Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Podpisan memorandum o sodelovanju na področju CZ

URSZR: V Centru civilne zaščite Furlanije - Julijske krajine v Palmanovi sta Franco Gabrielli, vodja Oddelka za civilno zaščito pri Predsedstvu Sveta ministrov Italijanske republike, in Darko But, ...

... generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, podpisala Memorandum med Slovenijo in Italijo o medsebojni pomoči in sodelovanju ob naravnih in drugih nesrečah. Ob podpisu sta poudarila pomen sodelovanja v okviru Mehanizma civilne zaščite in v evropskih projektih, katerih namen je zmanjšati tveganja za nesreče, pa tudi izboljšati ukrepanje ob nesrečah.
Vsebina memoranduma vključuje izmenjavo strokovnega znanja in tehnično-znanstvenih informacij, razvoj strategij za zmanjšanje tveganj, opozarjanje na naravne in druge nesreče, sodelovanje na področju izobraževanja in usposabljanja, nudenje vzajemne pomoči in izvajanje skupnih projektov.

Projekt AlpSAR, ki je bil zaključen v letu 2013, je prispeval k boljši usposobljenosti in opremljenosti slovenskih in italijanskih gorskih reševalcev iz obeh držav. Projekt STEP je omogočil izmenjavo znanja in izkušenj pri varstvu pred potresi. Državi sodelujeta tudi pri razvoju varstva pred nesrečami v državah Zahodnega Balkana, novembra 2013 se začne projekt zunanje pomoči Evropske unije na področju civilne zaščite, katerega namen je podpora razvoju civilne zaščite v državah kandidatkah in potencialnih kandidatkah za članstvo v EU. Projekt bo vodila Slovenija – Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z italijansko civilno zaščito in partnerji iz drugih držav.

Zelo dobro je tudi sodelovanje na obmejnem območju med gasilskimi in drugimi reševalnimi službami, sklenjeni so tudi formalni dogovori med gasilskimi brigadami (Koper, Nova Gorica) z obeh strani meje. Leta 2006 je bil podpisan tudi protokol med Upravo RS za zaščito in reševanje in civilno zaščito Furlanije – Julijske krajine o sodelovanju pri napovedovanju, preprečevanju in vzajemni pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije