Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Še vedno Smrekovec

Slovenec (1933): K otvoritvi koče na Smrekovcu se nam iz Šoštanja še poroča: Nedavno ste poročali o škodljivih ambicijah, ki so se pokazale ob priliki otvoritve novozgrajene koče na Smrekovcu. ...

Vest o načinu, kako je prišel častitljivi naš očka Smrekovec do »Korytzkega« koče, je zbudila mnogo zanimanja in komentarjev. Članstvo SPD, ki je bilo od gotove strani tik pred otvoritvijo koče na lastno pest pozvano, da se naj izjavi, kdo je proti imenovanju »Korytzkega koča«, je pa »Slovenčeva« vest naravnost osupnila. Nezadovoljnost članstva, ki je že koj od začetka spoznalo, kaj se plete, se je s predsedniškega mesta kvitirala s suverenim preziranjem.
Kaj bi tudi, saj namen se zdi itak že dosežen.
Minili so meseci od časa otvoritve, a odbor še danes ne ve nič o gmotnem uspehu otvoritve, niti o uspehu nabiralne akcije itd. Nadaljnje bagateliziranje odbora in članstva bi utegnilo še povečati že itak obstoječe nerazpoloženje v društvu, kar nikakor ne more biti podružnici v prid.
Nedavno tega je bilo čitati v listih, da je »Korytzkega« koča na Smrekovcu še odprta. Mi pa k temu pripomnimo, da je tudi vprašanje, če se koča na Smrekovcu sploh sme imenovati »Korytzkega« koča, — še vedno odprto!


»Planinski vestnik« ob štiridesetletnici
Po praznovanju svoje 40-letnice obstoja je izdalo Slovensko planinsko društvo znova obsežno slavnostno številko »Planinskega vestnika«, v katerem je mnogo bogate vsebine.
V razpravi dr. Jos. Tominška »Štirideset let obstoja SPD« imamo dober pregled
dela ter notranjega in zunanjega razvoja slovenskega planinstva v času štirih desetletij. Dr. Fran Tominšek pa razpravlja na 76 straneh o organizatornem
delu osrednjega društva in podružnic; slike neštevilnih planinskih koč je izvršil inž. H. Drofenik.
To je prvi naš sintetični pregled širokopoteznega organizatornega dela SPD po vseh predelih Slovenije. Med drugim sta tudi še zanimiva članka dr. Jožeta Rusa; »40 let SPD v številkah« (kako se je članstvo številčno gibalo od 1893 do 1932) in »Nacionalna stran v začetkih SPD«.
»Planinski vestnik« se naroča pri Slovenskem planinskem društvu v Ljubljani, palača »Grafika«.

Slovenec, 3. november 1933

 03.11.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije