Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezanje, ki je združeno z umetnostjo

24ur.com: Plezalec Aljaž Anderle se je s skupino ekstremnih plezalcev odpravil v skrivnostne temne ledene norveške jame, da bi ustvarili nekaj, kar doslej ni uspelo še nikomur.  

Ledene slapove več sto metrov nad tlemi so s pomočjo svetlobnih efektov spremenili v umetniška dela.

Video




Ledeni velikani

Aljaž Anderle - 20.11.2013: Letošnjega februarja sem se spet mudil v Eidfjordu. Tu sva leta 2006 že s Klemenom plezala v družbi Guya Lacella in Erwana LeLanna. To so bili časi Second Chance Ten years later. Bili smo še totalno naviti in ne več preveč butasti.
Jasno, sem bil ob obetu ponovnega potovanja v te, zaljubljenosti vredne konce, rahlo vznemirjen. Kot… no ja, kot pri vožnji na MP checkpoint brez osebne. In letos je za to kot naročena prišla mini Mammutova odprava z veliko nalogo. Posneti unikaten film o lednem plezanju. Glede na to, da so plezalni filmi po defaultu dolgočasni, se mi je zdela ta naloga čisto preveč vesoljska in sem se prepustil tedenskemu razvoju dogodkov in včasih idejam režiserja Johna ter vodstvenega kadra promo oddelka. Želel sem si predvsem plezanja. Najmanjši problem je bilo najti led. Eidfjord je ena izmed boljših tozadevnih destinacij. Fantje iz alpskega izvidniškega voda so se odlično razgledali in našli cel kup izjemnih ciljev. Plezalcev ki bi lahko splezali kak meter ledu tudi ni manjkalo. V Švici jih prodajajo za 48 pfeningov po kosu. Tudi z opremo in rekviziti smo bili dobro založeni. Hiške na obali Eidfjorda so se spremenile v štab in skladišče srednjevelikega podjetja za posebne efekte. Imeli smo helikopterske drone, imeli smo več sto metrov kablov in na desetine močnih digitalno krmiljenih reflektorjev, imeli smo toliko pirotehnike, da so nam na letališču rekli, da je bolje da vse spustimo v zrak, ker je na letalo ne bomo več nikdar spravili (res ne vem, kako so jo prešvercali do Bergna in the first place) Imeli smo vreme. Jasno, saj smo ga rabili. Ne glede na to, da je v tem koncu statistično nemogoče dobiti en teden perfektne šajbe. Mogoče bi potrebovali še kakih deset fizikalcev, ki smo jih nadomestili sami, tako da smo bili hkrati klajmberji, route setterji, štromarji, caddyji, fotomodeli, kuharji in navigatorji.
Od začetka do konca je potekalo brez snemalne knjige, po navdihu in najboljših močeh, tako da na koncu iz vsega posnetega zares ni bilo enostavno sproducirati uporabnega filma. Vse skupaj je bilo preprosto preveč adijo. Vsa čast Johnu, da je uspel terabajte materiala spremeniti v 4 minutni flashback, ki ne pove ničesar o tem kaj, kdo, kje, kakšni, kako, koliko ter oh in sploh brezzveznostih. Pač pa vse o boju med svetlobo in temo ki se nikoli ne konča. Bistvo je v tem, da izbereš pravo stran. 

Aljaž Anderle

 06.11.2013


 06.11.2013

ICE FALL: Night Ice Climbing | Scandinavian Frost Giants
MAMMUT: The Frost Giants of Norse mythology were huge, cold and practically indomitable. At night they taught the people of the North to fear, only to freeze again the next day. In January 2013, extreme sports photographer Thomas Senf headed off for Norway with a team of fearless Mammut ice climbers. The plan was to set the professional athletes against the nocturnal backdrop of the legendary world of the Frost Giants using flares and spotlights. The project produced unique photos, the likes of which the world has never seen before.

Find out more about the story on our blog: http://bit.ly/ice-giants

Athletes:
Daniel Arnold
Stephan Siegrist
Aljaz Anderle
Ralf Weber
David Fasel
Anne-Aylin Sigg
Mirjam Limmer


 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27706

Informacije

Informacije