Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V soboto prehodno poslabšanje,

SLOmedia.it: ... ponekod rahel sneg do nižin

Minula noč je bila marsikje najhladnejša v tem tednu, v noči na soboto prihaja višinska dolina s severnoatlantskim zrakom

Minula noč je bila po pričakovanjih mariskje najhladnejša v tem tednu. Živo srebro se je ob umiritvi vetrov povečini spustilo za nekaj stopinj pod ledišče, najnižje v zatišnih predelih, le na Primorskem in ob morju, kjer je še pihala šibka burja, se je mestoma zaustavilo okrog ničle ali malo višje.
Najhladnejši zrak je medtem že zapustil višje sloje, na Kredarici je ARSO davi nameril -11 stopinj Celzija, medtem ko jih je v minulih dneh nameril do -18. V nižinah je zgovoren podatek iz Slovenj Gradca, kjer je bilo -8 stopinj Celzija.
Tudi v nižinah Furlanije Julijske krajine se je živo srebro marsikje spustilo za nekaj stopinj pod ledišče, na Kraški planoti malo pod ničlo. Najnižje nočne temperture pa je deželna meteorološka opazovalnica FJK namerila pri Belopeških jezerih, -10,7 stopinje Celzija ter na Trbižu, kjer je bilo davi -9,8 stopinje Celzija, na Višarjah pa "le" -8 stopinj Celzija.
Ozračje se je v višjih slojih že nekoliko otoplilo. Radiosonda iz Campoformida pri Vidmu v Furlaniji Julijski krajini je opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila -2,9 stopinje Celzija, medtem ko je na isti višini v minulih dneh namerila najnižjo vrednost -7,1 stopinje Celzija.
Danes in jutri bodo naši kraji še pod vplivom anticiklona. Prevladovalo bo sončno vreme z le občasno krajevno zmerno oblačnostjo. Najvišje dnevne temperaturo bodo za stopinjo ali dve presegale včerajšnje vrednosti.
Do spremembe bo prišlo v noči na soboto. Proti nam se bo namreč od severozahoda spuščala višinska dolina s severnoatlantskim zrakom. Naše kraje bo prešla precej hitro in le obrobno, nato pa bo najbolj aktivna na jugu italijanskega polotoka, kjer bo povzročila zelo izrazito poslabšanje.
Vendar bo, kot kaže, njen vpliv vseeno zadosten, da bo v noči na soboto in v soboto prišlo do manjših občasnih krajevnih padavin. V soboto se bo vreme poslabšalo. Ker se bo nad nami še zadrževal razmeroma hladen zrak, bo ponekod lahko prišlo do rahlega sneženja. Količine padavin bodo, kot kaže, povečini skromne. Na Primorskem bo mestoma rahlo naletaval sneg nad nadmorsko višino okrog 500 metrov, drugod v osrednji Sloveniji in zlasti v južnih predelih pa lahko do nižin.
V soboto zvečer bo zapihala burja, ki se bo v nedeljo okrepila.
V nedeljo bo prevladovalo sončno vreme s krajevno zmerno oblačnostjo. Še naprej bo razmeroma hladno.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije