f/29/5J/29Fw2kW8/drevesnica.jpg
debela rdeča (z oznako 1) je današnja markirana pot,
tanjša rdeča je pastirska pot.

Če se z Mojstrovk spustiš do pastirske steze, potem ne prideš niti na Veliko Raván, ampak dno kotla pod Vršičem dosežeš malo pod nekdanjim pastirskim stanom Velike planine (ta je bil tik pod 1500 m).

Če pa s spustom nadaljuješ (ne prečiš po pastirski stezi), v kotel prideš na Hudo Raván (1430 m) ali malo pod njo.

Upam, da bo to prebal kdo, ki ve kaj več o drevesnici pod Mojstrovkami, in popravil/dopolnil moje ugotovitve; na spletu se ne najde skoraj nič.

Škoda se mi zdi, da bi pozabili, kaj in kje je res (bila) drevesnica.

Obveščamo

Jaka Ortar, ponedeljek, 30. april 2018, ob 07:22

Fotka je s poti s pl. Blato v Laz, tam je res cela podrtija.
S poti na Krstenico niso poročali o taki katastrofi.

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 9870 | Stran 1 od 494 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker