Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Boj za smučišče na Peci

Večer, Koroška - Jurij Berložnik: Koroška deželna vlada bo v prihodnji zimski sezoni z milijonom evrov še zadnjič subvencionirala delovanje smučišča, …

… ki je tudi med smučarji iz Slovenije izjemno priljubljeno, na facebooku pobuda za njegovo ohranitev.

Pozimi se na Peco z gondolo zapelje 50 tisoč smučarjev, poleti 25 tisoč pohodnikov in izletnikov.

Pozimi se na Peco z gondolo zapelje 50 tisoč smučarjev, poleti 25 tisoč pohodnikov in izletnikov. 

Smučišču Peca nad Pliberkom grozi zaprtje. Zagotovilo, da bo obratovalo, velja le še za prihodnjo zimsko sezono 2013/2014, nadaljnja usoda smučišča, ki vsako leto potrebuje skoraj milijonsko injekcijo avstrijske dežele Koroške, pa visi v zraku. Prijatelji Pece, kot sebe imenujejo ljudje, ki imajo interes, da smučišče ostane, napovedujejo, da ga ne bodo pustili zapreti brez boja. Veliko pristašev je združenih pod pobudo na facebooku z imenom Ja Zur Petzen (Da za Peco). Ustanovil jo je Michael Jernej in v mesecu in pol se ji je pridružilo okoli 1300 članov. Ime pravzaprav izhaja iz citata koroškega deželnega glavarja Petra Kaiserja, ki je že leta 2012 na Pliberškem jarmaku podal izjavo v smislu, da izraža jasen "da za Peco" in tamkajšnji nadaljnji razvoj. Težava je v tem, da takrat Kaiser še ni bil koroški deželni glavar, to je postal šele marca letos, uradno stališče koroške deželne vlade pa se precej razlikuje od dobro leto stare Kaiserjeve izjave. Ta je konec septembra sporočila, da si letnih subvencij, ki znašajo okoli 950 tisoč evrov, ne more več privoščiti. Deželni glavar je zato pozval občine okoli Pece, da najdejo koncept, ki bo omogočal poslovanje brez izgub.

Strategija za več gostov poleti
Alfred Pajancic, direktor podjetja Petzen Bergbahnen, ki je sicer hčerinska družba podjetja Kärtner Tourismus Holding, ta pa je v večinski lasti dežele Koroške, nam je včeraj povedal, da za prihodnjo sredo načrtujejo skupen sestanek. Na njem bo Pajancic predstavil strategijo, s katero bi lahko smučišče na dolgi rok poslovalo pozitivno. Bistvo te strategije je povečati število gostov v času poletne sezone. Takrat so stroški obratovanja kabinske žičnice tudi mnogo manjši in bi bilo z večjim poletnim izkupičkom mogoče pokrivati tudi bistveno višje stroške zimske sezone. Lansko zimo je Peco obiskalo okoli 50 tisoč smučarjev, med njimi pa jih je bila, tako Pajancic, najmanj polovica iz Slovenije. Obisk iz Slovenije se iz leta v leto povečuje, zato računajo, da bo slovenskih gostov kmalu več kot avstrijskih. Poleti je obisk Pece manjši kot pozimi, na goro jih prepeljejo približno 25 tisoč na poletje. Kako bodo skušali izboljšati izkupiček poletne sezone, Pajancic ne zeli natančno povedati, priznava pa, da veliko stavijo na desetkilometrsko progo za gorske kolesarje, ki bo privabljala predvsem zaradi zanimivih spustov v kombinaciji s kabinsko žičnico. Trenutno je ta proga še v fazi idejnih zasnov. Pri oblikovanju strategije preživetja je Pajancic vključil širok krog ljudi, povezanih s smučiščem, med njimi tudi smučarski klub Peca, ki je s približno tisoč člani največji na avstrijskem Koroškem in sta iz njegovih vrst prišla tudi dva svetovna smučarska prvaka Rainer Schönfelder in Sabine Egger.

Župan Pliberka: Peca mora ostati
Čeprav nekateri govorijo, da je usoda smučišča že zapečatena, pa glavni akterji vendarle ohranjajo optimizem. Tudi župan občine Pliberk Stefan Visotschnig je trdno prepričan, da bo smučišče ostalo. "Vsakih nekaj let se govori o Peci, vedno znova moramo deželo prepričevati o velikem pomenu smučišča. Doslej smo bili vedno uspešni, verjamem, da bomo tudi zdaj, saj so vsi argumenti na naši strani. Gledati moramo celostno. Pred nekaj leti so v Pliberku odprli hotel Jufa, zdaj naš hotelir Breznik spet dela milijonsko investicijo, in še mnogi gostinci živijo od Pece, pa tisti, ki prodajajo smučarsko opremo. Peca mora ostati," pravi Visotschnig. Veliko breme so po njegovih besedah doslej povzročali tudi krediti, ki so jih najeli za gradnjo gondole in za zasneževanje, a ti bodo zdaj odplačani, zato naj bi podjetje Petzen Bergbahnen v prihodnje izboljšalo poslovanje. V roku enega meseca so jim obljubili sestanek z namestnico koroškega deželnega glavarja Gabriele Schaunig. Udeležili naj bi se ga predstavniki občin Pliberk in Bistrica pri Pliberku, predstavniki lokalnega turističnega gospodarstva in Kärtner Tourismus Holding. Takrat bo o usodi smučišča Peca nad Pliberkom znanega več.

Tekst in foto: Jurij Berložnik

Vecer.si 18.10.2013

Facebook pobudi za ohranitev smučišča na Peci

Facebook pobudi za ohranitev smučišča na Peci "Da
za Peco" (Ja Zur Petzen) se je doslej pridružilo 1319
prijateljev.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27746

Informacije

Informacije