Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Do južnega tečaja in nazaj

Žurnal 24: Ekstremno pot Bena Saundersa bo mogoče spremljati prek bloga in družabnih omrežij.

Polarna raziskovalca Ben Saunders in Tarka L’Herpiniere sta začela svoje potovanje po Antarktiki, s katerim bosta poskušala postaviti svetovni rekord.

Tragična odprava Terra Nova
Prvi je poskušal Južni tečaj osvojiti britanski raziskovalec Robert Falcon Scott na ekspediciji med leti 1901 in 1904, a mu podvih ni uspel. Prehitel ga je Norvežan Amundsen z ekipo, ki je najbolj južno točko na Zemlji dosegel 14. decembra 1911. Ob istem času se je na Antarktiko z ekspedicijo, poimenovano Terra Nova, vrnil Scott. Ekspediciji sta tekmovali, katera bo prva osvojila tečaj. Scott je s še štirimi člani odprave Južni tečaj dosegel 17. januarja 1912. Ob vračanju je vseh pet članov odprave umrlo od podhranjenosti in podhladitve.

Z mesta pri koči kapitana Scotta na obali Antarktike bosta prehodila pot do južnega tečaja in nazaj, pri čemer ju bo spremljala najsodobnejša tehnologija. Njuno 2.900-kilometrsko pot in najdaljšo polarno odpravo brez podpore v zgodovini bo mogoče spremljati tudi prek spleta.

Raziskovalca bosta o svojem podvigu vsak dan pisala na strani Scottewxpedition.com, fotografije in videoposnetke pa objavljala na družabnih omrežjih:
– You Tube
– Twitter
– Facebook
– Instagram
– G+
– Spletna stran Explore Ben's Journey (Raziščite Benovo pot)

Ben Saunders je med najboljšimi polarnimi raziskovalci na svetu in eden od samo treh ljudi v zgodovini, ki se je samostojno podal na pot na smučeh na severni tečaj (izziv, ki ga je Reinhold Messner označil kot "desetkrat nevarnejšega kot Mount Everest"). S 26 leti je bil Ben več kot deset let mlajši od preostalih in je tako postal najmlajši raziskovalec v zgodovini, ki mu je uspel ta dosežek. Svoj uspeh je dosegel leta 2004 v razmerah, ki so bile po besedah agencije Nasa najslabše do takrat, in tako desegel rekord za najdaljšo samostojno pot Britanca po Antarktiki. Te poti ni do danes ponovil nihče.

C. R.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije