Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Komentarji

Delitev denarja

Matej Kucler, četrtek, 22. marec 2018, ob 09:16

Še dobro, da gorništvo, alpinizem ni šport in da nam ni treba tekmovat pred drugimi. To delamo zaradi sebe, svojega zadovoljstva in s srcem.
Nobenih ur, zbiranje točk, radi slikamo in uživamo v naravi.


Delitev denarja

Primož Auersperger, sreda, 21. marec 2018, ob 05:41

Čudno stališče. Saj po tej logiki tudi pisanje in založništvo nima nobene veze s športom oz. veliko manj kot rekreacija/rekreativni šport. Tudi za kaj iz področja založništva bi se lahko reklo, da je logika financiranja taka, kot če bi prijavili za sredstva kak Lidlov letak. Ne se hecati z bazo, iz katere rastejo športniki.

Delitev denarja

Lovrenc Babič, ponedeljek, 19. marec 2018, ob 11:48

Rekreativni šport ni šport, tako kot tudi športni novinar ni novinar. :)

Aconcagua 2018

Miro Koder, ponedeljek, 19. marec 2018, ob 09:16

Čestitke, spomini pa ostanejo na moj vzpon 9. 2. 2006 v prekrasnem vremenu. Lp!
Urednik: Vzpon predstavili http://www.gore-ljudje.net/novosti/5678/

Glinščica:

Primož Auersperger, nedelja, 18. marec 2018, ob 09:12

Dober ukrep in malo slabši naslov članka.

Odgovor

Betka Galičič, sobota, 17. marec 2018, ob 19:28

Mogoče ne bi bilo odveč tudi pojasnilo, kje so sredstva, ki jih je PZS za urejanje plezališč od Fundacije prejela od leta 2015 dalje, skupaj 73.626 € (2015 -29.276 €, 2016 -24.016 €, 2017 -20.334 €). V samih plezališčih se jih nekako ne vidi, niti skozi rožnata očala ne ...

Sneg na zlati veji

Marjan Bradeško, četrtek, 15. marec 2018, ob 12:06

Tule ne morem, da ne bi zapisal par besed, ki najbolje označijo tiste nekdanje fante iz Postojne. Bil je poletni dan, ko sva z "nekdanjim dekletom" (danes ženo) izstopila iz avtobusa pri Mihovem domu pod Vršičem, namenjena v Krnico. Ker je avtobus iz nekega razloga postal za dlje, so stopili ven tudi omenjeni fantje. Nisva jih poznala, a smo izmenjali par besed. In iz njih (zlasti iz Igorja) se je vsul plaz romantičnih opisov Loške stene, kamor so šli plezat; govorili so o tolmunih, slapovih, kapljicah, ki se bleščijo v soncu, o zelenih policah in belih skalah Votlega vrha ... Bili so povsem drugačni od tistih, dostikrat vzvišenih ("nabildanih") alpinistov, ki so naju "šodrovca" (čeprav velikokrat brezpotna) radi gledali zviška. Poslovili smo se prijateljsko, z istim hrepenenjem - doživeti tudi neizmerno lepoto gora, ne le prehoditi in preplezati. Pravi alpinisti romantične dobe! Igor, napiši še kaj, pa čeprav spomine iz davnine :-) Hvala, Miha, za oživitev knjige!

Oda

Andrej Erceg, nedelja, 11. marec 2018, ob 18:47

Kje si pa upam brcat. Samo malo sem požgečkal, pa še to z gipsom.

Oda

Tone Škarja, nedelja, 11. marec 2018, ob 18:07

Ne brcati v skalo! Naj bo granit ali apnenec, se kristali in molekule trdno držijo skupaj. Kost nima nobene možnosti, kaj šele "gips".

Nova

Nadja Korinšek, nedelja, 11. marec 2018, ob 11:23

Že nekaj let izvajam začetne tečaje športnega plezanja in se ob takšni objavi sprašujem kako je sploh to možno?? Imamo pravilnik, katerega smo vsi strokovni kadri dolžni spoštovati in se ravnati po njem. Tukaj je link: https://ksp.pzs.si/javno/dokumenti/pravilnik_o_vzgoji_in_izobrazevanju.pdf

Tole pa je kopirano iz pravilnika:
7. člen ... Trajati mora najmanj 40 ur in mora obsegati teoretična predavanja in praktične vaje iz naslednjih tem: ...

Pravilnik ni napisan brez razloga. Iz izkušenj pa lahko povem, da je pogosto celo 40 ur vadbe malo za zares dobro utrjeno znanje. Sprašujem se o odgovornosti inštruktorja, ki si po 10-urnem tečaju drzne podpisat diplomo in spustiti tečajnike samostojno v plezališča.
Lep pozdrav!

Tulove grede

Tone Škarja, petek, 9. marec 2018, ob 09:55

Z minami je kot s plazovi, vidiš jih prepozno, če sploh. Tulove grede - lepota za kratek oddih po Paklenici ali za mimobežni skok na poti z morja. - Bilo je nekoč. Balkanci pač vse pokvarimo!

Na smučarskem

Primož Auersperger, četrtek, 8. marec 2018, ob 19:20

Malomaren prevod, odpirala sta vhodna vrata v svojo stanovanjsko enoto, ko ju je zasul sneg, ne pa se pripeljala.
"As they approached the front door of their condo". A novinarji sploh kaj razmišljajo, ko pišejo, ali pa so na prehudi normi.

V nedeljo

Metod Škarja, četrtek, 8. marec 2018, ob 17:31

Matej mi je prijazno poslal originalne fotke, pa sem s pomočjo kart, višin in dimenzij na fotkah naredil nekaj telemetrije (če se prav tako reče).
Širina plazu zgoraj: 260 m
povprečna višina napoke: 90 cm
višina napoke na nekaj debeljših mestih: 115 cm
maksimalna višina (ko gre skozi dobro viden zamet): 200 cm

Plaz še večjih dimenzij na tem področju se je sprožil marca 2010, in sicer čez celo konkavo med Toplarjem in Velikim vrhom, širine 400 m. Ta plaz sta takrat sprožila pohodnika (turna smučarja) pod sabo tik pod vrhom grebena.

http://www.gore-ljudje.net/novosti/53705/

Kar pa ni bilo zabeleženo, pa itak ne vemo.

V nedeljo

Jaka Ortar, torek, 6. marec 2018, ob 23:04

Odgovor Metodu - za "poln vpogled" v objave o razmerah in opaženih plazovih na Snežaku ni potrebna registracija, vse je dostopno tudi za neregistrirane.

Objave o plazovih nimajo prikazanega avtorja, vnašalec pa med vnosom označi, ali dovoli, da njegove kontaktne podatke v primeru poizvedovanja posredujemo naprej (npr. GRS, ARSO).

Več o Snežaku pa v kratkem tudi na G-L.

V nedeljo

Matej Kucler, torek, 6. marec 2018, ob 20:57

Avtor slike sem jaz, ko se popoldne povzpel na Kofce goro, slikal sem ok. 16. uri.

V nedeljo

Metod Škarja, torek, 6. marec 2018, ob 19:58

Gledam na tistile povezavi desno (Snežak) - najbrž se je treba registrirati za poln vpogled. Stran mislim, da še ni javna, poskusno pa že nekaj časa obratuje, torej je število vpisov tudi zaradi tega verjetno dodatno omejeno.

V 7 dneh 14 dogodkov, od tega 6 z udeležbo ljudi (bodisi sprožili plaz, jih je plaz nesel, plaz od zgoraj, ponekod samo povzročena napoka itd). Zgornji dogodek (še) ni notri - upam da bo, avtorji strani zagotavljajo anonimnost. Beremo krasne opise na TK gora in tukaj na Gore-ljudje, vse izgleda idealno, super razmere in ture. Pa očitno ni samo to. Se strinjam z zapisom tam desno, da nima nobenega smisla skrivati teh stvari, na skupnih napakah se lahko vsi več naučimo. Če bi vsi imeli vpogled v teh 7 stvari v 7 dneh, bi verjetno že marsikdo drugače ravnal.

Vsi hodimo na neki razdalji od roba, za katero glede na vse pretekle izkušnje, lastne in tuje, smatramo, da je "varna". Opisi dogodkov tu doprinašajo v ta skupni fond.

V nedeljo

Jernej Burkeljca, torek, 6. marec 2018, ob 10:26

Kje?

Brezglavo

Matej Kucler, sreda, 28. februar 2018, ob 21:21

Tudi v tujini na poznanih gorah ni nič bolje, recimo Veliki Klek, poleti sva dva porabila od zadnje koče do vrha in nazaj 5 ur. To je okoli 300 višinske razlike. Nama je šlo tekoče, ampak drugi, se ustavi in ne moreš it ne naprej in ne nazaj, počasi gre, po polžje.
Problem pr nas je v tem, da bi eni radi kasiral za malo dela, tukaj so gorski vodniki, ki bi ob 3/4 manj železja na Triglavu kasiral več za vodenje, potem radi bi uvedli cestnino, bi spet nekdo služil in zato nebi nič naredil. Tretji bi računal vstopnino in zato nebi spet nič naredil. Določene koče pa so spet pojava iz leta 1950, ko v danih časih nimajo niti urejene WC-je in zato računajo nočitev da glava boli in dragi obroki, kot v tujini.
Naredite naprej nekaj potem pa začnite računat. Če ne bo vedno nas več, ki bomo več zahajal v tuja gorstva in se več vračal v jeseni, ko bo manj drena, koče zaprte, posledično manj evrov bodo pokasiral....., drugač se preveč ne sekiram za stroške goriva, ker vozim avto na plin 500km za 20 evrov.

Alpinizem je v krizi,

Matej Kucler, sreda, 28. februar 2018, ob 17:17

Eni veliko splezajo in o tem nikjer ne pišejo ne govorijo, včasih sem koga srečal v smeri, včasih pa iz planinske poti opazujem naveze in ko v naslednjih dneh prebiram forume nikjer ne zasledim objav.

Zapotok

Miha Mihelič, torek, 27. februar 2018, ob 18:45

Če je kdo mogoče še interesent, bomo veseli vsakega, ki pride JUTRI, 28.2. ob 8.00 do koče pri izviru Soče. Prinesite lavinsko lopato.

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 9833 | Stran 1 od 492 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker