Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 28.11.13

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na rekreacijo, morda tudi na opazovanje ptic ...

Ornitološki pohod po Šobcu
Čisto na koncu enajstega meseca v letu smo, kar pomeni, da je narava že umirjena, živali pa so se tudi že pripravile na prvi sneg. Kaj v tem času počnejo ptice, boste s strokovnjaki iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, lahko to soboto opazovali na izletu po enemu najlepših kampov v Evropi, ki je v zimskem času seveda zaprt. Obiskali boste zanimivo območje ob Savi Dolinki: na Šobčevem bajerju se zadržujejo race, med njimi včasih plava tudi kakšna mandarinka; poseben je tudi borov gozd, kjer lahko v tem času vidimo različne vrste ščinkavcev, sinic in drozgov. Pridite pred 9. uro na parkirišče pred kampom. Informacije: 01 426 58 75, www.dopps.si.

Spoznavanje ptic v parku Tivoli
Ko pa smo ravno pri pticah, jih boste lahko opazovali tudi na prvo letošnjo adventno nedeljo v Ljubljani, kjer pripravljajo kratek, lahek in poučen družinski pohod po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Ornitologu se pridružite ob 9. uri na parkirnem prostoru pred kopališčem v Tivoliju. Skupaj se boste sprehajali kakšno uro ali še malo čez, s seboj pa prinesite pest sončničnih semen ali grobo zdrobljenih orehov, saj je prav mogoče, da vam bo katera ptica jedla iz roke. Informacije: 041 513 440, www.ptice.si.

Broskov pohod
Gostoljubno vas bodo prvega decembra sprejeli v majhni spokojni vasici Movraž v slovenski Istri, kjer vam bodo predstavili in ponudili tudi tisočletno jed bróskvo s krompirjem (če morda niste vedeli: broskva je divje zelje). A najprej boste morali pokuriti nekaj kalorij in se ob tem odpravili na turistični planinski pohodu na razgledni Kuk. Zbor bo ob devetih pred gasilskim domom, med štiri- do pet-urnim krožnim izletom pa se boste sprehodili tudi do jame Tri Učke in do spodmolov - previsi v skalovju in naravnega mostu. Prijavnine ne bo. Informacije: 041 219 512.

Pohod po trebuhu Istre
Še eno povabilo v Istro za to nedeljo. V tej primorski pokrajini, ki se ta čas bohoti v barviti paleti jesenskih barv, ne zmanjka zgodb in odgovorov na vprašanja, kot recimo: ali je res, da je v Istri zemlja rdeča in refošk kisel ali pa če res mrak krade otroke? Ni druge, kot da se prepričate na lastne noge in oči. To nedeljo boste hodili po zahodnem hribu, to je čez Šared, Cetore, Malija in Korte. Poskušali boste poiskati zaklad, ki ga je pod Kašletom zakopal sam hunski vladar Atila, ugotovili zakaj se Korte tako imenujejo, uživali v razgledih in v kleti poskušali letošnje vino ter olje. Tam pri kmetih boste lahko kupili še kakšno marmeladico, vloženo oljko, šnopček za želodec in še kakšno drugo dobroto. Zbor bo ob 9.00 pri igrišču na Šaredu, hoje pa bo za tri ure. Pripravite po pet evrov za startnino in še kakšen evro za pokušine in nakup domačih dobrot. Predprijava je obvezna. Če pa boste tokratni pohod zamudili ali izpustili, se pridružite prihodnji teden, ko boste šli čez vzhodni hrib. Informacije: 041 724 262, www.skid.si.

Pohod po Šempaskih bregovih
V nedeljo, 1. decembra se na pohod lahko odpravite tudi po okolici Šempasa na Vipavskem, kjer je nekoč prespal celo sam Napoleon. Zbor bo ob pol desetih na ploščadi pri kulturnem domu v Šempasu, na okoli tri ure trajajočem in osem in pol kilometrov dolgem pohodu pa boste obiskali Komunski most, Škofov breg in Bazilijev hrib ter si pred vrnitvijo do izhodišča ogledali še jezero Vogršček. Vmes boste slišali nekaj zgodb o zgodovini tamkajšnjih krajev, v osrčju vinogradov vas bo čakala šnita pršuta ter kozarček domačega ali toplega čaja, na cilju pa še malica in harmonika ob ognju na odprtem ognjišču. Prispevek bo pet evrov. Informacije: 041 207 568, www.sempas.si.

Pohod po Hrušici
Za zdaj še nič ne kaže, da se bomo na prvi december že lahko smučali, vseeno pa se na ta dan tudi drugače lahko odpravite na pohod po Hrušici in se na njem pridružite znanemu fotografu in vsestranskemu športniku Rafaelu Marnu - Raflu. Zborno mesto bo pred Klubom Grajski park v Logatcu ob 9. uri, izhodišče pa kakšne pol ure kasneje v Novem Svetu. Hodili boste nezahtevnih poteh proti prelazu ob cesti Logatec-Ajdovščina in doživeli tudi nekaj iz rimskega časa Ad Piruma. Vzemite si tri do štiri ure časa, s tekaškimi smučmi ali gojzarji. Prijavnine ne bo.
Rafl, ki je tudi odličen smučarski tekač in trener, pa prihodnjo soboto, 7. decembra, v Logatcu pripravlja Sejem smučarskega teka. Rezerviral je dvorano Kulturnega doma KS Tabor in povabil vodilne proizvajalce opreme za smučarski tek, smučarsko tekaške klube, upravitelje tekaških prog ter svetovalce pri izbiri in nakupu opreme. Prikazano bo tudi mazanje smuči, možno pa bo tudi kupiti ali prodati rabljeno tekaško opremo. Sejem bo odprt med 10. in 16. uro. Vstopnine ne bo. Informacije: 041 707 274, www.adpirum.si.

Z lučko na grad
V sredo, 4. decembra, na predvečer svetega Miklavža, ko se bodo v Sevnici prižgale praznične luči, bo priložnost za kratek nočni pohod po razglednem griču nad starim mestnim jedrom Sevnice. Obiskali boste tamkajšnji grad, ki je znan tudi po petsto let stari Lutrovski kleti, nekdanji evangeličanski molilnica, ki z delno ohranjeno poslikavo notranjščine sodi med največje slikarske dosežke 16. stoletja pri nas. Začetek pohoda bo ob 17. uri na Glavnem trgu, v soju bakel pa se boste navkreber odpravili po poti, ki je dostopu služila že v času graščakov. Začetek čarobnega časa vam bo morda pričaral tudi srečanje vil in škratov… V atriju, ki se bo bleščal v soju novoletne okrasitve, bodo sledili krajši kulturni program, topli napitki in druženje. Informacije: 07 816 10 70, www.kstm.si.

Družinski pohod k dedku Mrazu v Tamar
Do sobote, 14. decembra je sicer še nekaj časa, a če zapišemo, da gre za najavo pohoda, ki privabi več kot stopetdeset udeležencev z malimi in velikimi pohodniki in je zato število omejeno, je zgodnja objava razumljiva. Zimski pohod iz Planice v Tamar se bo začel okoli 14. ure pod skakalnicami, lahke in otrokom primerno počasne hoje pa bo za uro in pol v vsako smer. Z namenom ohranjanja okolja, bo odhod v Planico za vse z avtobusi iz Ljubljane. Prijavnina bo za otroke po dvajset evrov in vključuje darilo, kosilo, čaj in prevoz, za odrasle spremljevalce pa bo po osem evrov za kritje stroška prevoza. Rok za prijavo je namreč že ta ponedeljek. Informacije: 01 475 24 47, www.pdrtv.si.

Pripravljamo Koledar rekreacije 2014
Tole je pa še zadnji poziv organizatorjem rekreativnih dogodkov, ki želijo svoje podatke vpisati v nacionalni koledar na www.rekreacija.si, od koder najave za objavo črpa tudi ta rubrika. Če torej v letu 2014 pripravljate kakšen ravninski ali planinski pohod, tekaški tečaj, maraton, gorski tek, pohodni, tekaški ali kakšen drug test, kolesarski turistični izlet ali maraton z gorskim ali cestnim kolesom, triatlon ali duatlon, tek na smučeh, plavalni dogodek, malonogometni, odbojkarski ali košarkarski turnir ali pa katero izmed drugih aktivnosti, ki nosijo predznaka »rekreativni« ali »gibalni«, ga sami vpišite ali jim ga sporočite za brezplačno objavo. Podatke lahko vpišete neposredno preko spleta na www.rekreacija.si (prej si uredite brezplačen dostop), lahko pa jih pošljete po e-pošti koledar@rekreacija.si, po faksu 01 566 12 40 ali preko Facebooka (www.facebook.com/rekreacija) oziroma Twitterja (www.twitter.com/rekreacija_si) kjer sporočite vsaj osnovne podatke (na kratko so to naziv, datum, panoga, kraj, organizator, kontaktni podatki, po možnosti tudi kratek opis). Podatke sporočite do 30. novembra. Ne zamudite in Povejte naprej! Informacije dobite pri Žigu Černetu na 041 537 097, za dodatne informacije pa poglejte med novice na www.rekreacija.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije